Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Äldresjukvård
Sjukvård
Det går en rät linje mellan undernäring och ökad risk för trycksår hos äldre som vårdas sjukhus. Trots detta slarvas det med måltidskvaliteten i vården, skriver Livsmedelsverket i en rapport. Tidsbrist, dåligt samarbete och bristande kunskap pekas ut som bovar i dramat.
Debatt
Pandemin blottlade den omfattande ålderismen i Sverige. Samhället signalerade till oss: håll er undan, ni behövs inte. Men nu ser vi ett ljus i tunneln, konkreta förändringar är på väg, skriver riksdagsledamöterna Elsemarie Bjellqvist (S) och Barbro Westerholm (L).
Debatt
Även om kostnaderna för demensvård nu verkar sjunka då färre har en diagnos är detta bara kortsiktigt. En minskning av antalet demensdiagnostiserade betyder inte att dessa patienter inte längre existerar. Regioner och kommuner måste därför avsätta mer resurser för vård och omsorg av patienter med kognitiv svikt, skriver forskarna Michael Axenhus, Gösta Bucht och Bengt Winblad.
Debatt
Under pandemin har färre personer fått tillgång till den rehabilitering de har behov av. För att säkerställa att kommunerna lever upp till sitt uppdrag behövs en nationell kraftsamling för en jämlik och kunskapsbaserad rehabilitering, skriver Fysioterapeuterna och Sveriges Arbetsterapeuter.
Sjukvård
Att möta dem som drabbats hårt av besöksförbudet i äldreomsorgen har varit tungt för socialministern, som under det intensiva pandemiåret själv blev cancerpatient. Nu nämns hon som partiledarkandidat och säger att hon är bekväm i rampljuset.
Debatt
Samhällets uppgift är att skydda befolkningen mot kriser och varje familjemedlem är betydelsefull. För att skydda samhällets äldre mot framtida pandemier krävs en hållbar kommunal sjukvårdsreform enligt ädelreformens intentioner, skriver de miljöpartistiska språkrören för Gröna seniorer riks och Gröna seniorer Skåne.
Debatt
Det goda samarbetet mellan privata vårdföretag och offentliga vårdgivare under coronapandemin borde utgöra en nystart i debatten. Vi behöver diskutera mer komplexa frågor som helhetsansvaret för patientens tillfrisknande, replikerar Gabriel Kroon (SD) till Anna Starbrink.
Debatt
Under krisen motbevisas klagosångerna om den privata vården. Den vård som drivs i privat regi hjälper till och delar bördan för coronapandemin, tillsammans med regionens egenregi-sjukvård, skriver hälso- och sjukvårdsregionrådet i Region Stockholm, Anna Starbrink (L).
Debatt
Äldre svenskar har högst frakturrisk i världen. Varannan kvinna och var fjärde man kommer någon gång under sin livstid att drabbas av en benskörhetsrelaterad fraktur. Ett strukturerat omhändertagande, så kallade ”frakturkedjor”, sparar både pengar, lidande och liv. Ändå är det bara ett fåtal regioner som har implementerat frakturkedjor, skriver Alexandra Charles von Hofsten och Mattias Lorentzon.
Perspektiv
Allt fler människor med mångkulturell bakgrund behöver nu demensomsorg här. Det innebär ibland behov av omsorg med kulturell profil, men det är viktigt att den personcentrerade omsorgen inte överges, skriver Mahin Kiwi, medicine doktor.
Demokrati
Pensionsgruppen har ju genom sin blotta existens under årtionden och olika regeringar på egen hand bevisat att den institutionaliserats och blivit formell. Men det är naturligtvis bekvämt för de inblandade att gruppen anses vara informell. Då slipper man insyn och offentlighetsprinciper.
Sjukvård
Följderna av benskörhet kostar årligen Stockholms skattebetalare miljardbelopp och orsakar enormt lidande. I stället för att strukturera och organisera en väl fungerande vård för bensköra väljer ansvariga politiker och tjänstemän i alltför hög utsträckning att skjuta ifrån sig ansvaret och blunda för problemen. Detta måste få ett slut.
Gästkrönika
Inför ett slags jourhavande tantombud eller rusta upp vården så att alla tusentals sjuka tanter vars intressen inte tillvaratas av någon får den vård och den hjälp de ska ha, skriver Jona Elings Knutsson, apropå en Lex Maria-anmälan i Helsingborg.
Sjukvård
Kommunal och SKL presenterar på onsdagen en avsiktsförklaring. Med gemensamma förslag vill vi höja kompetensen och säkra kompetensförsörjningen i äldreomsorg och hälso- och sjukvården. Det är en modell för yrkesutveckling som tydliggör yrkesrollerna för vårdbiträden, undersköterskor och undersköterskor med specialistutbildning.
Sjukvård
Idag får många äldre inte tillgång till den rehabilitering de har rätt till. Många tvingas därför uppsöka akutmottagningar helt i onödan. En lösning är att inrätta MAR, medicinskt ansvarig för rehabilitering, i alla landets kommuner och därmed höja kvaliteten och patientsäkerheten.
Sjukvård
Många sjuksköterskor vill specialisera sig inom vård av äldre. Men hälften hoppar av redan under första terminen. Vi som bedriver utbildningarna har lagt ner stor kraft på att förstå problemet och bilden som framkommer är att det beror på bristande stöd från arbetsgivare.
Sjukvård
Den åldrande befolkningen ökar och därmed också uppgiften att ta hand om äldres tandhälsa. Om vi ska klara av morgondagens tandvård måste hela den samlade tandvårdens resurser användas, menar Privattandläkarna, som har tagit fram en rapport på temat uppsökande tandvård.
Sjukvård
Andelen äldre i befolkningen ökar, majoriteten av dem har egna tänder eller implantat som behöver omvårdnad. Under den period då du själv ansvarar för men inte orkar eller klarar att sköta din mun är risken störst att munhälsan snabbt försämras, med bestående men som följd. I dag lanserar vi ett handlingsprogram för hur vi tillsammans vill rädda sköra äldres tänder.
Kompetensförsörjning
Hälso- och sjukvårdens intensiva kunskapsutveckling kommer bara patienterna till del om kunskapen sprids och används. För att sköra, multisjuka äldre personer med allvarliga kroniska sjukdomar ska kunna få rätt hälso- och sjukvård krävs därför att kommunerna stödjer all personal i att upprätthålla sin kompetens – också fysioterapeuterna. Här brister kommunerna, skriver professions- och fackförbundet Fysioterapeuterna.
Sjukvård
Regeringens planerade höjning av åldergränsen i tandvårdsförsäkringen begränsar valfriheten och dessutom finns det andra patientgrupper som har större behov av pengarna. Riktat stöd mot grupper av unga och äldre är ett betydligt bättre sätt att höja den svenska tandhälsan.
Sjukvård
Situationen för de mest sjuka äldre är en tragedi och en onödigt resursslukande verksamhet för kommuner och landsting. Enligt våra beräkningar skulle kostnader på cirka 4 miljarder årligen kunna frigöras om det gick att undvika onödiga sjukhusvistelser. För detta krävs bättre samsyn mellan huvudmännen.
Sjukvård
En viktig förebyggande hälsoåtgärd för äldre är vaccinationer, men i dag finns inget nationellt vaccinationsprogram för denna åldersgrupp i Sverige. I stället skiljer sig kostnaderna, informationen och tillgången till vaccination åt i landet. Nu måste ett nationellt program införas.
Sjukvård
När ska vi börja behandla våra äldre som lider av demens med den värdighet de förtjänar? Det finns ett enormt behov av geriatrisk kompetens inom vården. Trots detta blir de geriatriska vårdplatserna bara färre och färre och som en följd av detta minskar givetvis antalet läkare som utbildar sig inom geriatriken.
Arbetsvillkor
Det är sorgligt att handikapprörelsen säger nej till aktiv dödshjälp. Även en människa med ett handikapp kan drabbas av en plågsam obotlig sjukdom som till exempel ALS och vilja slippa kvävas till döds, skriver författaren Inga-Lisa Sangregorio i en replik till DHR och KD.
Sjukvård
Vårdcentralerna kommer att få mer pengar för patienter som har ett större behov av vård, till exempel äldre och multisjuka. Tack vare vårdvalet säkerställer vi så att samarbetet mellan geriatriken, husläkaren och närsjukvårdsteamet i Stockholm fungerar.
Sjukvård
Vårdval inom geriatriken är inte lösningen på situationen för länets sköra äldre. Vänsterpartiet vill istället se förebyggande insatser, bättre samordning av vård och omsorg, och större äldrevårdskompetens i primärvården. Vår lösning stavas äldrevårdcentraler och mobila uppsökande vårdteam.
Sjukvård
Vi välkomnar att primärvården lyfts fram som den viktigaste aktören i utredningen om en effektivare sjukvård. För sköra äldre är den hälso- och sjukvård som ges i primärvården central. Därför behövs det ett perspektivskifte inom sjukvården så att den delen garanteras mer resurser och kompetens. Det skriver Sineva Ribeiro och Christina Tallberg, ordförande i Vårdförbundet respektive PRO.
Sjukvård
Det skrivs mycket om brist på sjuksköterskor och läkare, men ett långt större fokus bör läggas på kvalitet och nytänkande. Såväl akutbesök som slutenvård hade kunnat undvikas om ett större mått av samarbete för patientens bästa tillämpades – inte minst när det gäller äldre patienter, skriver Maj-Britt Elmvik, leg apotekare.
Sjukvård
Är det vi ser nu en vändning för hälso- och sjukvårdspolitik i länet? Är det så att Alliansen, i och med att Filippa Reinfeldt lämnat landstingshuset, erkänner att ojämlik tillgång till vård är kostsamt både för människor och för landstingets plånbok? Miljöpartiet gläds åt sista tidens vårdreformer i Stockholm.
Sjukvård
De borgerliga partierna, S och MP har kommit överens om ett nytt ersättningssystem för vårdvalet i Stockholms län. Husläkarmottagningarna ska ges bättre möjligheter att erbjuda alla en tillgänglig och jämlik primärvård. Politikerna i Stockholms läns landsting visar nu vägen som andra landsting borde följa, skriver Heidi Stensmyren, Läkarförbundets ordförande.
Äldreomsorg
God och näringsrik mat är inte bara en fråga om överlevnad utan också om anständighet. Vi uppmanar därför landets kommuner till ett fördjupat samarbete med forskare och näringslivet så att de som tar hand om våra äldre kan göra ett ännu bättre arbete.
Kommunpolitik
Den ökande alkoholkonsumtionen bland äldre är ett växande problem för såväl den äldre som för hemtjänsten. Nu behövs insatser av beslutsfattare och chefer för att skapa tydliga riktlinjer för hur alkoholkonsumtionen bland äldre ska hanteras. Det skriver biståndsorganisationen Hela Människan, en alkoholläkare och Folkpartiets äldrepolitiska talesperson.
Sjukvård
I stället för att ge lättvindiga argument för att införa vårdval för geriatriken i Stockholms län borde de styrande allianspolitikerna diskutera de verkliga problemen inom äldrevården. Denna inriktning kommer bara att ytterligare påskynda privatiseringen av sjukvården och vinstdrift och ofullkomliga ersättningssystem skapar kvalitetsbrister och ojämlikhet i vården.
Sjukvård
Landstingens ekonomiska underskott kan minskas om fysioterapeuter används bättre inom hälso- och sjukvården. Därför uppmanar vi landstingen att ta tillvara den kraft som fysioterapeuterna besitter och de goda exempel som finns.
Kommunpolitik
Det är inte värdigt för våra äldre att de i onödan ska vara kvar på sjukhusen när de är färdigbehandlade. Landstingen, regionerna och kommunerna måste skärpa till sig och sluta spela Svarte Petter med våra äldre. Lagstiftning som stärker omsorgen och vården om våra äldre måste komma på plats.
Sjukvård
Det är dags att låta kommunernas sjuksköterskor styra användandet av dospackade läkemedel. En sådan förändring innebär ökad säkerhet för patienterna, en bättre arbetsmiljö i äldreomsorgen, mindre bortslösade läkemedel och därmed också en minskad läkemedelsnota för samhället.
Gästkrönika
Hur ska en människas upplevelse av sjukvård värderas? Inte alls, verkade länge vara svaret från vetenskapen. Nu tycks en omsvängning ske. I Skaraborg har ett mobilt närvårdsteam med geriatriker och två specialistsjuksköterskor minskat de äldres akutbesök, inläggningar och sjukhusdygn – med 80 till 90 procent.
Sjukvård
Övervikt är ofta i fokus. Problemen med undernäring uppmärksammas tyvärr mer sällan. Detta trots att undernäring leder till onödigt lidande för de patienter som drabbas och att samhällskostnaden är lika stor eller till och med större än den för övervikt.
Äldreomsorg
SVT har i en granskning nyligen larmat om att över 100 000 äldre skadas varje år av fallolyckor. Det visar vilket stort behov det finns av fysioterapeuternas outnyttjade kunskap och kompetens i det förebyggande arbetet inom äldreomsorgen. Ett framgångsrikt exempel på det finns i Nacka.
Sjukvård
Varje dag tar en person över 65 livet av sig. Det är liv som hade kunnat räddats. I dag onsdag på internationella äldredagen vill vi uppmana politiker, myndigheter och intresseorganisationer att fokusera på äldres psykiska ohälsa och depressioner, skriver sammanlagt 27 undertecknare från olika organisationer och delar av samhället.
Sjukvård
Ett stort problem är att många patienter – ofta sköra, äldre personer – tvingas ligga på sjukhus för länge. Det innebär sämre vård, livskvalitet och trygghet. En effektivare utskrivningsprocess skulle frigöra vårdplatser till patienter med större behov. Skattebetalarna skulle också få ut mer vård och omsorg för pengarna, visar läkarförbundet i en ny rapport.
Äldreomsorg
Larmrapporterna om att de offentliga finanserna pressas svårt av att vi lever allt längre är kraftigt överdrivna. Rapporterna har systematiskt underskattat det sätt på vilket hälsan stiger i takt med att livslängden ökar, skriver Nima Sanandaji i en ny bok som släpps i dag tisdag.
Sjukvård
Behovet av läkare med specialistkunskap om äldres sjukdomar ökar stort när befolkningen åldras. Trots uppmaningar från Socialstyrelsen har frågan inte prioriterats. Nu måste regeringen ta fram fler utbildningsplatser för geriatriker, skriver Gösta Bucht på Sveriges Pensionärsförbund.
Sjukvård
Det finns ingen snabb och enkel lösning på problemet med överbeläggningar på sjukhusen. Det som krävs istället är att regeringen tar ett helhetsgrepp för att lösa ett systemfel inom den svenska sjuk- och äldrevården, skriver Gösta Bucht, talesperson för vård och omsorg på SPF och professor emeritus i geriatrik.
Sjukvård
Den medicinska frontlinjeforskningen borde inte bara handla om molekylärbiologiska landvinningar. Den borde också handla om att göra inbrytningar i nya territorier där behovet av ny kunskap är särskilt stort. Ett sådant dåligt utforskat territorium är vården av de äldsta.
Sjukvård
Personer i hög ålder som drabbas av flera sjukdomar har svårt att få den vård och omsorg som de behöver. Vi ser att det behövs mer av helhetsperspektiv. Det måste bli ett slut på punktvisa insatser utan sammanhang för de mest sjuka äldre.