Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Analys
Kommentar
Fyraprocentsspärren infördes 1968 för skapa starkare regeringar. Det är intressant att incitamenten att hålla ihop trots konflikter har stärkts så kraftigt för politiska partier samtidigt som motsatsen skett för institutionen äktenskap.
Kommentar
Djupt in i höstbudgeten för nästa år finns statens prognos för ekonomin i kommuner och regioner. Överskott i år: 38 miljarder kronor. Det betyder rekordresultat i en massa kommuner – mitt i den djupaste samhällskrisen i modern tid. Hur ska lokala politiker kunna göra det begripligt för kommuninvånarna?
Kommentar
Det finns inte någon verklig europeisk offentlighet, bara ett lapptäcke av nationella politiska debatter. Det visar ”Golfgate” – där handelskommissionären Phil Hogan avgick efter att ha brutit mot Irlands coronarestriktioner.
Kommentar
EU-kommissionen går vidare med sitt förslag om minimilöner. Reaktionerna är hårda från länder som Sverige och Danmark, som värnar om sin kollektivavtalsmodell. Men missförstånden kring vad kommissionen faktiskt vill göra är många.
Kommentar
Rampljuset lyfter Socialdemokraterna till 30-procentsnivån. Att låta Folkhälsomyndigheten regera går ju riktigt bra. Så vilken myndighet ska sitta vid rodret i coronakrisens nästa fas? Dags för Stefan Löfven att mbl:a med de andra partiledarna.
Kommentar
EU-parlamentet surrar just nu av rykten om värvningar, köpslående och kvart i tre-ragg. I och med brexit öppnas möjligheten för olika rockader mellan partigrupperna. Högergruppen EPP förstärker sin dominans men är internt splittrad om vad man ska göra med partigruppens svarta får, ungerska Fidesz.
Kommentar
Storbritannien kommer inte att slåss för sin plats i Erasmus – programmet som givit miljontals studenter möjlighet att plugga utomlands med lite hjälp ur EU-kassan – i förhandlingarna om nya förbindelser med EU efter brexit. Ett symboliskt viktigt beslut.
Kommentar
Partierna lyckas inte leverera den förutsebara värld som väljarna efterfrågar. Inget är sig likt. Och när osäkerheten är hög ökar efterfrågan på säkra lösningar. Säg hej till ett nytt sätt att begripa politik: skillnaden mellan ”fixed” och ”fluid”.
Kommentar
ANALYS. När vi går mot valet 2022 bör väljarna i Region Stockholm fråga sig om det blågröna styret lyckats med omställningen till framtidens sjukvård. För att väljarna ska bli nöjda med svaret börjar det bli bråttom för det nuvarande styret att visa upp resultat.
Kommentar
Optimismen kring att fler länder ska komma med i EU är i dag – 30 år efter Berlinmurens fall, då man började drömma om att en dag förena hela Europa – fullständigt borta. De sargade länderna på västra Balkan betalar priset.
Kommentar
EU:s silly season är inte riktigt över än. Snart tillsätts posten som europeisk ombudsman, den person som granskar och klandrar EU-institutionerna. Med i kampen finns svenska Cecilia Wikström. Den före detta EU-parlamentarikern vore lämplig för nästan vilket EU-toppjobb som helst – men inte just detta.
Kommentar
Ryska internettroll som försöker påverka europeiska politiker och val måste bekämpas gemensamt, säger EU-parlamentet. Samtidigt visar det sig att en fejktidning, fylld av artiklar från Russia Today, länge har utgett sig för att vara parlamentets interntidning – och blivit trodd.
Kommentar
Ena dagen är EU-parlamentet garanten mot politisk korruption. Andra dagen ser det mellan fingrarna. Utfrågningarna av Ylva Johansson och de övriga tilltänkta EU-kommissionärerna är viktiga – och en sublim uppvisning i dubbelmoral.
Kommentar
Ursula von der Leyen är stenhård: hon vill basa över en jämställd EU-kommission. EU-länder som redan har nominerat en man till jobbet som deras EU-kommissionär i Bryssel har därför anledning att vara rädda – hon kan straffa dem med ett lättviktigt ansvarsområde.
Kommentar
EU ska inom kort både klubba sin nästa långtidsbudget och sätta målet för den långsiktiga klimatomställningen. Den svenska regeringen skulle kunna använda sitt trumfkort – att Sverige är nettobetalare i EU – till att driva på för att mer EU-pengar ska gå till klimatomställningen.
Kommentar
EU-parlamentet har efter många häftiga bråk mellan politiker från öst och väst enats om nya regler för att motverka löne- och villkorsdumpning i lastbilsbranschen. Kanske är det början på slutet för ”trafficking” med lastbilschaufförer inom EU.
Kommentar
På väg hem från upphandlingsdagarna i Uppsala slår insikten mig igen – alla vi närmare tusen personer som under tre dagar fått ny inspiration, nya insikter och ny kunskap sitter på en avgörande nyckel till att lösa Sveriges välfärdsutmaningar.
Kommentar
EU-kommissionen ville revolutionera synen på pappor genom att föreslå delad föräldraledighet och pappamånader i hela EU – efter svensk modell. Den slutliga kompromissen vattnades ur, men innebär ändå en radikal förändring i EU-länder med mer traditionella könsroller.
Kommentar
Vad vill Annie Lööf? Hon har gjort tydlighet till sitt varumärke. Men i dessa dagar är hennes agerande outgrundligt. Och hennes nej behöver inte betyda att det är kört för Stefan Löfven att bilda regering, även om det ser mörkt ut just nu.
Kommentar
Hur kan Academic Rights Watch propagera för akademisk frihet samtidigt som man vill ”rensa ut” oliktänkande från högskolan? Det är i stället hög tid för akademiker att fortsätta diskussionen i öppna kritiska samtal i en anda av sann akademisk frihet.
Kommentar
Nästan 60 miljoner kronor. Så mycket svenska skattemedel går till ”kontorspengar” under EU-parlamentets nuvarande mandatperiod – pengar som inte redovisas. Men allmänhetens krav på mer transparens kommer att hinna ikapp också EU-parlamentet.