Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Anna Ekström
Debatt
I dag inleder vi socialdemokrater vår kongress. Dagordningen handlar om hur vi ska bygga landet. Här har vuxenutbildningen en central roll. Den kan i hög grad bidra till att lösa problemen med kompetensbrist, arbetslöshet och bristande integration, skriver utbildningsminister Anna Ekström (S).
Debatt
Utbildningsminister Anna Ekström vill förbjuda vinster och lägga mer resurser på redan dåligt fungerande skolor. Samtidigt struntar hon i åtgärder som faktiskt kan höja kunskapsresultaten. Det skriver Timbros Benjamin Dousa och Kajsa Dovstad.
Skola
Skolverket hade kunnat göra mer för att säkerställa att alla skolor uppfattat det korrekt vilka elever som skulle uteslutas från Pisa, enligt utbildningsminister Anna Ekström.
Hon delar inte bilden att departementet inte lyssnat på sina tjänstemän.
Skola
Regeringen har utsett en särskild utredare för att ta reda på hur fler unga ska nå målen med sin gymnasieutbildning. Uppdraget går till Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), som i dag är kommunstyrelsens ordförande i Malmö.
Debatt
Utbildningsminister Anna Ekström (S) har skrivit en svårbegriplig text där hon svepande avfärdar integrationspolitiken från delar av hennes eget regeringsunderlag och andra partier från ”högern”. Det är märkligt, eftersom de förslag hon presenterar i huvudsak är sådan politik som vi och andra drivit under lång tid, replikerar Kristdemokraternas integrationspolitiska talesperson Sofia Damm.
Debatt
Socialdemokraterna har äntligen vaknat och insett att att kunskaper i svenska språket är nödvändigt för att kunna integreras i det svenska samhället. Tillnyktring är alltid bra men en smula ödmjukhet inför det faktum att vi sedan riksdagsinträdet tjatat om frågan skulle också vara passande, replikerar sverigedemokraterna Robert Stenkvist, Patrick Reslow, Michael Rubbestad och Jörgen Grubb.
Debatt
Integrationen behöver förbättras. Då behövs både plikt och rätt – både individens ansträngningar och samhällets stöd. Regeringen skärper därför kraven och förbättrar samtidigt möjligheterna för både barn och vuxna att lära sig svenska. Det gör vi eftersom vi vet att språket är nyckeln till arbete och till att bli en del av samhället, skriver utbildningsminister Anna Ekström (S).
Debatt
Lärare och skolledare ser nedskärningar mer eller mindre varje dag. Så har verkligheten sett ut de senaste åren. Att tydliggöra den verkligheten och samtidigt konstatera neddragningarna i budgeten för skolan är inte att ta ut svängarna. Det är den bistra vardagen Sveriges lärare står i, slutreplikerar Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Debatt
Tillsammans med riktade statsbidrag blir tillskottet till kommunsektorn över 40 miljarder kronor nästa år. Det är direkt oseriöst att hävda att dessa stora tillskott inte innebär ökade resurser till välfärden, replikerar utbildningsminister Anna Ekström (S) till Lärarförbundet.
Debatt
Det är med stor besvikelse som vi konstaterar att utbildningsminister Anna Ekströms (S) löften om lägre förväntningar och krav på skolan fortfarande inte är infriade, replikerar förbundsordförandena för Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund.
Debatt
Under torsdagen har regeringen beslutat att ge Skolverket i uppdrag att genomföra insatser för att underlätta arbetssituationen för förskolan, skolans och vuxenutbildningens personal. Beslutet innebär ökad flexibilitet för huvudmännen för att skolan ska kunna hantera en svår situation, skriver utbildningsminister Anna Ekström (S).
Debatt
Om fler elever ska lära sig mer behöver lärare och rektorer ges rätt förutsättningar. Bättre kompetensutveckling är nödvändigt om svensk skola åter ska bli den mest högpresterande och jämlika i världen. Det skriver utbildningsminister Anna Ekström (S) och ministern för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans (S).
Debatt
Kritiken mot likvärdighetsbidraget som Lärarnas riksförbund framför måste nyanseras med några fakta. Bidraget ska även framöver gå till satsningar på undervisning och elevhälsa. Att fortsätta satsningarna på skolan och stärka jämlikheten är min viktigaste arbetsuppgift som utbildningsminister, replikerar Anna Ekström (S).
Debatt
Nyligen meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S) att reglerna för likvärdighetsbidraget till skolhuvudmännen ska ändras. Det betyder att hon är beredd att undergräva Skolkommissionens bärande förslag om att bidraget ska riktas till undervisning och elevhälsa. Det är ett allvarligt bakslag för en likvärdig kunskapsskola, skriver Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén.
Debatt
Huvudmännen måste hitta lösningar som möjliggör ett brett deltagande i kulturskolan – annars riskerar elever i glesbygd att drabbas hårt. I Lessebo erbjuds kulturskola inom ramen för elevens val. Ingen kommun kan härmed längre skylla på Skolinspektionens beslut för att prioritera ned kulturskolan, skriver Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet.
Debatt
Utbildningsminister Anna Ekström (S) väljer att fokusera på elevers plikt att sköta sig – i stället för att tala om det verkliga problemet: att kommunerna inte klarar av skoluppdraget. Vi är förbluffade, skriver nätverket Barn i behov.
Debatt
I stället för att bråka om vems fel det är att skollagen från 2011 ser ut som den gör så tror jag att det är mer produktivt att fokusera på hur vi nu kan se till att säkra att alla skolor är trygga, slutreplikerar utbildningsminister Anna Ekström (S).
Debatt
Till höstterminen träder nya skrivningar i läroplanen i kraft, som betonar elevernas plikt att visa respekt för sina lärare och klasskamrater. På samma sätt som elever ska ställa höga krav på sin skolgång, ska skolan ställa höga krav på eleverna och deras vårdnadshavare, skriver utbildningsminister Anna Ekström (S).
Debatt
Enligt vår budget, som även är statsbudget, ska förstelärare i utsatta områden få lönelyft på 10 000 kronor mer i månaden. Detta har regeringen inte genomfört, skriver Kristina Axén Olin (M), som nu kallar utbildningsministern till riksdagen för att få svar på varför satsningen inte blir verklighet.
Debatt
Skolans största och mest skriande problem är lärarbristen och måste vara regeringens mest prioriterade fråga, skriver Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara, som lämnar en att göra-lista till nya utbildningsministern Anna Ekström.
Demokrati
När komvux grundades 1968 fyllde det ett stort behov. Det gör det fortfarande, 50 år senare. Tack vare komvux kunde exempelvis Bettan bli socionom och arbeta i Angered i många år, ett jobb hon älskar och där hon gör nytta, skriver Anna Ekström, gymnasie- och kunskapslyftsminister (S).
Kommunpolitik
Efterfrågan på SFI ökar, men resurserna är ändliga och i många kommuner blir kvaliteten lidande. Inför därför en resultatbaserad ersättning till såväl privata som offentliga anordnare - där åtgärder som leder till jobb ger en extra bonus - och skärpta krav på deltagarna. Det skriver fyra moderata kommunalråd.
Skola
97 förslag för att alla elever ska gå färdigt gymnasieskolan. Noll förslag kopplade till mobbning, trots att 50 procent av avhoppen beror på just detta. Om syftet med den nya gymnasieutredningen är att minska problemen med avhopp så går ekvationen inte ihop.
Löner & avtal
I gymnasieskolan finns en grupp lärare som inte har tillgång till det av regeringen utlovade Lärarlönelyftet, trots att eleverna jämställs med andra elever när de söker till svenska högskolor och universitet. Det handlar om de lärare som undervisar på IB-programmen.
Skola
Stora utmaningar väntar vår nya kunskaps- och gymnasieminister. Den svenska gymnasieskolan och vuxenutbildningen befinner sig i ett allvarligt läge och kräver ett rejält och samlat grepp om de problem som dessa skolformer kantas av. En gymnasieskola som ger alla elever oavsett bakgrund möjlighet att lyckas kräver kraftfulla satsningar.
Skola
Nya gymnasieministerns främsta uppdrag i regeringen bör bli att se till att höja ambitionerna för gymnasieskolan - rejält. Även om fler klarar examen är det fortfarande alltför många som inte gör det – så många som en tredjedel. Anna Ekström, se till att gymnasieexamen är en självklarhet - inte ett privilegium.