Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Äldreboende
Äldreomsorg
Krisberedskapen inom äldreomsorgen bör stärkas väsentligt, anser regeringen. För att snabba på planeringen får kommunerna i år ett statsbidrag på knappt 100 miljoner kronor. ”Vi ska planera för det värsta”, säger försvarsdirektör på länsstyrelse. MSB ger ut checklista.
Äldreomsorg
Vid omfattande och långvariga strömavbrott är äldreboenden särskilt utsatta. Kommunerna ser nu över behovet av reservkraft, krislådor, vattendunkar och batteribackup. ”Vi är ganska sårbara och det är ingen bra känsla”, säger Tina Isaksson, chef över Göteborgs kommunala äldreboenden.
Äldreomsorg
Trots inflation och höga sjuktal fortsätter börsens omsorgsjättar att gå bra. Tillsammans gick Humana, Attendo och Ambea med 1,9 miljarder kronor i vinst 2022. Men Humana oroas av Ivos beslut att dra in bolagets tillstånd. ”Djupt orättvist och felaktigt”, enligt vd:n.
Äldreomsorg
Sjukvården på kommunernas särskilda boenden för äldre är för dålig. Det anser Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som genomför en nationell tillsyn. Hittills har myndigheten hunnit fatta beslut om 37 kommuner – och samtliga har fått kritik.
Debattsvepet
Låt äldre själva välja boende där plats finns, skriver Vårdföretagarna. Vårdens kompetensförsörjning, biologisk mångfald, elkrisen och Sveriges kommande EU-ordförandeskap är andra ämnen på dagens debattsidor.
Kommunpolitik
Karin Wanngård (S) räknar kallt med politisk storm i huvudstaden den kommande mandatperioden. ”Jag känner mig ganska trygg i att stockholmarna vill ha en förändring”, säger det nygamla finansborgarrådet i Stockholm.
• Har Wanngård blivit mer vänster?
• Återtagen äldreomsorg
• Två lärare i varje klass
Kommunal ekonomi
Långt ifrån bara glesbygden förlitar sig på utjämningen. I ett hundratal kommuner står utjämningsbidragen för en fjärdedel av finansieringen eller mer. Och här finns flera stora städer som Malmö och Eskilstuna. Nio kommuner får ingenting alls.
Häng med i Dagens Samhälles ekonomiskola del 2 – ta chansen att på riktigt förstå hur utjämningssystemet fungerar.
• Därför är Danderyd Stockholmsregionens största mottagare
• Så ger roten ur miljardbelopp till Stockholm
• Regionerna som får mest – inte de du tror
• Flera sökbara tabeller – hitta din kommun
Äldreomsorg
Stockholms stad har sedan valet beslutat om att ta tillbaka fyra äldreboenden från privata aktörer för att i stället driva dem i egen regi.
Nya äldreborgarrådet Torun Boucher (V) vill ha fler kommunalt drivna äldreboenden och anser att upphandlade boenden har nått bäst före-datum.
Äldreomsorg
SKR ställer sig kritiskt till slutsatserna i Ivos rapport, som kom med svidande kritik mot äldreomsorgen i landets kommuner.
”Jag hade förväntat mig mer av en statlig tillsynsmyndighet när det gäller kvalitet i deras rapporter”, säger äldresamordnare Greger Bengtsson.
Äldreomsorg
Efter larmrapporter om Borlänges äldreboenden är det dags för krafttag för att komma tillrätta med problemen, anser kommunens politiker. Pandemin kan ha förvärrat läget i äldreomsorgen: ”Vi har fått ägna oss åt akuta åtgärder snarare än att genomföra utvecklingsarbete”, säger kommunstyrelsens ordförande.
Arbetsvillkor
Kommunen gick ut med ett nödrop till allmänheten när personalen i äldreomsorgen insjuknade i covid. Och fick napp direkt.
”Till och med en politiker i socialnämnden hörde av sig och ville hoppa in och jobba”, säger socialchefen i Krokom.
Äldreomsorg
Bräcke har landets absolut kortaste väntetid till särskilt boende för äldre – bara sju dagar. Men nu ska det bli ändring på det.
– Vi kan inte vara hur generösa som helst, säger M-ordföranden i vård- och omsorgsutskottet.
Äldreomsorg
Under sommarens första hälft har covidsmittan åter ökat. För Ånges äldreomsorg har det varit kämpigare än under pandemiåren. Hittills har man haft ett 50-tal covidsmittade bland personal och brukare. Samtidigt är personalen utmattad och läget försvåras av att de nationella restriktionerna för besökare och allmänhet är slopade.
Kommunal ekonomi
S-miljardären Ilija Batljans Samhällsbyggnadsbolaget faller fritt på börsen, aktieägarna ser ut att ha tappat förtroendet. Flera kommuner har stora affärer med bolaget. Hur stor är oron nu? DS har pejlat läget.
Äldreomsorg
Den nya entreprenören fick inte ordning på problemen på äldreboendet Berggården i Örebro. Efter ytterligare larm om kvalitetsbrister tar nu kommunen över driften.
”Fruktansvärt, så här får det inte gå till”, säger Marie Brorson (S).
Äldreomsorg
Tiden det tar att få plats på äldreboende varierar kraftigt mellan kommunerna. Halmstad har hittat sin egen metod för att kapa kön – vilket också spar kommunen 11 miljoner kronor per år.
Debattsvepet
De senaste åren har barns samtal till Bris om våld, övergrepp och kränkningar eskalerat, skriver Bris generalsekreterare. Debattsvepet handlar också om OPS, socialtjänsten och klimatpolitik.
Demokrati
Den styrande borgerliga alliansens tanke på att lägga ut ett nybyggt äldreboende på entreprenad har fått blodet att svalla i Haparanda. ”Det här med privat drift, folk här vill inte ha det så”, säger S-politiker. I maj blir det folkomröstning i frågan.
Näringsliv
Nu ökar beläggningen på de tre stora omsorgsbolagens äldreboenden igen och omsättningen likaså. Humana rustar också för att ett ”svårare samhällsklimat” gör att klienter inom individ- och familjeomsorg har större behov.
Upphandling
Krokom valde ett nytt sätt att upphandla äldreboende. Resultatet: många anbud, inget överklagande och kalkyler som ser ut att ge en besparing för kommunen.
”Använd rätt är LOU fantastisk”, säger socialnämndens ordförande.
Upphandling
Efter ett överklagande ska upphandlingen av äldreboendet i Färjestaden göras om – igen. Socialnämndens ordförande är kritisk till att LOU inte är tillräckligt tydlig i hur en kommun kan upphandla med kvalitetskrav: ”Trots oerhörda ansträngningar hamnar vi ändå här.”
Debatt
Det är både dålig politik och samhällsfarligt när rika kommuner med goda ekonomiska förutsättningar nedprioriterar kvaliteten i äldreomsorgen och säljer ut viktiga verksamheter, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin och Kalmars kso Johan Persson (S).
Näringsliv
Ambeas nya vd Mark Jensen har analysen klar efter pandemin. Dåliga kunskaper i svenska språket ställde till det och skyddsutrustning saknades. ”Det misstaget ska vi inte göra om – vi vill ha ett eget lager.”
Så ser vd:n på:
* Fördelarna med stordrift.
* Äldrevården efter pandemin.
* Vinster och valfrihet i välfärden.
Demokrati
Den röstande majoriteten i Oskarhamn vill återöppna två äldreboenden, trots att valsedlarna gjorde klart att det innebär skattehöjning. Nu lovar kommunledningen att följa resultatet av söndagens folkomröstning – trots ett valdeltagande på 28 procent.
Gästkrönika
När de basala hygienrutinerna inte upprätthålls är det farfar på hemmet och den personal som vårdar honom som betalar priset. Tänk på det nästa gång din verksamhet ska få tillsyn av de kommunala hälsoskyddsinspektörerna.
Upphandling
Att lägga över kostnader och risk på entreprenören kan leda till dyrare äldreboenden.
”Ju mer information vi har, desto lägre pris kan kommunen få”, säger Vardagas vd Ulla Tansen. Här är Vårdföretagarnas bästa tips till kommuner som vill få bättre – och billigare – äldreboenden.
Upphandling
Efter en prövande tid för privata äldreboenden tittar bolagen framåt. Pandemin har satt ljuset på vikten av utbildning och krisledning. Den kan också påverka upphandlingsformer och hur vi bygger äldreboenden i framtiden, enligt två av aktörerna på marknaden. ”Jag är övertygad om att det finns nya sätt att arbeta på”, säger Mia Palmé, affärsutvecklingschef Förenade Care.
Redaktionskrönika
I motsats till Munkfors har Emmaboda fått sina 15 minuter i rampljuset. Studiebesöken har stått som spön i backen. Hur man gör i andra kommuner är högintressant för våra läsare. Och att dra lärdomar i stort och smått är vad vi på DS försöker göra varje vecka.
Näringsliv
Två svenska börsbolag dominerar marknaden för privata äldreboenden. Därefter kommer bolag med norska och danska ägare.
Det visar Dagens Samhälles kartläggning av de företag och organisationer som har flest tillstånd för att bedriva särskilda boenden.
De 12 som har flest boenden omsätter tillsammans över 45 miljarder kronor.
* Så mycket omsätter jättarna.
* Och så ser ägarstrukturen ut.
Äldreomsorg
Vilka insatser kräver medicinsk kompetens under kvällar och nätter på ett äldreboende? Den frågan måste få svar innan kompassriktningen tas ut för framtidens äldreomsorg, anser Stockholms nye kommunala läkarstrateg.
Debattsvepet
Forskare menar att sänkta löner ihop med särskilda skatteavdrag är vägen att ge invandrare enkla jobb. Andra inslag i debatten denna onsdag är att ungdomsförbundet kritiserar M-ledningens syn på arbetskraftsinvandringen och att försäljningen av fossila bränslen bör förbjudas.
Äldreomsorg
Antalet 80-plussare växer kraftigt de kommande tio åren. Det ökar behovet av äldreomsorg - och sätter press på framför allt vissa kommuner att locka till sig barnfamiljer och andra yngre invånare. ”Vi har stora visioner om att öka inflyttningen”, säger verksamhetschef i Mullsjö.
Debatt
Ett ökande digitalt utanförskap har av många beskrivits som ett både ett demokratiskt och socialt problem. De som inte använder internet utestängs från viktiga samhällsfunktioner och riskerar ofrivillig ensamhet och isolering. En stor del av dem är äldre.
Äldreomsorg
Debatten om framtidens äldreomsorg borde handla om annat än pengar, tycker omsorgschefen i Älvkarleby. Och när staten delar ut kortsiktiga bidrag anser Lena Isokivelä att kommunerna bör tacka nej. ”Vi ska inte bara springa iväg och söka pengar”.
Äldreomsorg
Dagens äldreboenden stoppar inte smittspridning. De behöver utformas smartare för att rustas inför framtida pandemier, anser arkitekturforskaren Catharina Nord. Hon påpekar att byggreglerna tillåter flexiblare lösningar, men tycker att kommunerna sitter fast i gamla mönster.
Äldreomsorg
Kostnaderna för äldreomsorgen skiljer sig stort mellan kommunerna. Nynäshamn har den mest kostnadseffektiva omsorgen, medan Bjurholm driver den mest kostsamma. Men det finns inget som tyder på att äldreomsorgen är bättre i de kommuner där den är dyr.
Debatt
I pandemins spår är offentliga upphandlingar av äldreomsorg en viktig pusselbit för att höja kvaliteten, driva innovation och skapa fler omsorgsplatser, skriver Ambeas vd Mark Jenssen och Vardagas affärsområdeschef Ulla Tansen.
Debattsvepet
Socialdemokratiska ungdomsförbundet SSU vill höja pensioner med stöd av Sverigedemokraterna, Liberalerna vill ge svenska språket en viktigare roll i integrationen. Övriga debattämnen idag är vårdköer, äldreomsorg och arbetslöshet.
Äldreomsorg
På ett äldreboende i Överkalix har sju fullvaccinerade avlidit. Händelsen väcker nya frågor om smittskyddet i omsorgen. Viktigast är att få personalen att vaccinera sig, enligt Folkhälsomyndigheten. ”Regionerna vill inte ha vaccinationstvång”, säger Emma Spak på SKR.
Upphandling
Rapporter om missförhållanden gör att Linköping akut bryter avtalet med Attendo för äldreboendet Ånestad. ”Jag är väldigt upprörd”, säger äldrenämndens ordförande Liselotte Fager (KD). Men Attendo säger till Dagens Samhälle att verksamheten fungerar väl.
Debattsvepet
Så skapas hållbara jobb i vård- och omsorgen – regeringens utredare lämnar förslag idag. Höj lönerna för kontorsarbetare som jobbar hemma, föreslår tankesmedjan Futurion. Och så vädjar läkare: Gör något åt nätläkarna!
Debattsvepet
Hotande elbrist i landet är ett av fredagens heta debattämnen då Svenska Kraftnät ser behov av stora investeringar. Även Waldorfskolor, extremism bland friskolors huvudmän och äldreomsorgens resurser och kvalitet debatteras.
Äldreomsorg
”Medarbetare ska inte lida för att de har pratat med media”, säger Jesper Ackinger, stadsdelsdirektör. Så hanterar Stockholms stad uppgifterna om att Attendo struntat i att bedriva kohortvård på ett äldreboende.
Äldreomsorg
Kommunalrådet fördömer hot och hat som riktats mot kommunens kostchef efter riksnyheten att Gislaved tar bort läsk som måltidsdryck på äldreboenden. Samtidigt vill politiken nu efter mediestormen ändra på professionens beslut och servera läsk.
Löner & avtal
Kommunals varsel om strejk på privat drivna äldreboenden och vårdcentraler kan tvinga kommuner och regioner att ta över ansvaret för verksamheterna. – Men det är inte så enkelt, säger förhandlingschef Niclas Lindahl på SKR.
Debatt
Under pandemin har ett omfattande och snabbt arbete gjorts för att förbättra vård och omsorg för äldre, och för att bromsa smittan. Fortfarande finns dock brister av mer strukturell karaktär kvar att åtgärda. Den ökande smittspridningen förstärker vikten av ett antal åtgärder för att alla äldre ska få en god medicinsk omvårdnad, skriver Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell.
Debatt
Det borde ligga i varje kommuns intresse att omedelbart förbättra villkoren i äldreomsorgen. Vi vet att det bästa sättet är att satsa på personalen och att lyssna på landets äldre. Nu måste landets kommunpolitiker visa att de gjort sin hemläxa, skriver ordförandena för PRO, SPF Seniorerna, SKPF Pensionärerna och Kommunal.
Gästkrönika
Den svenska demensvården står mitt under löpande pandemi inför ett olösligt dilemma. De anställda måste följa lagen som slår fast att ingen får låsas in samtidigt är det omoraliskt att låta de personer man vårdar drabbas av en smitta som med stor sannolikhet kommer göra många av dem svårt sjuka. Som riskerar att döda dem.
Sjukvård
Under pandemin har äldre i flera olika kommuner blivit inlåsta mot sin vilja av personalen på olika äldreboenden. Det visar en granskning av anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som Sveriges Radios Ekot har gjort.
Gästkrönika
Äldreboenden med många timanställda har drabbats hårdare av coronaviruset än boenden med trygga anställningar. Att få bort, eller i alla fall minska andelen, timanställda inom omsorgsyrkena borde därför vara varje rimligt partis främsta vallöfte.