Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Ambulanssjukvård
Sjukvård
Ett trettiotal incidenter och flera fall där sjuka barn fått vänta länge på transport mellan sjukhus. Det är resultatet efter att regionernas eget flygbolag tog över transporterna med ambulansflyg.
Debattsvepet
Det går att klara vårduppdraget bra med färre vårdplatser, skriver Region Hallands hälso- och sjukvårdsdirektör. Aida Hadžialić, oppositionsregionråd i Stockholm, berättar om sina erfarenheter av krig och hur Putins metoder påminner om Serbiens metoder på 1990-talet: ”Vi som överlevde Bosnien ser det hända igen i Ukraina.”
Gästkrönika
Mycket mer skulle kunna göras för att förebygga hjärtsjukdom och för att förbättra möjligheterna att överleva ett hjärtstopp. Att införa frivilliga sms-livräddare i hela Sverige är ett steg på vägen mot en jämlik vård.
Debattsvepet
Flockimmunitet mot covid-19 kommer att bli mycket svår eller till och med omöjlig att uppnå anser virusforskare. Regionerna ska inte ge sig in i flygbranschen, skriver kristdemokrater. LO vill ha bättre anställningsvillkor i kommunerna och det är fel läge att att kraftigt öka statens utgifter, menar nationalekonomer.
Debatt
Samordning och samarbeten kan vi inte nog värna om i samhället, men gränsen är passerad när regionerna med vårduppdrag ger sig in i flygbranschen, skriver 14 kristdemokrater som kritiserar Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflygs beslut att starta ett eget flygbolag.
Debatt
Trots stor kritik väljer regionerna att äga och driva ambulansflyg när kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg 2021 tar över ambulansflygverksamheten i Sverige från privata aktörer. Men vilka är beläggen för att egen regi är säkrare eller mer effektivt, frågar Fredrik Kämpfe, Transportföretagen.
Sjukvård
Flera landsting har börjat driva ambulansflygverksamhet i egen regi vilket försämrar, fördyrar och snedvrider konkurrensen. Vi ifrågasätter starkt varför landstingen plötsligt ska äga och flyga dyra flygplan, skriver Fredrik Kämpfe, branschchef Svenska Flygbranschen.
Sjukvård
Ambulansflyget är en garant för säkra transporter av patienter. Inte minst från norr till söder. Patienter i Kiruna eller Gällivare ska inte behöva åka till Akademiska sjukhuset, Sahlgrenska eller Lunds universitetssjukhus i helikopter eller ambulans, skriver företrädare för de fyra Norrlandsregionerna i en replik.
Sjukvård
Att SOS Alarm inte har kompetens att prioritera vårdärenden är osant. Här arbetar läkare, sjuksköterskor och SOS-operatörer ihop för att göra säkra bedömningar. Sverige behöver en samordnad alarmeringstjänst - dyrbar tid får aldrig förloras, svarar Maria Khorsand, vd för SOS Alarm.
Sjukvård
Varje dag riskeras patientsäkerheten när patienter felbedöms av SOS-operatörer. SOS Alarm har inte de resurser eller den kompetens som krävs för att göra en säker ambulansprioritering, skriver sjuksköterskan Per-Anders Nordström som nu lämnar SOS Alarm.
Sjukvård
Märkliga ägandeformer förekommer i landsting och regioner och de förefaller att öka. Det kan bli mycket dyrt för skattebetalarna. Hur långt är landstingen beredda att gå i sin strävan att äga ambulansflyg och utföra tjänster som ligger långt utanför kärnkompetensen?
Sjukvård
Arbetsgivare inom ambulanssjukvården måste höja sin beredskap för den ökade graden av hot och våld mot larm- och ambulanspersonal, skriver Gordon Grattidge & Henrik Johansson , ALARM-Ambulansförbundet, Sveriges ambulansfack.
Sjukvård
Justitieminister Morgan Johansson vill att Kriminalvården från och med nästa år tar över ansvaret från polisen för att skjutsa psykiskt sjuka personer till tvångsvård. En människa som är sjuk är emellertid ingen brottsling – och fel bemötande riskerar att bidra till stress och aggressivitet. Inför i stället psykatriambulanser.
Gästkrönika
I stället för att barn och unga ser skolan som den fantastiska möjlighet den är anser många att den är ett hinder. Något att navigera sig igenom med minsta möjliga ansträngning. Det är ingen slump utan ligger helt i linje med signalerna från samhället i stort.
Sjukvård
Vi har under en lång tid kunnat läsa om vandalisering av ambulanser och polisbilar. Något som kan få ödesdigra konsekvenser. För att stoppa attackerna satsar Region Östergötland nu på en blåljusakademi som riktar sig till unga.
Sjukvård
Hot och våld mot blåljuspersonal är helt riktigt oacceptabelt - därför måste också personalen ha tillgång till skyddsutrustning, beredskap och stöd när attacker sker, skriver fackförbundet Alarm-Ambulansförbundet i en replik.
Sjukvård
Det är totalt oacceptabelt med hot och våld mot sjuksköterskor och sjukvårdare i ambulanssjukvården. Men kravallutrustad ambulanspersonal som Sverigedemokraterna föreslår är helt fel väg att gå och vore ett misslyckande för Sverige.
Sjukvård
När det gäller förslag och dialog kring ambulanspersonalens situation har Sverigedemokraterna i landstinget varit knäpptysta. Konkreta förslag och politiska åtgärder är nämligen inte SD:s starkaste gren, skriver moderaten Arin Karapet i en replik.
Sjukvård
I går beslutade regeringen om utredningsdirektiv för den nya alarmeringstjänstutredningen. Vi välkomnar initiativet och att utredningen kommer att fokusera vad som ska åstadkommas utifrån trygghet, kvalitet och effektivitet. Styrning och ansvarsfrågor behöver bli tydligare för att alarmeringsfunktionerna ska fungera väl och ge medborgarna trygghet.
Sjukvård
Allvarliga kvalitetsbrister har vid upprepade tillfällen uppmärksammats inom SOS Alarm som ansvarar för samtalen till nödnumret 112. Orsakerna är inte främst en fråga om bristfälligt ledarskap - utan om att SOS Alarm har fått omöjliga förutsättningar, skriver Leslie Öqvist, Posoms ordförande.
Sjukvård
Nyligen meddelades det att barnakuten på Huddinge sjukhus stängs nattetid på grund av sjuksköterskebristen. Men det är inte bara akutvården för barn som utmanas av personalbrist, även andra områden hotas. En gemensam plan krävs för kompetensförsörjning till ambulanssjukvården, skriver SOS Alarm och Vårdförbundet.
Sjukvård
Flisa anser, liksom Riksrevisionen, att vi behöver utreda vilken driftsform som är bäst när det gäller SOS Alarm. Vi instämmer med rekommendationen om att SOS Alarm måste arbeta med relationerna till landstingen så att förutsättningarna för en väl fungerande alarmeringsverksamhet stärks.
Kommunpolitik
Riksrevisionen har granskat regeringens styrning av SOS Alarm. Granskningsrapporten är en viktig och välkommen läsning. Alarmeringsverksamheten är en nödvändig länk mellan allmänheten och polis, sjukvård respektive räddningstjänst. Därmed är SOS Alarm med nödnumret 112 en central samhällsfunktion som är nödvändig för att skapa ett tryggare Sverige för alla.
Sjukvård
Endast hälften av ambulansstationerna i Sverige hinner fram i tid när de rycker ut till akuta olyckor eller vid livshotande tillstånd. Långa avstånd, resursbrist och hög belastning är tre av orsakerna till förseningarna, visar en ny rapport. Därför behövs nu fler alternativ till de traditionella ambulanserna.
Sjukvård
Nära fyra av tio ambulansstationer klarar inte sina egna uppsatta mål för akutlarm visar en ny undersökning från riksförbundet Hjärtlung. Dessutom har en del börjat mäta hur snabbt ambulansen lämnar stationen istället för hur lång tid det tar att nå patienten. Det är ett orimligt sätt att styra ambulanssjukvården som riskerar att försämra patientsäkerheten.