Få hela storyn
Starta din prenumeration
Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Alliansen
Debatt
I avsaknad av en politik som attraherar väljarna ägnar Socialdemokraterna sig åt smutskastning. Jag är trygg i att vi gjort och gör rätt i vår arvodeshantering, replikerar kommunstyrelseordföranden i Österåker Michaela Fletcher (M).
Debatt
Alliansen i Österåker har arvoderat sig själva för interna politiska möten – utan att några beslut om detta fattats officiellt. Så får det inte gå till. Exakt vad detta upplägg kostat skattebetalarna kommer vi att ta reda på, skriver oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S).
Debatt
Alliansen i Region Stockholm betraktar av gammal vana upphandlad verksamhet som bättre och billigare – men snålheten bedrar visheten. Avslöjandet om 1177 Vårdguiden har ställt oss inför en förtroendeskandal och tyvärr får de som vill förstatliga vården nu vind i seglen.
Demokrati
Liksom på 1970-talet börjar Centerpartiet nu åter låta en sakfråga dominera med starka känslor och ultimativa krav. Risken är att vi åter ses som ett enfrågeparti, som främst är anti-något, skriver tidigare centerpartistiske riksdagsledamoten Staffan Danielsson.
Demokrati
Alla som har kontakt med verkligheten inser att Sverige är i ett skriande behov av en regering som förmår att leda landet rätt igen. Efter fyra års rödgrönt vanstyre har vi kris på område efter område. Därför är Centerpartiets och Liberalernas agerande i dag djupt allvarligt.
Skatt
I skrivande stund förbereder många partier sina budgetmotioner. Vi förväntar oss att Alliansens partier lever upp till den kritiska hållning de hade när vårdskatten föreslogs och avskaffar den, skriver Günther Mårder, vd, Företagarna.
Sjukvård
Under de år som Stockholms läns landsting (SLL) styrts av Alliansen har läget stadigt blivit sämre för sjukvårdspersonalen, både på vårdcentralerna och i akutsjukvården, skriver Jonas Lindberg sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i SLL.
Kommunpolitik
Alliansen i Stockholms stadshus har beslutat sig för att samarbeta med Miljöpartiet, ett parti som man har kritiserat under hela den gångna mandatperioden. Dessutom har allianspartierna slopat sina vallöften till förmån för MP:s åsikter. Så får det inte gå till, skriver Peter Wallmark, gruppledare för Sverigedemokraterna i Stockholms stad.
Kommunpolitik
Efter fyra år av rödgrönrosa politik i Stockholm har skolresultaten förbättrats och arbetslösheten minskat. Men med Miljöpartiets hjälp kommer en progressiv välfärdspolitik att bytas ut mot Alliansens konkurrenslogik, skriver representanter för Feministiskt initiativ Stockholm.
Gästkrönika
Det är ett misstag att tro att ett samarbete mellan Alliansen och Sverigedemokraterna måste landa i något som liknar traditionell borgerlig politik. Sverigedemokraterna kommer naturligtvis inte att få genomslag för alla sina idéer, men det vore minst sagt naivt att tro att de inte skulle kräva något, skriver Marika Lindgren Åsbrink.
Kommunpolitik
En ännu tydligare protest från väljarna hade varit av godo för samhällsutvecklingen, men nu ser spelplanen ut som den gör och partiet tuffar på – starkare än någonsin. Oegentligheter med bortplockade SD-valsedlar har förekommit, men det är en konspirationsteori i den högre skolan att detta skulle ha haft avgörande betydelse för valutgången, skriver Tomas Brandberg, politiskt sakkunnig (SD).
Kompetensförsörjning
Alliansen vill ”genomföra den största reformen… sedan 1948” och privatisera matchningen av arbetssökande. Det är ett ”vallöfte” som nu upprepas som lösningen på en viktig samhällsfråga, men fortfarande utan en seriös problembeskrivning av arbetsmarknadspolitikens förutsättningar eller privatiseringens risker, skriver AF:s arbetsmarknadsanalytiker Victor Tanaka.
Sjukvård
Den högkvalitativa vården måste komma alla till del, även kvinnorna. Det kan inte vara acceptabelt att vården inom flera områden är av sämre kvalitet för kvinnor än män, att kvinnor exempelvis har dubbelt så hög risk att dö efter en hjärtinfarkt, skriver företrädare för S-kvinnor i Stockholm.
Demokrati
Tusentals frivilliga har i sommar bekämpat bränderna som härjar. Men de frivilliga behöver utbildning och samordning för att bättre kunna hjälpa till i kriser. För det krävs pengar. Inför ett brett gåvoavdrag för privatpersoner och företag som kan finansiera utbildning och samordning.
Upphandling
Hade vi socialdemokrater styrt landstinget hade vi sluppit kostsamma konsekvenser av misslyckade upphandlingar då vi inte står bakom den övertro på privatiseringar som präglat besluten om både Nya Karolinska och förbrukningshjälpmedel, skriver oppositionslandstingsrådet Erika Ullberg (S).
Juridik
Moderaterna är väl medvetna om, och drar lärdomar av, tidigare misstag och misslyckanden. Vi vet också att gängbrottslighet av det slag vi har inte kan mötas med fagra löften eller storslagna gester – den kommer att behöva motarbetas målmedvetet under lång tid. Men vi ska knäcka gängen. Det är mitt löfte till väljarna, skriver Anna König Jerlmyr (M).
Arbetsvillkor
Svenskt arbetsliv står inför stora utmaningar. Trots det vill Alliansen lägga ned den nya Myndigheten för arbetsmiljökunskap. Partierna verkar inte ha förstått myndighetens uppdrag eller konsekvenserna av en nedläggning. Styrelsen för forskarnätverket Forum för arbetslivsforskning (FALF) vädjar till samtliga politiker att prioritera fortsatt uppbyggnad av arbetslivsforskningen, och att stärkta broarna mellan forskning och praktik.
Stadsbyggnad
Tack vare den svenska hyresregleringen har hyrorna hållits på rimliga nivåer vilket har gjort dem tillgängliga. Alliansen har tillsammans med Sverigedemokraterna emellertid nu öppnat upp för marknadshyror. Det riskerar att slå så hårt mot så stora delar av befolkningen, skriver S-studenterna Nasra Ali, John Linde, och David Stenvall.
Kommunpolitik
”Patientmiljarden” som regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) kommit överens om kommer inte att avlasta landsting och regioner i sommar. Pengarna borde i stället användas för att korta väntetiderna på riktigt för alla patienter som är i behov av vård, skriver ledamöterna från Alliansen i SKL:s sjukvårdsdelegation.
Stadsbyggnad
Både privata och allmännyttiga företag använder sig av statliga investeringsstöden för hyresrätter och de planerar för många nya bostäder. Att i detta läge avbryta stödet, som allianspartierna föreslår, vore oansvarigt. Hyresrätter med rimliga hyror erbjuder alla, oavsett storleken på plånbok, en chans till en bostad, replikerar bostadsminister Peter Eriksson (MP).
Kompetensförsörjning
Regeringens förslag att högskolebehörighet ska ingå i yrkesprogrammen fick i praktiken ett enigt stöd från samtliga remissinstanser. Det borde ha gjort den här sakfrågan till en icke-fråga, men Alliansen har tillsammans med SD valt att göra det till en valtaktisk symbolfråga. Vi hoppas att Alliansen tänker om, skriver Therese Guovelin, LOs förste vice ordförande.
Skatt
I sommar inför regeringen förmånsbeskattning på sjukvårdsförsäkringar som ges via arbetsgivare. Den nya sjukvårdsskatten ogillas av en majoritet i riksdagen, i form av M, C, L, KD och SD. Det har lett till en debatt om huruvida Alliansens fyra partier kan stoppa skatten. Jag, för min del, ställer motsatt fråga: kan dessa partier låta bli att stoppa skatten, frågar Johan Ingerö, Timbro.
Demokrati
Ökad konsumtion av alkohol påverkar folkhälsan negativt, spär på våldsbrotten och ökar missbruket. Givet allt vi vet är det förskräckligt att Alliansen baserar sin politik på ”nyfikenhet” och ”vi tror”-retorik när de genomdriver gårdsförsäljningen, skriver Ungdomens Nykterhetsförbund.
Demokrati
Regeringens förslagna lagstiftning om ägar- och ledningsprövning för företag i välfärdssektorn tar sikte på att strama upp regelverket och säkra kvaliteten. Det är därför olyckligt att förslagen är otillräckligt genomarbetade, obegripliga och inkonsekventa. De leder till mindre valfrihet och sämre utvecklingskraft i välfärden.
Kommunpolitik
Politiskt svek, för mycket prat, för lite pengar, otydlig ansvarsfördelning och en oklar gränsdragning. Den parlamentariska landsbygdskommitténs förslag ser i dagsläget ut att få väldigt liten effekt för landsbygden i Sverige. Vi, som representerar 10 av de 23 kommuner som i utredningen pekades ut som särskilt utsatta, är lurade.
Kompetensförsörjning
Tryggheten i socialförsäkringssystemen har steg för steg gröpts ut och vi har gått från ett system som kompenserat den enskildes inkomstbortfall till ett system som för många endast garanterar en viss grundtrygghet. Vad kommer det att innebära för vår vilja att betala höga skatter, frågar Philip Lerulf och uppmanar allianspartierna att ge väljarna ett svar.
Hållbarhet
Vi måste bli bättre på att ta tillvara och återvinna. För fortsatt ekonomisk tillväxt, minskad klimatpåverkan och skydd av naturens resurser behövs en cirkulär ekonomi där det som en gång bara var avfall blir till nya produkter. För att lyckas krävs tydliga och långsiktiga regler, och därför föreslår Alliansen att kraven skärps på flera områden.
Hållbarhet
Kontrollen över och exploateringen av kobolt som är en nödvändig del i elbilarnas batterier är en av orsakerna – kanske den viktigaste – till våldet och fattigdomen i Kongo-Kinshasa. Denna kunskap har naturligtvis funnits hos svenska regeringar, som trots det infört subventioner med skattemedel till miljövänliga bilar, vilket medför en ökad efterfrågan på kobolt, skriver författaren Fredrik Segerfeldt.
Demokrati
Den sista februari är sista dagen då det är möjligt för Alliansen att anmäla sig till Valmyndigheten som "valallians" och därmed formera ett valtekniskt samarbete – något som många allmänborgerliga väljare hade uppskattat. Krister Thelin skriver om en borgerlig möjlighet som aldrig tagits tillvara.
Demokrati
De centerpartistiska kommundagarna i helgen är en utmärkt chans för Annie Lööf att komma i kontakt med sina gräsrötter och kanske få en lite mer nyanserad syn på vinstfrågan, skriver tankesmedjan Katalys, som uppmanar Centerpartiet och Alliansen att öppna för en blocköverskridande överenskommelse istället för att värna skolföretagens intressen.
Demokrati
Låt barn och unga som var under 18 år när de sökte asyl stanna om de väntat i ett år på besked, men ännu inte fått något. Det skriver Gunnar Nordmark, ordförande i Liberalerna Kronoberg, som menar att när Migrationsverket inte klarar att ge besked i rimlig tid så måste okonventionella åtgärder till. Nordmark kritiserar också Allianspartiernas passivitet i frågan.
Kommunpolitik
Så har ännu ett år i Stockholms sjukvård passerat. Ett elfte år med Moderaterna vid styret i Stockholms läns landsting. Hur kan då sjukvårdsåret 2017 sammanfattas? Ja kanske som ett år med nya vårdskandaler, en permanent förlossningskris och en akut vårdplatsbrist i hela länet. Vi lovar en ny inriktning om vi får väljarnas förtroende i valet 2018, skriver S landstingstoppar.
Kommunal ekonomi
Alen Musaefendic (C) beskyller Allianspartierna för muslimhat, men som argument används sverigedemokrater och ledarskribenter. Det är lika orimligt som de beskyllningar han riktar mot mig, skriver Hanif Bali (M).
Demokrati
Reaktionerna på Martin Strids utspel på Sverigedemokraternas landsmöte är mer förvånande än uttalandet i sig. Det är som om allt kristallklart muslimhat som vi sett tidigare från partiet varit kryptiskt och otydligt. Men vissa delar av Alliansen bidrar också aktivt till avhumaniseringen av muslimer, skriver Alen Musaefendic, riksdagskandidat för Centerpartiet.
Skola
Förskoleklassen runt om i landet håller en ojämn kvalitet. Regeringens förslag om obligatorisk förskoleklass, som riksdagen röstar om i dag, innebär därför i praktiken att sexåringarna redan från start rustats med olika kunskaper. Därför vill Alliansen i stället införa en tidigare skolstart.
Kommentar
Det snurrar fort i politiken. Moderaterna byter partiledare och väljarna strömmar tillbaka – både från Centern och Sverigedemokraterna. Och plötsligt verkar blodet börja pulsera igen i den tidigare ganska livlösa Alliansen. Men den stora stötestenen är inte undanröjd.
Gästkrönika
När dagordningen nu toppas av svåra, uppslitande samhällsfrågor blottas underliggande motsättningar som fanns latenta även under alliansåren. Frågan som provocerar många borgerliga hjärtan måste ställas: Finns alliansväljaren kvar?
Demokrati
Misstroendeförklaring eller hot om sådan har den senaste mandatperioden, sedan 2015, snart använts lika ofta som hela tidsperioden dessförinnan sedan möjligheten infördes 1968-1969. Det utvecklas nu en ny politisk praxis. I bästa fall är det början på slutet för blockpolitiken. I värsta fall får vi allt tätare regeringskriser och ökad politisk instabilitet.
Demokrati
Som ledare för ett liberalkonservativt parti kan det vara viktigt att slå fast två saker. För det första det konservativa, lär något av det förflutna. För det andra det liberala, våga tro att individer kan bryta mönster. Och om du tittar i backspegeln tyder allt på att du är en övergångsfigur, skriver statsvetaren Stig-Björn Ljunggren i en PM till Anna Kinberg Batras efterträdare.
Gästkrönika
Förslaget om utökad skolplikt är okontroversiellt då det har tidsandans vindar i seglen. Vi rör oss mot regleringens och den nya enhetlighetens dagar, där det börjar upplevas som viktigare att betona den gemensamma kärnan än att värna utrymmet för den individuella avvikelsen.
Kommentar
Vinsterna i välfärden är en av politikens mest laddade frågor. Regeringen planerade att lägga fram en proposition i höst. Men det kommer sannolikt inget förslag i år, enligt mina källor. Det är osäkert om det över huvud taget blir något vinsttak i välfärden. Trots löftet till Jonas Sjöstedt.
Sjukvård
Statsminister Stefan Löfven lovade i sitt förstamajtal 1 miljard kronor för att korta vårdköerna – men inget sades om att åtgärden ska vara resultatinriktad. Det var däremot Alliansens kömiljard – som den S-ledda regeringen avskaffade. Allianspartierna vill återinföra en ny utvecklad kömiljard, som sätter fokus på resultat gällande tillgänglighet och samordning i vården.
Demokrati
Centerpartiet vill bryta ut delar ur regeringens höstbudget, trots att det ger SD makt att utnyttja sin vågmästarposition. Att ta ansvar för Sverige och demokratin är inte att skapa politiskt kaos med Sverigedemokraterna i hejarklacken. Och det är oansvarigt av ett parti som plockat politiska poäng på att markera mot M:s högersväng och SD.
Demokrati
Vänstersvängen under Alliansens andra valperiod slutade med att Moderaterna tappade nästan 25 procent i valet 2014. Väljarna förväntar sig att Moderaterna tydligt befinner sig på höger planhalva, och det är utifrån det vi måste bestämma vilka vi är och vad vi vill.
Gästkrönika
Tänk ut en fras och upprepa den – ett vanligt råd till den som ska delta i en tv-debatt. För professionella debattörer som riksdagspartiernas politiker har tekniken utvecklats till en konst – konsten att inte svara på frågor. Istället upprepar man talepunkter.
Sjukvård
Den goda tillgängligheten och kvaliteten i Stockholms läns hälso- och sjukvård bekymrar de socialdemokratiska oppositionspolitikerna. Hur ska man annars tolka deras debattartikel där de i högstämda ordalag riktar kritik mot Vårdval Stockholm?
Demokrati
Den som väljer att vidmakthålla blockpolitiken säger att blocket är viktigare än de egna väljarna och partiet. Det finns inget som säger att det inte skulle gå att få ut acceptabelt mycket egen politik i nya konstellationer, skriver Jimmy Jansson, kso (S) i S+C+M-styrda Eskilstuna.
Demokrati
Det är väldig skillnad mellan att få passivt stöd för ett förslag man lägger fram i riksdagen, och att aktivt sitta ned för att söka stöd från ett parti. I det första fallet för man sin egen politik rakt av, i det andra fallet kompromissar man, replikerar Jesper Bengtsson till Maria Abrahamsson (M).
Demokrati
Löfven har bildat en regering som är beroende av aktivt eller passivt stöd från SD. Motsvarande situation skulle uppkomma om allianspartierna övertog regeringsmakten. Ändå gäller dagens politiska och mediala upprördhet bara det ena av dessa scenarion. Privilegiet att formulera de politiska problemen har vänstern aldrig lämnat ifrån sig.
Kommunpolitik
Varje offentlig organisation måste då och då se över administration och ledning så att skattepengar används effektivt – även SLL. Vi är förvånade över S och MPs replik, då alla partier borde stå enade i just detta ärende, skriver Alliansen i SLL i en replik.
Löner & avtal
Vi presenterade nyligen ett förslag om att bygga ut antalet förstelärare i utanförskapsområden till 1 500 och samtidigt ge dem 10 000 kronor mer i lön. Syftet är att stärka skolorna i detta områden - inte att ställa lärare mot varandra. Tvärtom, skriver alliansens skolpolitiska talespersoner i en replik till Åsa Fahlén.
Demokrati
Att Moderaterna aktivt kommer söka stöd för sin politik innebär en återgång till ett parlamentariskt förhållningssätt som tidigare varit praxis. Men i det tunnelseende som en alltför trång åsiktskorridor skapat slog det ner som en bomb.
Kommunpolitik
Nu ser vi över landstingets ledning och styrning. Resurser ska läggas på rätt saker och verksamhet går före byråkrati. Ambitionen är att vi ska vara bäst i landet på att leverera en sjukvård utan köer, skriver alliansledarna i Stockholms läns landsting.
Demokrati
Centerpartiet och Liberalerna går nu raskt emot att likt Vänsterpartiet bli stödpartier till regeringen. Det är en utveckling som skadar både Alliansen och Sverige. Väljarna kommer inte vara förlåtande mot de partier som inte driver sin egen politik.
Demokrati
Moderaterna öppnar för att söka stöd för sin politik i enskilda frågor ”hos alla riksdagspartier”. Själv skrev jag i juni att Alliansen ska undvika ett regeringssamarbete med Sverigedemokraterna, men vara beredd att göra upp i riksdagens utskott - Moderaterna verkar nu vara inne på samma linje, skriver Lars Adaktusson (KD).
Demokrati
Fokus på sakpolitik är rätt väg framåt om Alliansen ska kunna möta SD:s framgång i opinionen. Det börjar bli bråttom för Alliansen att hitta en strategi och politik som lockar väljare i 2018 års val. Risken finns att man begår samma misstag som 2014.
Upphandling
När vi i de borgerliga partierna bröt upp monopol eller införde möjligheten till privata alternativ och valfrihet för medborgarna i till exempel hemtjänsten hade vi tydliga visioner. Sämre pension och arbetsvillkor för personalen var inte en av dem, och jag uppmanar därför mina kollegor i Alliansen att tänka om i upphandlingsfrågan.
Skola
Uppsala har under lång tid satsat på skolan. Redan 2007 inrättades en första karriärtjänst: disputerad gymnasielektor. Därefter infördes förstelärare och lärare med utvecklingsuppdrag. Nu tar vi nästa steg med en modell som ger alla lärare möjligheten att göra karriär och utvecklas i sitt yrke. Är regeringen beredd att ännu en gång göra nationell politik av Uppsalamodellen?
Arbetsvillkor
Vi liberaler står inför ett dilemma om väljarna varken ger alliansen eller de rödgröna fullt stöd. Då måste vi välja den väg som är bäst för Sverige och utgå ifrån vår ideologi. Behovet av liberalism är större än på mycket länge både i Sverige och Europa. Varför kan KD samarbeta med S i Tyskland, men inte i Sverige, frågar fyra liberaler i en replik till KD:s Felicia Sundmark.
Gästkrönika
En bred mittenregering skulle kunna föra en politik i linje med vad en majoritet av folket vill ha och få stöd för det i riksdagen. Visst vore det ett bittert piller att svälja för Alliansen. Men det är bara att välja: förhandla över blockgränsen eller med SD. För så här kan vi inte ha det. \
Demokrati
Sverige är på väg åt helt fel håll och det är Socialdemokraternas fel. Ett genuint borgerligt parti kan aldrig frivilligt stötta en politik som medvetet skadar Sverige. Om makten är viktigare än principer kan Liberalerna lämna Alliansen, skriver kristdemokraten Felicia Sundmark.
Demokrati
Jan Björklunds utspel sätter politiken i bakgrunden och det politiska spelet i förgrunden. Det är olyckligt och leder till att debatten slutar handla om de viktiga politiska vägval som väljarna ska ta ställning till och istället blir en diskussion om hur de politiska partierna ska fördela makten sinsemellan, vilket i sin tur leder till växande misstro, skriver Gunnar Hökmark (M).
Arbetsvillkor
Stockholms läns landsting har beslutat om en ny kompetensförsörjningsstrategi, men landstingssossarna som varit med under hela processen valde att i sista stund hoppa av. Det är ett populistiskt agerande när det är som sämst, och det gynnar inte medarbetarna, patienterna eller vården.
Upphandling
Regeringens förslag om sociala krav i offentlig upphandling ser ut att falla i riksdagen. Nu är det i stället upp till kommuner och landsting att själva ställa krav på löner och goda arbetsvillkor vid upphandlingar. Att inte göra det är som att skjuta sig själv i foten - lägre löner ger lägre skatteintäkter och social utsatthet.