Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Akutsjukvård
Sjukvård
Betyget är allt annat än bra när Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) granskat 27 akutsjukhus i landet. Samtliga kritiseras för brist på personal och vårdplatser, och Ivo bedömer att patientsäkerheten inte kan garanteras. ”Det här får inte bli ett normalläge”, säger generaldirektör Sofia Wallström.
Sjukvård
När Ivo krävt minst 612 vårdplatser på Akademiska sjukhuset har domstolar satt stopp. Nu vill generaldirektör Sofia Wallström att högsta instans ska låta Ivo precisera hur många vårdplatser sjukhusen måste ha. ”Läget är så allvarligt att det krävs skarpa beslut.”
Demokrati
Désirée Pethrus är barnbarn till Kristdemokraternas grundare Lewi Pethrus och tror sig veta vad hennes farfar skulle ha tyckt om partiet i dag.
Nu har hon återvänt till regionpolitiken – men avgår gärna om KD:s förslag om statlig vård blir verklighet.
Désirée Pethrus om:
• Kritiken från Stockholms sjukvårdsupprop
• Partiets frikyrkliga rötter
• Samarbete med SD
Arbetsvillkor
Operationspatienter som flygs från Norrbotten till Stockholm och bonusar på 100 000 kronor för flyttade semestrar. Allt mer desperata åtgärder vidtas för att klara sommarbemanningen i vården. ”Läget är värre än någonsin”, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Infrastruktur
Nato vill att medlemmarna stärker det civila försvaret. Energiförsörjningen ska bli tryggare och sjukvården utvecklas för att klara av stora mängder skadade.
Lista: Det måste kommuner och regioner prioritera om Sverige går med.
Debatt
Vi ställer oss mycket tveksamma till påståendet att sortering och triagering av sjuksköterskor med stöd av digitala verktyg ökar produktiviteten i hälso- och sjukvården, replikerar Collabodoc AB:s Nils Crona, Staffan Bjessmo och Göran Modin.
Debatt
Konsultationer via video passar utmärkt för att lösa frågan om vård på distans. Men för att lösa vårdens långsiktiga kapacitetsproblem krävs digitala hjälpmedel som inte bara ökar sjukvårdens tillgänglighet utan även ökar produktiviteten radikalt, skriver Doctrins Anna-Karin Edstedt Bonamy, Magnus Liungman och Johan Assarsson.
Debatt
Patienter som ligger överallt på akuten och väntar på vårdplatser som inte finns. Akut sjuka som inte får mediciner i tid och blir liggande i sin egen avföring i timmar. Det är dags för finansregionrådet Irene Svenonius (M) att börja se verkligheten som den är, skriver Vänsterpartiets sjukvårdspolitiske talesperson i region Stockholm Jonas Lindberg.
Debatt
Vår beläggningsgrad har sjunkit, trots fler patienter och färre vårdplatser. Den förändringen har tagit många år och många kloka människor, skriver Maria Taranger, överläkare och verksamhetschef på Östra sjukhuset, Sahlgrenska.
Debatt
God sjukvård uppstår inte över en natt. Vi behöver arbeta på både kort och lång sikt. Och från politiskt håll arbetar vi just nu med att utveckla vården och på olika sätt avlasta akutsjukhusen, skriver Anna Starbrink (L) i en slutreplik.
Debatt
Anna Starbrinks (L) förslag på välfärdssatsningar är ett hån mot de patienter i Stockholmsvården som dagligen utsätts för risker på grund av platsbrist, personalbrist och resursbrist. Politikerna måste sluta komma med tomma ord och visa hur de ska lösa de katastrofala förhållandena i vården, skriver läkarna bakom Stockholms sjukvårdsupprop i en replik.
Debatt
Irene Svenonius (M) som ansvarar för varslen på Stockholms akutsjukhus borde ha den goda smaken att gå ut bakvägen. När hon och högermajoriteten talar om att ställa om till nära vård handlar det i själva verket om att ställa om till usel vård, skriver Vänsterpartiets riksdagsledamöter för Stockholmsregionen.
Debatt
Den som tar med sig vapen in på sjukhuset eller hotar en sjuksköterska i akutens väntrum attackerar hela samhället. Därför är det anmärkningsvärt att regeringen förminskar denna yrkesgrupp i sin nya lagrådsremiss, skriver Johan Forssell & Irene Svenonius (M).
Debatt
Vi välkomnar regeringens satsning på sköra äldre men vi beklagar att den låst fast sig vid åsikten att äldrevård främst ska utföras i primärvården. Hela vårdkedjan måste förändras och förbättras för att sköra äldre ska kunna garanteras en god vård, skriver Sverigedemokraternas socialpolitiske talesperson Per Ramhorn och riksdagsledamot Ann-Christine From Utterstedt.
Debatt
Vår välfärd är inte längre självklar, eftersom den effektiviserats och centraliserats in i absurdum. Nu måste den nya regeringen ta tag i de klyftor som splittrar vårt land, skriver aktivisten Malin Ackermann inför tvåårsdagen av ockupationen av BB Sollefteå.
Sjukvård
Om Sahlgrenska universitetssjukhuset ska kunna erbjuda jämlik och lika vård för alla så måste ansvariga politiker och tjänstemän å det snaraste lösa arbetsmiljöfrågan, replikerar överläkaren Olof Lekholm till den tillträdande styrelseordföranden för Sahlgrenska Universitetssjukhuset Henrik Ripa (M).
Organisation
De senaste veckorna har det rapporterats om brist på vårdplatser, brister i arbetsmiljön och långa väntetider på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Problemen är inte nya. Trots att både mer pengar och personal tillförts verksamheten under åren är köerna fortsatt långa och ekonomin inte i balans. Det är självklart inte hållbart.
Sjukvård
Under de år som Stockholms läns landsting (SLL) styrts av Alliansen har läget stadigt blivit sämre för sjukvårdspersonalen, både på vårdcentralerna och i akutsjukvården, skriver Jonas Lindberg sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i SLL.
Skola
Huvudskador är en av de vanligaste orsakerna till akutvård för barn och unga. Barn sjukskrivs inte, de förväntas snarast återgå till skolan. Stödet till skolan måste stärkas för att alla elever i landet ska få samma förutsättningar, konstaterar en ny utredning.
Gästkrönika
Inför ett slags jourhavande tantombud eller rusta upp vården så att alla tusentals sjuka tanter vars intressen inte tillvaratas av någon får den vård och den hjälp de ska ha, skriver Jona Elings Knutsson, apropå en Lex Maria-anmälan i Helsingborg.
Sjukvård
Att SOS Alarm inte har kompetens att prioritera vårdärenden är osant. Här arbetar läkare, sjuksköterskor och SOS-operatörer ihop för att göra säkra bedömningar. Sverige behöver en samordnad alarmeringstjänst - dyrbar tid får aldrig förloras, svarar Maria Khorsand, vd för SOS Alarm.
Sjukvård
Varje dag riskeras patientsäkerheten när patienter felbedöms av SOS-operatörer. SOS Alarm har inte de resurser eller den kompetens som krävs för att göra en säker ambulansprioritering, skriver sjuksköterskan Per-Anders Nordström som nu lämnar SOS Alarm.
Sjukvård
Ny forskning visar att svensk sjukvård skulle kunna frigöra ett stort antal vårddygn och spara flera miljarder kronor årligen genom att utveckla och förbättra rätt områden. Som det ser ut idag fokuserar 75 procent av förbättringsprojekten på akutsjukvård, som bara står för 25 procent av den totala vårdmassan.
Sjukvård
Vårdförbundet kräver att arbetsgivare visar nolltolerans mot hot och våld mot vårdpersonal. Givetvis ska alla hot polisanmälas av arbetsgivaren. Dessutom måste straffen skärpas och de polisiära resurserna öka. Att våra medlemmar blir utsatta för hot, förolämpningar och våld när de gör sitt arbete är oacceptabelt.
Sjukvård
Region Skånes akutmottagningar och områdena runtomkring dem ska skyddas som ”gated hospitals” föreslår Moderaterna i Skåne. De som stör ordningen på sjukhusen bör även kunna registreras och portförbjudas, skriver Carl Johan Sonesson (M).
Demokrati
Vinstutredningen och regeringens hopplösa maktspel kan skapa den största sjukvårdskrisen sedan krisåren på nittiotalet, om inte någonsin. Det här är inte längre någon parlamentarisk lek, skriver Johan Ingerö, välfärdsansvarig på Timbro.
Sjukvård
Idag får många äldre inte tillgång till den rehabilitering de har rätt till. Många tvingas därför uppsöka akutmottagningar helt i onödan. En lösning är att inrätta MAR, medicinskt ansvarig för rehabilitering, i alla landets kommuner och därmed höja kvaliteten och patientsäkerheten.
Sjukvård
Väntetiderna på akuten ökar i hela landet och akut sjuka äldre får vänta oförsvarligt länge på hjälp. Ett mer kompetent mottagande redan på akutmottagningen skulle minska lidandet, antalet inläggningar och korta vårdtiderna, skriver Gösta Bucht, SPF Seniorerna.
Sjukvård
Vi tror inte att Capio sitter inne med alla lösningar, men vi har ett sätt att förstå och utveckla vårdens vardag som ger lika bra eller bättre vård till patienterna till en lägre kostnad. Det skulle den offentliga vården kunna dra mer nytta av.
Sjukvård
Liberalerna och Alliansen är intresserade av resultat. Hur får vi den bästa vården, högsta kvaliteten och bästa arbetsmiljön för patienter och vårdpersonal? Om ett akutsjukhus i privat regi kan uppnå sådana resultat vore det dumt att inte se den möjligheten, skriver Anna Starbrink (L) i en slutreplik till V, MP och S.
Sjukvård
Sjukvården i Stockholms län har stora problem. Personalen - den som orkar jobba kvar - går på knäna. Operationer ställs in och kostnader för vårdval skenar. Och Alliansens svar på vårdkrisen är att privatisera ytterligare ett sjukhus?
Sjukvård
Stockholms läns sjukvård är hårt pressad med akut platsbrist och enormt tryck på akutmottagningarna. Det är inte acceptabelt att den styrande landstingsalliansen då prioriterar privatiseringar när vi behöver omfattande satsningar på personal och öppna stängda vårdplatser, skriver S i en replik till Anna Starbrink (L).
Sjukvård
I går onsdag meddelade hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L) att en privatisering av ännu ett akutsjukhus förbereds. Förslaget vittnar om idétorka. Akutsjukhusen är vårdens ryggrad, säljs de går den demokratiska styrningen förlorad, menar Håkan Jörnehed (V), landstingsråd.
Sjukvård
Landstingsrådet Ella Bohlin antyder i sin replik på mitt debattinlägg att hon tagit till sig informationen om vad forskningen förespråkar i termer av förlossningsvårdens organisation. Faktum kvarstår dock att det kommer att ha varit under hennes tid vid makten som två unika enheter som tyder på denna insikt gått i graven. Mitt förslag: sätt er ner tillsammans och jobba fram en lösning.
Äldreomsorg
Ilmar Reepalus välfärdsutredning bör läggas ner och ersättas av en helt ny utredning. En som på allvar tar sig an frågan om hur vi kan utveckla välfärden och valfriheten och göra all vård och omsorg transparent. Och stoppa oseriösa eller inkompetenta vårdgivare oavsett om de är privata eller offentliga.
Sjukvård
Vi har under en lång tid kunnat läsa om vandalisering av ambulanser och polisbilar. Något som kan få ödesdigra konsekvenser. För att stoppa attackerna satsar Region Östergötland nu på en blåljusakademi som riktar sig till unga.
Sjukvård
Vårdval inom geriatriken är inte lösningen på situationen för länets sköra äldre. Vänsterpartiet vill istället se förebyggande insatser, bättre samordning av vård och omsorg, och större äldrevårdskompetens i primärvården. Vår lösning stavas äldrevårdcentraler och mobila uppsökande vårdteam.
Sjukvård
I går beslutade regeringen om utredningsdirektiv för den nya alarmeringstjänstutredningen. Vi välkomnar initiativet och att utredningen kommer att fokusera vad som ska åstadkommas utifrån trygghet, kvalitet och effektivitet. Styrning och ansvarsfrågor behöver bli tydligare för att alarmeringsfunktionerna ska fungera väl och ge medborgarna trygghet.
Sjukvård
Allvarliga kvalitetsbrister har vid upprepade tillfällen uppmärksammats inom SOS Alarm som ansvarar för samtalen till nödnumret 112. Orsakerna är inte främst en fråga om bristfälligt ledarskap - utan om att SOS Alarm har fått omöjliga förutsättningar, skriver Leslie Öqvist, Posoms ordförande.
Skola
Det finns en rad personalpolitiska lärdomar att dra av regioner, landsting och vårdinrättningar runtom i vårt land. Stockholms läns landsting borde ödmjukt anamma dessa, och bland annat pröva sex timmars arbetsdag på akutmottagningar och förlossningsavdelningar.
Sjukvård
Nyligen meddelades det att barnakuten på Huddinge sjukhus stängs nattetid på grund av sjuksköterskebristen. Men det är inte bara akutvården för barn som utmanas av personalbrist, även andra områden hotas. En gemensam plan krävs för kompetensförsörjning till ambulanssjukvården, skriver SOS Alarm och Vårdförbundet.
Play
Bättre och billigare vård. Korta väntetider på akuten. Har Capio S:t Görans sjukhus några fördelar som landstingets sjukhus inte har? Vad är hemligheten bakom det privata akutsjukhusets framgång? Britta Wallgren, vd för Capio S:t Görans sjukhus, intervjuas av Dagens Samhälles reporter Maria Ottoson.
Sjukvård
Flisa anser, liksom Riksrevisionen, att vi behöver utreda vilken driftsform som är bäst när det gäller SOS Alarm. Vi instämmer med rekommendationen om att SOS Alarm måste arbeta med relationerna till landstingen så att förutsättningarna för en väl fungerande alarmeringsverksamhet stärks.
Kommunpolitik
Riksrevisionen har granskat regeringens styrning av SOS Alarm. Granskningsrapporten är en viktig och välkommen läsning. Alarmeringsverksamheten är en nödvändig länk mellan allmänheten och polis, sjukvård respektive räddningstjänst. Därmed är SOS Alarm med nödnumret 112 en central samhällsfunktion som är nödvändig för att skapa ett tryggare Sverige för alla.
Sjukvård
Efter åtta års alliansstyre med kostnadsdrivande vårdval och privatiseringar ser vi akutsjukhus pressade av ekonomisk kris och personalflykt. Privatiseringarna har hjälpt arbetsmiljön lika mycket som ett slag av en stekpanna i huvudet hjälper mot migrän.
Sjukvård
En majoritet av de boende i Stockholmsregionen ser positivt på att privatisera ytterligare ett akutsjukhus. Därför är det är med stor oro vi följer sjukvårdsminister Gabriel Wikströms (S) planer på att införa en stopplag för privata akutsjukhus.
Sjukvård
Endast hälften av ambulansstationerna i Sverige hinner fram i tid när de rycker ut till akuta olyckor eller vid livshotande tillstånd. Långa avstånd, resursbrist och hög belastning är tre av orsakerna till förseningarna, visar en ny rapport. Därför behövs nu fler alternativ till de traditionella ambulanserna.
Sjukvård
Efter Sveriges Radios uppmärksammade granskning av akutsjukvården har åsikten framförts att vem som helst med läkarutbildning kan jobba på akuten, bara de kan ringa och fråga någon. Vi förstår inte hur man kan ta så lätt på omhändertagandet av akut sjuka patienter, skriver styrelsen för föreningen för akutsjukvård.
Sjukvård
I veckan slog media larm om att det är underläkare som arbetar på sjukhusens akutmottagningar. Men larmen missar kärnfrågan. I stället för att ifrågasätta underläkarnas arbete på akuten måste vi diskutera hur vi kan ge underläkarna den utbildning och erfarenhet de behöver för att själva bli specialister, skriver läkarna Emma Spak och Emma Furberg.