Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Äldre
Äldreomsorg
Sjukvården på kommunernas särskilda boenden för äldre är för dålig. Det anser Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), som genomför en nationell tillsyn. Hittills har myndigheten hunnit fatta beslut om 37 kommuner – och samtliga har fått kritik.
Kommunal ekonomi
Utjämningen får kritik för att den straffar kommuner med tillväxt. Stämmer det? Vi tar en titt på vart penningströmmarna i systemet faktiskt går och hur den kommunala tillväxten ser ut.
I Dagens Samhälles ekonomiskola del 3 reder vi ut fakta och myter om utjämningssystemet och studerar vilka kommuner som är självförsörjande och var tillväxten faktiskt finns.
• Rätt om heta potatisarna Malmö och Norrland
• De två Stockholmskommunerna som tillsammans får mer än hela Norrbotten
• Hämmar utjämningen tillväxten?
• Hela listan: Så har skatteunderlaget förändrats i din kommun
• Jobb- eller sovkommun? Se hur självförsörjande din kommun är
Redaktionskrönika
Dagens Samhälle har en stolt tradition av att kartlägga brännande frågor för beslutsfattare i offentlig sektor. Hittills i år har redaktionen borrat i ett trettiotal olika fenomen på djupet – här är sex av de mest lästa granskningarna.
Äldreomsorg
Allt färre äldre svarar på Socialstyrelsens årliga brukarenkät om äldreomsorgen. Särskilt gäller det personer med demenssjukdom. Äldrecentrum föreslår därför att andra metoder än skriftliga enkäter ska användas för att fånga den gruppens uppfattningar.
Debatt
Ofrivillig ensamhet är ett växande folkhälsoproblem som kan orsaka stort fysiskt och psykiskt lidande. Ensamhetskommissionen kräver besked från kandidaterna i höstens val: vad tänker ni göra för att ingen ska behöva ha ingen?
Äldreomsorg
Äldreomsorgens tillgång till utbildad personal beror helt på hur attraktiva arbetsgivarna är. Det anser Olivia Wigzell, som i sitt förslag till ny äldreomsorgslag tar upp bemanningens betydelse för omsorgens kvalitet. ”Frågan avgörs inte av ödet.”
Äldreomsorg
I dag tisdag presenterades utredningen om en särskild lag om äldreomsorgen. SKR befarar att de nya bemanningskraven blir ett bekymmer – kompetensbristen i välfärden är redan stor. ”Det är svårt att se hur man kan upprätthålla nuvarande personaltäthet”.
Debatt
Pandemin blottlade den omfattande ålderismen i Sverige. Samhället signalerade till oss: håll er undan, ni behövs inte. Men nu ser vi ett ljus i tunneln, konkreta förändringar är på väg, skriver riksdagsledamöterna Elsemarie Bjellqvist (S) och Barbro Westerholm (L).
Demokrati
Den styrande borgerliga alliansens tanke på att lägga ut ett nybyggt äldreboende på entreprenad har fått blodet att svalla i Haparanda. ”Det här med privat drift, folk här vill inte ha det så”, säger S-politiker. I maj blir det folkomröstning i frågan.
Äldreomsorg
Bristerna har under lång tid varit stora på ett av Attendos äldreboenden i Visby. Nu riskerar företaget att förlora avtalet. ”Inte tryggt och säkert”, säger socialdirektör. Bolagets försvar: ”Vi arbetar intensivt.”
Kommunal ekonomi
SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog varnar kommuner för att lyssna på konsulter som guidar till äldreomsorgens momsmiljoner. ”Inte så här systemet är tänkt”.
• Så slår Höganäs ifrån sig kritiken
• Här är kommunerna som utreder bolagisering
Kompetensförsörjning
Akut personalbrist fick Trollhättan att tänka nytt. I förra veckan efterlyste staden personal till äldreomsorgen och hemtjänsten på Facebook. ”Vi fick så många sökande att vi var tvungna att ta bort inlägget”, säger verksamhetschef Marie Uls.
Debattsvepet
Kommunal vill ha nationella riktlinjer för bemanning i äldreomsorgen och Socialdemokraternas partisekreterare anklagar kommuner för att slarva med arbetsmiljön. Övrigt i dagens debatt: vaccinpass, minimilöner och gårdsförsäljning.
Debattsvepet
Sveriges kan bli fossilfritt snabbare än väntat, visar en ny rapport från Fossilfritt Sverige. Skolkoncernernas etableringar och den svenska demensvården är andra ämnen som debatteras denna måndag.
Äldreomsorg
Vilka insatser kräver medicinsk kompetens under kvällar och nätter på ett äldreboende? Den frågan måste få svar innan kompassriktningen tas ut för framtidens äldreomsorg, anser Stockholms nye kommunala läkarstrateg.
Debatt
Bristande möjligheter att påverka när ny teknik introduceras och tekniska lösningar som inte lever upp till samhällets förväntningar. De utmaningar våra medlemmar möter är särskilt tydliga inom äldreomsorgen, skriver Kommunals samhällspolitiska chef Lisa Bondesson och utredare Anna Spånt Enbuske.
Äldreomsorg
Att få äldre att acceptera digitala hjälpmedel i hemmet kan vara svårt. I Karlstad erbjuds de att övernatta i en digitaliserad lägenhet och testa all tänkbar nyttig utrustning. ”Vårt mål är att gamla människor ska kunna bo kvar hemma så länge som möjligt”.
Äldreomsorg
Antalet 80-plussare växer kraftigt de kommande tio åren. Det ökar behovet av äldreomsorg - och sätter press på framför allt vissa kommuner att locka till sig barnfamiljer och andra yngre invånare. ”Vi har stora visioner om att öka inflyttningen”, säger verksamhetschef i Mullsjö.
Debatt
Ett ökande digitalt utanförskap har av många beskrivits som ett både ett demokratiskt och socialt problem. De som inte använder internet utestängs från viktiga samhällsfunktioner och riskerar ofrivillig ensamhet och isolering. En stor del av dem är äldre.
Äldreomsorg
Dagens äldreboenden stoppar inte smittspridning. De behöver utformas smartare för att rustas inför framtida pandemier, anser arkitekturforskaren Catharina Nord. Hon påpekar att byggreglerna tillåter flexiblare lösningar, men tycker att kommunerna sitter fast i gamla mönster.
Äldreomsorg
Kostnaderna för äldreomsorgen skiljer sig stort mellan kommunerna. Nynäshamn har den mest kostnadseffektiva omsorgen, medan Bjurholm driver den mest kostsamma. Men det finns inget som tyder på att äldreomsorgen är bättre i de kommuner där den är dyr.
Debattsvepet
Regionerna bör få ett ansvar att ställa krav på och följa upp privatfinansierad vård, enligt utredningen om privata sjukförsäkringar. Fortsätt att testa för covid, beskatta Netflix och stoppa kompetensutvisningarna är andra uppmaningar från dagens debattörer.
Debatt
Fler utbildade undersköterskor och vårdbiträden i äldreomsorgen kräver fler chefer som har tid att leda och stödja medarbetarna. Regeringen måste våga stå upp för att stärka ledarskapet, allt annat är aningslöst, skriver Visions förbundsordförande Veronica Magnusson.
Debatt
En ny äldreomsorgslag skulle kunna bidra till att minska undernäring hos äldre om lagen lyfter matens betydelse för ökad livskvalitet och definierar vem som ansvarar för det förebyggande arbetet mot undernäring, skriver Livsmedelsakademins vd Lotta Törner.
Debatt
Friheten och tryggheten måste stärkas för äldre med hemtjänst. Rätten att välja en fast omsorgskontakt, en undersköterska som är den kontinuerliga kontakten med hemtjänsten, måste vara ett tydligt liberalt krav för att stötta en ny regering, skriver liberalerna Barbro Westerholm och Anna Starbrink.
Debattsvepet
Vården blir bättre om staten äger sjukhusen, skriver regeringsutredare. Växande klyftor på bostadsmarknaden, larmar debattörer. Och så pågår debatt om Socialdemokraternas riktning efter Stefan Löfven.
Debatt
Det är dags att höja ambitionsnivån för vilken livskvalitet och psykisk hälsa vi har rätt till efter pensionen. Vi ska inte behöva acceptera nedstämdhet, ofrivillig ensamhet eller diskriminering bara för att vi blir äldre, skriver Minds generalsekreterare Karin Schulz.
Arbetsvillkor
Varje år ökar heltiderna i äldreomsorgen. Men skillnaderna är enorma och hindren på vägen många: i Norrköping är 98 procent anställda på heltid, i Lessebo bara 24 procent. ”Det ser inte bra ut”, säger socialchef Annika Fröberg i Lessebo.
Debatt
Årsrika behövs i samhällslivet – deras kompetens och kunskaper är viktiga. Men med ålder uppkommer olika livssituationer som den enskilde inte alltid kan lösa på egen hand. Vi tycker därför bland annat att alla som har hemtjänst ska ha en fast vårdkontakt och att hemtjänstpersonalen även ska ha tid för umgänge, replikerar liberalerna Barbro Westerholm och Anna Starbrink.
Debatt
Minst 20 procent av Sveriges befolkning är äldre än 65 år. Röstdeltagandet bland oss är högt. Vi kommer att stå på barrikaderna och göra allt vi kan för att äldrefrågorna ska bli avgörande för valet 2022, skriver företrädare för Äldreupproret.
Gästkrönika
Olika problem som debuterar efter coronavaccinationen kommer att skyllas på vaccinet. Det kommer att ta forskningen lång tid att utvärdera sådana misstankar. Det behövs en ovaccinerad kontrollgrupp att jämföra med, men även då kan det vara svårt att påvisa en sällsynt biverkan.
Debatt
Vi måste kraftsamla för att minska smittspridningen och dämpa de negativa effekterna av Covid-19-pandemin i samhället. Utbildad personal och trygga transporter till och från vaccinationen är avgörande för ett effektivt och patientsäkert genomförande av den historiskt stora vaccinationsinsats som startats i Sverige, skriver Svenska Taxiförbundets förbundsdirektör Claudio Skubla.
Debatt
Flera professionsgrupper måste bli mer uppmärksamma på den äldres näringsintag och vikt och jobba med en systematik som gör att undernäring kan upptäckas och förhindras i tid, skriver Livsmedelsakademins vd Lotta Törner och ordföranden för omsorgsnämnden i Kävlinge Annsofie Thuresson (M).
Debatt
Covid-19 kan ge skador på lungor, nervsystem och hjärna. Ett gigantiskt behov av rehabilitering uppstår nu, främst bland äldre personer, och det är viktigt att de inte prioriteras bort, skriver Marina Carlsson på Personskadeförbundet RTP.
Debatt
Bland människor över 70 år finns stora variationer i risk för svår covid-19-infektion. I ett akut läge är det motiverat med enkla förhållningsregler för att minska smittan, men det är viktigt att man i nästa skede nyanserar åtgärderna och inte enbart baserar dem på ålder. Dessutom bör man noggrant väga nytta mot risk av långvarig isolering, skriver flera läkare och forskare.
Debatt
Äldre svenskar har högst frakturrisk i världen. Varannan kvinna och var fjärde man kommer någon gång under sin livstid att drabbas av en benskörhetsrelaterad fraktur. Ett strukturerat omhändertagande, så kallade ”frakturkedjor”, sparar både pengar, lidande och liv. Ändå är det bara ett fåtal regioner som har implementerat frakturkedjor, skriver Alexandra Charles von Hofsten och Mattias Lorentzon.
Debatt
Tankesmedjorna Arena Idé och Balans granskar ekonomin och villkoren i äldreomsorgen och ser att äldreomsorgens resurser minskas med minst 1,4 miljarder under 2020, utan handlingsplaner eller konkreta kravsänkningar. Som alltid förväntas personalen lösa problemet med kreativitet — en ordning som tveklöst leder till slitna medarbetare och ökad sjukskrivning.
Debatt
Flera inbrotts- och stöldligor riktar in sig mot äldre, med resultatet att våra äldre medborgare lever med en rädsla för brott. Detta får vi aldrig vänja oss vid, skriver Erik Slottner (KD), som har sex förslag för att stävja utvecklingen.
Debatt
58 procent av jobbsökare tror sig blivit bortvalda på grund av sin ålder, enligt ny statistik. Lösningen? Sluta prata om ålder vid rekrytering, men formulera era jobbannonser så att kandidater i alla åldrar känner sig manade att söka. Det skriver John Mellkvist och Åsa Edman Källströmer.
Debatt
Finansminister Magdalena Andersson och dåvarande äldreminister Lena Hallengren borde göra verklighet av sina vallöften om ett statligt stöd till äldrelyft. Gör det redan nu i höstbudgeten, uppmanar pensionärsorganisationerna och Riksidrottsförbundet regeringen.
Debatt
Svensk lag förbjuder numera diskriminering på grund av ålder. Men trots det behandlas äldre fortfarande både nedlåtande och kränkande, skriver riksdagsledamöterna Barbro Westerholm (L) och Thomas Hammarberg (S) tillsammans med flera pensionärsorganisationer m.fl.
Debatt
En ny boendeform för demenssjuka planeras i Sverige. Både i Vellinge och i Borås finns förslag på demensbyar enligt en nederländsk modell. Vi är dock tveksamma till om det är en lämplig lösning för de behov vi ser i vårt land. Långt effektivare vore att utveckla verksamheten inom den befintliga omsorgen, skriver Pär Rahmström, ordförande i Demensförbundet.
Debatt
Efter flera förspillda år är det bra att en nationell demensplan nu kommer på plats, men regeringen Löfvens senfärdighet och ovilja att prioritera de demenssjuka är anmärkningsvärd, replikerar Kristdemokraternas vice partiledare Jakob Forssmed och äldrepolitiske talesperson Michael Anefur.
Debatt
På torsdag antar regeringen ett paket som handlar om ökad kunskap om demenssjukdomar. Det ska vara tryggt att åldras för den som har insjuknat i en demenssjukdom och anhöriga ska också kunna känna sig trygga med att deras nära och kära får den vård och omsorg de behöver, skriver socialminister Lena Hallengren (S).
Debatt
Bristen på yrkesutbildade kollegor är ett stort problem för Kommunals medlemmar. Men det är inte bara underbemanningen och dess allvarliga konsekvenser för den fysiska och psykiska arbetsmiljön som är problemet. Kompetensbristen riskerar också att bli ett hinder för det som alla pratar om som lösningen – digitaliseringen, skriver företrädare för Kommunal.
Debatt
Åldersdiskriminering hindrar äldre från att leva ett värdigt liv. Frågan måste upp på EU-nivå. Därför uppmuntrar vi alla att rösta på kandidater till Europaparlamentet som vill skapa bättre förutsättningar för EU:s äldre, skriver representanter för fyra nordiska pensionärsorganisationer.
Debatt
Vinter, mörker och halka samt kommuner som snålar med snöröjning och sandning är en olycklig kombination som ställer till det för tiotusentals personer. Enligt MSB halkar cirka 25 000 personer varje vinter så illa att de måste söka läkarvård, skriver Jöran Rubensson som vill se en nollvision för fallolyckor.
Debatt
Vi välkomnar regeringens satsning på sköra äldre men vi beklagar att den låst fast sig vid åsikten att äldrevård främst ska utföras i primärvården. Hela vårdkedjan måste förändras och förbättras för att sköra äldre ska kunna garanteras en god vård, skriver Sverigedemokraternas socialpolitiske talesperson Per Ramhorn och riksdagsledamot Ann-Christine From Utterstedt.
Gästkrönika
70 är det nya 50, sägs det i rapporteringen om den stora Göteborgsstudien H70 där fem årgångar av 70-åringar har bidragit med data. Och ja, vi blir friskare. Men det mest sensationella resultatet är ändå något annat: män och kvinnor blir allt mer lika varandra.
Kommunal ekonomi
Först låter det bra. Vi ska bygga tusentals nya skolor och äldreboenden över hela landet. Men tittar vi närmare på saken riskerar satsningarna att bli ett hot mot välfärden. Investeringarna riskerar att bli gökungen som tränger ut verksamhet och personal, kärnan i välfärden.
Kommunpolitik
Alkoholmissbruk bland äldre har varit ett relativt osynligt fenomen i våra nordiska länder. Det råder tystnad om äldre med ohälsosamma dryckesvanor såväl inom social- och hälsovården, socialpolitiken och till stora delar även inom forskningsvärlden. Det innebär nya utmaningar för äldreomsorgen i Norden.
Äldreomsorg
Undernäring är en dold epidemi. Trots att det är ett stort folkhälsoproblem talar nästan ingen om den. Men det finns i hemmen, på sjukhus och på äldreboenden. En ny rapport, som har kartlagt dess omfattning, visar att uppskattningsvis 400 000 svenskar befinner sig i riskzonen.
Stadsbyggnad
Staten har genom att föra en ohållbar invandringspolitik dragit på sig stora problem. Ett av problemen är att ordna bostäder för alla som fått uppehållstillstånd. Det problemet har staten genom bosättningslagen överlåtit till Sveriges kommuner, skriver sverigedemokraterna Peter Wallmark och Martin Westmont.
Perspektiv
Sent debuterad posttraumatisk stress hos äldre överlevare från världens konflikter bär likheter med demenssjukdom, vilket skapar risk för felaktig behandling i omsorgen, skriver psykologen och författaren Frida Johansson Metso.
Kommunal ekonomi
I ett liberalt samhälle bör varje människa ha frihet att forma sitt eget liv så länge det inte inkräktar på någon annans frihet. Den rätten gäller hela livet igenom. Fördomar slår dock hårt mot många äldre, i såväl arbetslivet som i äldreomsorgen.
Äldreomsorg
Många på äldreboenden lever långt ifrån sina anhöriga, och av praktiska skäl blir besöken inte så täta. Geografiska avstånd kan dock överbryggas av smart teknik, där telefon, Skype eller liknande gör det möjligt att fortsätta umgås på distans – vilket minskar känslan av ensamhet.