Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Allmännyttan
Stadsbyggnad
Huddinge skapar nytt klimatutskott, Halmstad frigör mark till nya bostadsområden och Borlänge ökar takten på bostadsbyggandet med särskilt fokus på villatomter, småhus och egna boenden.
Här är tolv nedslag i kommuner som fått nya styren – så ändrar nya majoriteten politiken på stadsbyggnadsområdet.
Stadsbyggnad
Långt ifrån tillräckligt. Så lyder domen över utredningen som ska leda till en bättre fungerande bostadsmarknad. Och om ansvarsfördelningen stat/kommun finns diametralt motsatta åsikter.
Debattsvepet
De allmännyttiga bostadsbolagen riktar missvisande kritik mot LOU, skriver Inger Ek, generaldirektör för Upphandlingsmyndigheten. Svepet handlar också om sjukvården, välfärden och utbildningspolitiken.
Stadsbyggnad
Regeringen tänker att ett nytt statligt bostadsbolag kan gå in och bygga och köpa upp bostäder i socioekonomiskt utsatta områden för att minska segregation och brottslighet. Direktiven till en särskild utredare läggs fram i dag onsdag.
Kommunal ekonomi
Hyresmarknadens tre parter har efter år av förhandlingar kommit överens om gemensamma spelregler för de årliga hyresförhandlingarna. ”Historiskt”, säger Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta.
Socialtjänst
Antalet vräkta barn var förra året fler än på tio år. Kronofogden vill se bättre samarbete mellan kommunerna och hyresvärdarna för att vända trenden.
- Hela listan: Antalet barn som vräkts - kommun för kommun
- Så minskade Södertälje vräkningar av barn
- Kommunen med många skuldsatta men få vräkta
Debatt
Nya lägenheter byggs nästan uteslutande med privata tvättmaskiner i badrummet – trots att de ger betydligt större klimatpåverkande utsläpp per tvätt än tvättstugor. Allmännyttan borde göra gemensamma tvättutrymmen till standard, skriver Electrolux Professional och två forskare.
Debatt
Upphandling enligt LOU gör det dyrare och krångligare för allmännyttan att bygga nya bostäder. En effektiv åtgärd för att minska byggkostnaderna vore att vi i allmännyttan inte behövde tillämpa LOU, skriver vd Anders Nordstrand och flera andra företrädare för allmännyttan.
Debatt
Mäns våld gör tusentals kvinnor hemlösa varje år. Nu är det dags för beslutsfattare i stat och kommun, fastighetsägare och bostadsbolag att ta sitt ansvar för att ingen kvinna ska tvingas stanna i ett farligt hem. Det skriver företrädare för Unizon.
Debatt
Det krävs ett nytänkande när nya bostadsområden planeras och befintliga förändras. Varje bostadsområde måste erbjuda fler alternativ än bil och parkering. Det är dags att göra mobilitet till den nya normen, skriver Sveriges Allmännytta.
Debatt
Öronmärkt miljardstöd för energieffektivisering av flerbostadshus riskerar att bli till intet sedan stödet plockats bort ur budgeten av M, KD och SD. Nu måste politiken ta ett omtag – stödet behövs, skriver vd:arna för Sveriges Allmännytta, HSB och Riksbyggen.
Infrastruktur
Tveksamt om förslaget om marknadshyror i nyproduktion leder till ökat bostadsbyggande, menar Sveriges Allmännytta. ”Det finns helt enkelt inte betalningsvilja för högre hyror”‚ säger Jörgen Mark-Nielsen, samhällspolitisk chef.
Debattsvepet
Regeringen kallar berörda kommuner till stormöte om gängbrottsligheten. Gårdsten visar vägen för allmännyttans framtid, menar professor. Och så föreslår Liberalerna att barntolkar avskaffas.
Debatt
Kommer kommunerna, och ytterst väljarna, vara villiga att investera i kostsamma nybyggda hyreshus i framtiden då de vet att de som välintegrerade skattebetalare kommer sist i kön till dessa bostäder, frågar de sverigedemokratiska riksdagsledamöterna Mikael Strandman och Monika Lövgren.
Debatt
Det behövs en fortsatt en hög byggtakt – men höga produktionskostnader sätter käppar i hjulet för många kommuner. Med ett mer standardiserat byggande blir byggtiden kortare och byggkostnaden lägre. Därmed möjliggörs lägre hyror, skriver företrädare för Sveriges Allmännytta.
Debatt
Vi uppskattar att Hyresgästföreningen vill vara en konstruktiv kraft. Det vi är kritiska till är att Hyresgästföreningen uppmanar sina medlemmar att vända sig till kommunpolitiker för att försöka få dem att ingripa i de lokala årliga hyresförhandlingarna, slutreplikerar Sveriges Allmännytta:s vd Anders Nordstrand.
Debatt
En extrem återhållsamhet inför årets hyresförhandlingar är den ansvarsfulla vägen att gå detta år. Det är viktigt att politikerna får reda på vad invånarna faktiskt tycker om de beslut som fattas, och hur levnadsvillkoren påverkas, replikerar Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.
Debatt
På flera orter uppmanar Hyresgästföreningen sina medlemmar att kontakta ledande kommunpolitiker för att förmå dem agera för att det allmännyttiga bolaget ska avstå från att yrka på hyreshöjningar. Det är förvånande att föreningen försöker politisera hyresförhandlingarna på detta sätt, skriver Anders Nordstrand vd på Sveriges Allmännytta.
Debatt
Den som riskerar att bli av med sin inkomst måste få en chans att behålla sitt bostadskontrakt. Parallellt måste vi politiker även jobba för att få på plats mer långsiktiga lösningar, skriver Miljöpartiets bostadspolitiska talesperson Emma Hult, som lägger fram flera förslag hur antalet vräkningar kan minska.
Debatt
Försäljning av mark är en viktig inkomstkälla för kommunerna och ett sätt att kunna visa bra siffror i årsredovisningen. Marken hanteras därför som en produkt vilken som helst där priset hålls uppe med höga boendekostnader och fortsatt bostadsbrist som följd.
Debatt
Sveriges Allmännytta riskerar att kväva en viktig debatt om en svensk modell för sociala bostäder innan den ens har börjat. När över 30 000 personer saknar en fast bostad måste vi pröva alla möjliga lösningar och koncept – även sådana som hittills inte använts i Sverige, replikerar Stockholms Stadsmissions direktor Marika Markovits.
Gästkrönika
I bostadsbristens kölvatten utnyttjas desperata på andrahands- och tredjehandsmarknaden, och hyreskontrakt säljs svart. Där andra svarta marknader stävjats med skattelättnader i form av rut och rot skulle här miljarder till billiga bostäder kunna utgå i form av tak-avdrag.
Debatt
Ju närmare nutid vi kommer desto mer framstår referenserna till den ”sociala bostadspolitiken” som en doktrin snarare än faktahistorik, skriver två bostadsexperter i en replik till Martin Granders perspektivartikel nyligen.
Perspektiv
Återigen präglas bostadsmarknaden av ojämlikhet. Samtidigt gör ökade krav på affärsmässighet det allt svårare för allmännyttan att vara allmännyttig, skriver bostadsforskaren Martin Grander, som ser behov av en ny bostadssocial utredning.
Debatt
De bostadspolitiska ambitioner som den tillträdande regeringen, Centerpartiet och Liberalerna kommit överens om måste nu omsättas till konkreta regelförändringar. Fri hyressättning vid nybyggnation är en god utgångspunkt — men även regelverket för de årliga hyresförhandlingarna måste förändras.
Stadsbyggnad
Tvärstopp för byggandet och högre hyror. Det blir konsekvenserna när investeringsstödet till hyres- och studentbostäder stryps vid nyår, larmar SABO. — Man kan inte rycka bort det med två veckors varsel, säger Anders Nordstrand, vd.
Stadsbyggnad
Syftet var billigare lägenheter – men hyrorna i Stockholmshusen är alldeles för höga. Vänsterpartierna har vilselett stockholmarna med tomma löften om lägre hyror. Nu måste projektet analyseras så att priserna kan pressas ytterligare vid kommande byggprojekt.
Kommunpolitik
Den direkta följden av marknadshyror blir att hushåll i över en miljon lägenheter får minskat konsumtionsutrymme. Det får stora konsekvenser för både individ och samhälle och är allvarligt när prognoserna pekar på att Sverige går mot lågkonjunktur.
Stadsbyggnad
Miljöpartiet har valt sida. Genom att ingå samarbete med de borgerliga i Stockholms stad bidrar partiet till att allmännyttan säljs ut och att trösklarna på bostadsmarknaden höjs, skriver tidigare bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V).
Demokrati
Den tiden då politikerna i Stockholms stad fokuserade på att lösa bostadsbristen är till ända. I stället koncentrerar sig stadens borgerliga styre på försäljning av stadens hyresrätter och stoppar nybyggnation, skriver Karin Wanngård, oppositionsborgarråd (S).
Kommunpolitik
Fittja, Alby och Norsborg i norra Botkyrka är oslipade diamanter. Här finns många starka, positiva motkrafter. Levande föreningsliv, stolta barn som läser läxor på biblioteket och kvinnor som nattvandrar är några exempel. Men vi kan inte blunda för de problem som finns med kriminalitet i vissa delar av dessa områden, skriver Chris Österlund, vd Botkyrkabyggen.
Kommunpolitik
Hyresgästföreningens Marie Linder och Erik Elmgren skriver i en debattartikel att man kräver rimliga hyreshöjningar och att förhandlingarna ska ske lokalt och utifrån lokala förutsättningar. SABO delar den uppfattningen, men vill tillägga att förhandlingen har två parter och att höjningarna måste vara rimliga utifrån både hyresgästernas och hyresvärdarnas perspektiv.
Stadsbyggnad
Det behöver inrättas en regional allmännytta i Stockholmsregionen. Givet att den har ekonomiska muskler och goda finansieringsmöjligheter har den förutsättningar att kunna hantera både nyproduktion och upprustning på ett för samhället och hyresgästerna bra sätt, skriver representanter för Hyresgästföreningen region Stockholm.
Stadsbyggnad
Regeringens förslag om entreprenörsansvar kommer att få stora konsekvenser för bygg- och installationsbranschen. Inte minst kommer det att göra det dyrare och mindre effektivt att renovera hundratusentals bostäder inom allmännyttan. Det drabbar framförallt de som bor i Sveriges miljonprogram, som är i stort behov av renovering.
Stadsbyggnad
I en tid då utanförskap och brist på överkomliga bostäder fortfarande präglar många kommuner, vill jag påminna om allmännyttans möjligheter att bidra till ett bättre samhälle. I Botkyrka har vi valt att byta vår affärsplan mot en allmännyttig plan – och det kan fler bostadsbolag göra.
Näringsliv
Om Hyresgästföreningen verkligen vill förbättra situationen för hyresgästerna bör de sluta att, likt kvartalskapitalister, jaga kortsiktiga vinster med hjälp av ett veto och i stället bidra till långsiktighet på hyresmarknaden.
Kommunpolitik
Att människor flyttar till Skellefteå från andra länder bidrar till att vår kommun växer. Etablering och integration är en tillväxtfråga. Därför tar vi vårt ansvar och avsätter lägenheter till personer som beviljats uppehållstillstånd.
Kommunpolitik
Moderaterna på Ekerö leder en av de mest homogena och välbärgade kommunerna i Sverige - ändå förstår man inte sitt eget ansvar för att bostadssituationen är som den är. M har konsekvent avstått från att detaljplanelägga mark för att tillfredsställa bostadsbehovet.
Kommunpolitik
Att bostadsbehövande nu ställs mot varandra är ytterligare ett bevis på de orimliga konsekvenser regeringens politik fört med sig. Genom migrationsöverenskommelsen fick regeringen i uppdrag att skapa förutsättningar för bostadsbyggande, ett ansvar de inte tagit. Nu är det hög tid att regeringen lyssnar till vad kommunerna behöver för att klara anvisningskravet.
Stadsbyggnad
De senaste dagarna har det rapporterats om att Nacka kommun sedan 2016 har köpt bostadsrätter för sammanlagt 305 miljoner kronor till sociala ändamål. En dyr ”quick-fix” av en ohållbar bostadspolitik. Det är dags att skapa en ny allmännytta.
Stadsbyggnad
Nyproduktionen måste breddas mot fler inkomstgrupper. Men kvaliteten på de billigare bostäderna behöver inte sänkas, i stället handlar det om att ta fram smarta koncept och mer flexibla detaljplaner, skriver Gunnar Blomé och Klas Karlsson, projektchef respektive fd byggchef på Helsingborgshem.
Stadsbyggnad
Antalet nybyggda hyresrätter är nu högre än antalet nybyggda bostadsrätter. En tydlig indikation på att bostadsbyggandet nått konjunkturtoppen. Redan nästa år väntas bostadsbyggandet vända nedåt igen. Men om regeringen väljer att gå vidare med förslaget om en ny skatt på fastighetsföretag riskerar en nedåtgående kurva snabbt att bytas mot ett kraftigt fall.
Stadsbyggnad
Investeringsstödet till små hyreslägenheter gör skillnad i byggprojekt som annars har svårt att få ihop den ekonomiska kalkylen. Där stödet används bidrar det till en bättre bostadsförsörjning och ett antal av våra medlemsföretag har också kunnat erbjuda hyresgästerna en lägre hyra, skriver SABOs vd i en replik.
Stadsbyggnad
Vi möter dagligdags förtvivlade människor som inte vet hur de ska få tillvaron att gå ihop eller var de ska ta vägen efter en ombyggnad. En förändrad lagstiftning är ett litet men viktigt steg för dem, svarar Hyresgästföreningen till Sharoken Hanna, LUF.
Stadsbyggnad
2010 ändrades lagen så att hyrorna bättre ska spegla värdet på bostaden. Därmed försvann de kommunala bostadsbolagens hyresnormerande roll. Men vi ser dock inte att det skett några förändringar – en bidragande faktor är Hyresgästföreningens mycket starka ställning.
Stadsbyggnad
Förhandlingarna har nu nått vägs ände. Hyresgästföreningens uppenbara ovilja att träffa överenskommelser om nya hyror för år 2017 kommer att leda till färre hyresrätter på sikt. I Göteborg är 2016 års hyror föremål för en rättslig process och på många håll i landet har förhandlingarna strandat. Detta får katastrofala följder för hyresrätten som upplåtelseform.
Integration & segregation
Det finns inga enkla lösningar för att bryta segregationen, det är vi ärliga med. Men allmännyttan är det perfekta verktyget för att tillsammans med andra fastighetsägare stötta kommunerna i såväl bostadsförsörjningsansvaret som i de övriga stora utmaningar vi ser framöver, skriver Ibrahim Baylan och Peter Eriksson i en replik till allmännyttans öppna brev.
Demokrati
Värna allmännyttan, förbättra skattevillkoren och sjösätt inga tomtebloss till projekt, utan tänk långsiktigt och inkludera oss i arbetet för att bryta segregationen, skriver representanter för allmännyttan i ett öppet brev till samordningsminister Ibrahim Baylan (S).
Stadsbyggnad
Det goda ekonomiska läge som gav rekordlåga hyreshöjningar inför i år håller i sig. Det finns alltså all anledning för fastighetsägare att hålla sina krav på hyreshöjningar på en låg nivå även nästa år, svarar Hyresgästföreningen.
Stadsbyggnad
Beskedet att allianspartierna hoppar av de bostadspolitiska samtal är ett bakslag för både politiken och alla de som desperat söker efter någonstans att bo. Det stora problemet med dagens bostadspolitik är bristen på helhetssyn och politisk samhällsvision. Där har samtliga partier en hemläxa att göra, skriver Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.
Kommunpolitik
SABO:s vd Kurt Eliasson förespråkar samma stillastående och stelbenta bostadsmarknad som vi har i dag. Och det underlättar inte för någon som aspirerar på en bostad. Fri hyressättning är ett steg mot en mer fungerande bostadsmarknad. I dag är hyresmarknaden ett lotteri, och vinnarna är de med reglerad hyra på Östermalm, skriver MUF Stockholm i en replik.
Stadsbyggnad
Efter avslöjandet om Margot Wallströms lägenhet handlar debatten inte längre om människor som måste tacka nej till arbete för att de saknar bostad. I stället handlar den om att en toppolitiker som under 2000-talet tjänat omkring trettio miljoner kronor inte fått en statlig innerstadslya.
Stadsbyggnad
Hyresförhandlingarna för hundratusentals hyresgäster i storstadsregionerna har även i år brutit samman. Åter en gång får dessa hyresgäster vänta obegripligt länge på besked om sin hyra för det kommande året. Hyresgästföreningens beteende är oacceptabelt - därför har vi beslutat oss för att stranda förhandlingarna.
Stadsbyggnad
Dagens akuta bostadskris kräver extraordinär respons. Därför är dagens besked från regeringen att den kommer bjuda in till blocköverskridande samtal och bland annat diskutera en skatteöversyn ett bra steg på rätt väg. Men mer finns att göra, skriver Hyresgästföreningens chefsekonom.
Stadsbyggnad
Regeringens investeringsstimulans till hyresbostäder är inte lösningen på bostadsbristen. Det är föga troligt att privata byggherrar överhuvudtaget kommer ta del av stimulanspaketet med rådande bostadsmarknad. Orsakerna är flera, skriver Michel Fatehnia, på fastighetsbolaget Concent AB.
Stadsbyggnad
Svenskt Näringsliv har med rapporten Hyressättningen och bostadsmarknaden, som kom ut i november, gett sig in i bostadsdebatten. Tyvärr blir det fler fel än rätt när man blandar ihop bostadspolitiska ambitioner med bruksvärdessystemets syfte.
Kommunpolitik
Kommunerna tar inte ansvar för barnens bästa. Flest vräkningar där barn är inblandade sker i allmännyttan i Stockholmsregionen. Hyresgästföreningen uppmanar nu kommunerna att skriva in i ägardirektiven att bostadsbolagen ska gör allt för att förhindra att barn vräks.
Hållbarhet
Potentialen för lönsam energieffektivisering i kommunala fastigheter och bostäder är både stor och oomtvistad. Jämfört med nuvarande besparingstakt skulle ytterligare 31 TWh kunna sparas över en tioårsperiod. För landets kommuner motsvarar det en kostnadsbesparing på närmare 18 miljarder kronor. Nu måste möjligheten till energieffektivisering lyftas högre upp på den politiska dagordningen och ges den tyngd i energidebatten som den stora potentialen motiverar.
Juridik
De senaste årens skottlossning på allmänna platser lyfter frågan om fastighetsägare och fastighetsförvaltares roll för att skapa tryggare torg i stadsdelar och förorter. I det arbetet finns det mycket som en ansvarstagande fastighetsägare kan göra.
Kommunpolitik
De sociala projekten är viktiga delar i allmännyttans verksamhet. Det handlar om allt från läxhjälp och arbetsförmedling till stöd åt nyanlända. Allt detta ska vi fortsätta med, vårda och utveckla. Men det är bostadsförsörjningen som är den stora samhällsnyttan. Den måste uppmärksammas och uppgraderas.
Stadsbyggnad
Kommuner vill starta egna byggbolag för att bygga billigare och snabbare, rapporterade Dagens Samhälle nyligen. Men om kommunerna inte klarar av att upprätta konkurrensen vid den relativt enkla processen med markanvisningar, hur ska man så klara av att hantera den betydligt mer komplicerade byggprocessen?