Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Almega
Debattsvepet
Kvinnor drabbas först och värst av klimatkrisens konsekvenser. Nu riskerar kvinnor också vara de som tar ansvar för att lösa den, varnar en skara debattörer och efterlyser mäns engagemang. Idag efterlyses också en haverikommission för svenska fiskevatten.
Kompetensförsörjning
Almega varnar för att den kooperativa arbetsförmedling Ånge kommun är på väg att skapa kan vara i strid med kommunallagen. ”Risken är att det här slår sönder det nya matchningssystemet”, säger Ulrica Dyrke, näringspolitisk expert på Almega.
Kompetensförsörjning
Ånge prövar ett nytt sätt att komma åt de statliga arbetsmarknadsmiljonerna och hjälpa arbetslösa – utan att bryta mot lagen. Kommunen bildar nu en ekonomisk förening tillsammans med ABF och IF Metall. ”Vi skruvar oss fram till en lösning”, säger kommunalrådet Erik Lövgren (S).
Kompetensförsörjning
SKR tonar ner betydelsen av en ny dom som slår fast att det var olagligt för en kommun att ansöka om att få bli jobbmatchare åt Arbetsförmedlingen. ”Domen kan inte användas som prejudicerande utfall som ska tillämpas brett över hela landet”, säger förbundsjurist Helena Linde på SKR.
Kompetensförsörjning
Arbetsförmedlingen måste samarbeta mer med kommunerna. Det slår statssekreterare Roger Mörtvik (S) på arbetsmarknadsdepartementet fast. ”Kommunerna viktiga aktörer i arbetsmarknadspolitiken”, säger han.
Digitalisering
Ett svenskt ”techunder” kan vara räddningen för små kommuner. Det tror Tech Sveriges förbundsdirektör Åsa Zetterberg som vill att offentlig sektor och näringslivet ska driva digitaliseringen framåt tillsammans.
* Tipset till kommuner: ”Då får du investeringar, riskkapital och pengar in i systemet”.
* Kommun i Skåne får beröm för digitaliseringsarbetet: ”De pratar inte bara”.
Arbetsvillkor
Uppsala kan bli den första större kommun som ansöker om att bli aktör i det nya systemet för jobbmatchning. ”Jag gillar inte monopol – vare sig offentliga eller privata”, säger Mohamad Hassan (L), ordförande i arbetsmarknadsnämnden i Uppsala.
Debatt
Med mindre fokus på lägsta pris, mindre tidskrävande formalia och färre men relevanta krav i offentliga upphandlingar skulle fler företag kunna bidra till samhällsutvecklingen. Upphandlande myndigheter måste dessutom jobba aktivt med uppföljning och kontroll av kvaliteten i leveransen. Det visar en ny rapport från Almega, skriver organisationens Andreas Åström och Ulrica Dyrke.
Kompetensförsörjning
Almega slår tillbaka mot SKR och hävdar att det kan vara olagligt för kommuner att sälja arbetsmarknadstjänster till Arbetsförmedlingen. – Det tycker vi är mycket svårförenligt med den kommunala lokaliseringsprincipen, säger jurist Ulrica Dyrke på Almega.
Debatt
Politikerna i Karlshamn bryter sannolikt mot lagen när de försöker göra kommunen till leverantör av arbetsmarknadstjänster åt staten. I stället för att använda skattebetalarnas pengar till att bedriva affärsverksamhet borde kommunen förbättra samarbetet med de etablerade matchningsaktörerna, skriver företrädare för Almega, Kompetensföretagen och Almega Utbildningsföretagen.
Debatt
Arbetsförmedlingen ska reformeras i grunden och fler fristående aktörer ska få möjlighet att bidra. Inriktningen är viktig, men risken är att regeringen öppnar dörren för att även kommunala leverantörer ska få konkurrera med fristående aktörer – trots att lika konkurrensvillkor är omöjligt att uppnå. Förslaget måste kastas i papperskorgen, skriver företrädare för Svenskt Näringsliv och Almega.
Debatt
I dag används en skoltoalett tre gånger så mycket som en genomsnittlig kontorstoalett, ändå städas de bara hälften så ofta. Sveriges kommuner måste bli betydligt bättre på att upphandla städning inte minst för att minska smittspridningen. Det skriver Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega Serviceföretagen.
Debatt
Lisa Pelling och Johan Enfeldt skriver en debattartikel om vården som bygger på ideologi. Att påstå att det är de inhyrda medarbetarna som utarmar regionernas ekonomi och skapar krisen i vården är både okunnigt och oärligt. Tvärtom bidrar de inhyrda till att patienter får tillgång till säker och effektiv vård, replikerar Kompetensföretagens Eva Domanders och Patrik Eidfelt.
Debatt
Det höga tonläget från politiken innebär att risken är överhängande att politikerna reglerar sönder möjligheten till kompetensinvandring på ett sätt som allvarligt skadar Sveriges kompetensförsörjning, varnar Almegas näringspolitiske chef Andreas Åström och arbetsmarknadsekonom Fredrik Voltaire.
Gästkrönika
Välfärdsbranschen kräver likabehandling, men bara när det passar. Så snart likabehandlingen går i en riktning där man riskerar merarbete, insyn eller konkurrens, ja då är likabehandlingen plötsligt ett hot mot valfriheten och allmänt förkastligt.
Debatt
Det kommer allt större krav på att kommunala bolag ska ta över insatserna för arbetslösa. Risken är att arbetsmarknadspolitiken utsätts för ett enormt kommunaliseringsexperiment, precis som den svenska skolan. Det skriver företrädare för Almega, Kompetensföretagen och Utbildningsföretagen.
Debatt
Det råder inget tvivel om att ökad digitalisering är nödvändig för att klara vårdens utmaningar. SKL:s egna siffror visar både att digitala vårdmöten kostar mindre än fysiska vårdbesök och att de utgör en potentiell miljardbesparing för landstingen, skriver Tobias Niemi, Sverigechef, Kry, och Jonas Vig, vd, Min Doktor.
Kommunpolitik
Att lösa framtidens välfärdsekvation kommer vara en nog så utmanande uppgift, även när de privata utförarna får vara med och bidra till välfärden, som de gör idag. Om regeringen därutöver kraftfullt avser att begränsa möjligheten till företagande i välfärden blir situationen ohållbar för kommuner och landsting.
Demokrati
Utredningsförslaget om vinsttak faller på sin egen orimlighet, då det skulle vara för kostsamt och ineffektivt för kommunerna att ta över privata verksamheter på ett enda bräde. För Västmanlands del handlar det om cirka 900 privata utförare i kommunerna och om 127 privata utförare inom landstinget.
Näringsliv
Sveriges storföretag lägger allt mer forskning och utveckling utomlands. Den trenden måste vändas. I dag presenteras forskningspropositionen, och förhoppningsvis har regeringen insett att konkurrensen om såväl etableringar som arbetskraft numera är global.
Kompetensförsörjning
Idag finns ofta arbete på platser där det saknas bostäder, och lediga bostäder där det saknas arbete. Regeringen måste skyndsamt utreda hur rörligheten kan öka på arbetsmarknaden. Det är nödvändigt om vi ska klara att de utmaningar som Sverige står inför, skriver Almega och Svensk Näringsliv.
Kompetensförsörjning
Henrik Emilssons kritik av Alliansens arbetskraftsinvandringslag är felriktad. Reformen var framgångsrik, men det behövs mer reformer i den riktningen för att komma åt de växande kompetensbristerna, skriver Fredrik Voltaire, näringspolitisk expert, Almega.
Demokrati
Regeringen har sjösatt breda åtgärdsprogram för att få ner sjuktalen. Ska vi lyckas måste alla inblandade aktörer arbeta tillsammans: Försäkringskassan, hälso- och sjukvården och arbetsgivarna. De senares avsiktsförklaringar är en viktigt nyckel i arbetet framåt.
Upphandling
Regeringen med civilminister Ardalan Shekarabi (S) i spetsen fortsätter, trots massivt motstånd, att försöka driva sitt förslag till nya upphandlingsregler. Det är oroväckande eftersom det skulle innebära flera för Sverige skadliga effekter.
Demokrati
Kommunal har varslat om konflikt inom området personlig assistans. Bakgrunden är att regeringen beslutat att inte höja assistansersättningen i samma nivå som de kollektivavtalade lönerna. Det är olyckligt att en så viktig grupp i samhället, både de anställda och brukarna, riskerar att komma i kläm, bara för att regeringen inte tar ansvar för situationen.
Demokrati
Under torsdagen varslade fackförbundet Kommunal Almega Vårdföretagarna om konflikt inom området personlig assistans. Arbetsgivarna vill varken erbjuda löneökningar i nivå med övriga arbetsmarknaden, eller tillräcklig kompensation genom förbättrade villkor. Det är omöjligt att acceptera och därför varslar Kommunal om konflikt.