Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om Agenda 2030
Hållbarhet
I en ny pilotstudie drar forskare flera lärdomar av hur Agenda 2030-målen bäst uppnås. Alvesta är en av sex kommuner som deltagit. ”Utan förankring i politiken är det svårt att driva frågorna”, säger kommuntoppen Per Ribacke (S).
Hållbarhet
Tydliga styrdokument, långsiktighet och eniga politiker. Det är några faktorer som hjälpt Täby att nå nya höjder i årets Agenda 2030-rankning.
”Får man inte en tydlig politisk agenda vet inte resten av verksamheten vad de ska göra”, säger kommunalrådet Annica Nordgren (C).
Hållbarhet
Kommunerna har inte har tillräckligt med kompetens, arbetet går för sakta och är för ojämnt, konstaterar Gabriel Wikström, nationell samordnare för Agenda 2030. ”Jag skulle önska att det fanns statliga team som kunde åka runt och stötta.”
• Vanligaste felen kommunerna gör
• Kommunen som lyckats bäst hittills
• När SKR står i vägen för kommunerna
Hållbarhet
Mitt i juli när alla uppmanades spara på vattnet körde kommunen sprinklers i rondellerna. Det blev en riksnyhet.
Emån förser sex kommuner med vatten – men resursen räcker inte längre till. I Eksjö har frågan fått högsta prioritet. Men krävs det en katastrof för att folk ska fatta?
Hållbarhet
Bra läge, hög utbildningsnivå och gynnsam demografi. Det har toppkommunerna gemensamt – men det räcker inte för att lyckas.
DS har tagit reda vilket arbete som krävs för att nå målen i Agenda 2030.
• Så ligger din kommun till med att nå FN:s hållbarhetsmål
Hållbarhet
Svenskar är vana vid att det alltid finns billigt dricksvatten. Det är ett problem, tycker Tranemos toppolitiker Driton Bilalli (S).
Kommunen kämpar med läckande vattenledningar, lappade reningsverk och VA-skuld. Varför syntes inte det i valrörelsen?
Upphandling
Hundratals upphandlingar och enorma belopp. Bara inköpen från de tre byggjättarna i topp uppgick till 37,5 miljarder kronor i fjol.
Investeringar i hållbarhet och klimatanpassningar blir allt viktigare och leverantörerna uppmanar nu offentlig sektor att ställa högre krav: ”Tiden är knapp för att få ner våra utsläpp”, säger Sweco Sveriges vd.
DS listar de 100 största leverantörerna till kommuner, regioner och stat 2021.
Upphandling
Kommuners klimatbelastning ska minska. Om det är de flesta överens. Nu finns en ny metod som kan hjälpa till att styra mot mer hållbara inköp.
”Det är akut och vi måste göra allt vi kan”, säger Linda Nilsson på Göteborgs stad som testat metoden.
Upphandling
En oproportionerlig inskränkning av det kommunala självstyret. SKR är kritiskt till regeringens förslag om skärpta klimatkrav i upphandlingar. Men flera kommuner är positiva. ”Rimligt bidrag till hållbarhet”, lyder ett remissvar.
Upphandling
Hållbarhetsfrågor verkar ha tagit sig in i upphandlingsarbetet på allvar. Men fortfarande finns brister i uppföljningen, och upphandlarna får inte tillräckligt med tid och resurser till det jobbet, visar en ny rapport.
Upphandling
Nu kan det bli krav på klimathänsyn och djuromsorg i offentliga upphandlingar. Regeringen föreslår skärpta lagformuleringar på flera områden. ”Offentlig upphandling ska aldrig bidra till att dumpa villkor på svensk arbetsmarknad”, säger Lena Micko.
Debatt
Förtroendevalda, ni äger ett unikt mandat och ansvar att besluta om en samlad ambition för hållbart välbefinnande för kommuner, regioner och hela landet, skriver ledare från flera sektorer i olika delar av landet.
Hållbarhet
Bilen har hittills haft en särställning när nya bostäder planeras, men flera kommuner sänker nu kraven på antalet parkeringsplatser. I stället kan fastighetsägare erbjuda medlemskap i bilpool, skåp för varulevereranser och plats att serva cyklar.
Hållbarhet
I Växjö har en dödsskjutning starkt påverkat tryggheten. I Malmö vidgas klyftorna trots ambitionen att ”bygga staden hel”. Leksands nya bostadsområde ska innehålla både allmännytta och attraktiva villor. Och i Svalöv har kommunen startat bolag för att producera solenergi. Dagens Samhälle har talat Agenda 2030 med fyra kommunstyrelseordförande.
Hållbarhet
Med björkved på golvet och en film från vacker bokskog skapas en rastplats för dem som jobbar mitt i Helsingborgs centrum. ”När städerna förtätats behöver vi rum för återhämtning”, säger projektledaren Anna Kowalik Tidblad.
Hållbarhet
Det finns ingen vattenbrist i Sverige, hävdar professor Kenneth M Persson. Att det ändå kommer oroande rapporter varje sommar beror på ett otillräckligt och läckande ledningsnät. Och att vi slösar med vatten. ”Någon Saharaöken brer inte ut sig här.”
Debatt
Med olika hjälpmedel kan vardagen för personer med kognitiv funktionsnedsättning bli begriplig. Men regioners och kommuners olika riktlinjer kring vilka hjälpmedel som får förskrivas gör tillgången till ett oacceptabelt lotteri, skriver företrädare för Riksförbundet FUB, Sveriges Arbetsterapeuter och Föreningen för kognitivt stöd.
Upphandling
Motverka barnarbete. Bygga utegym där fler grupper i samhället kan träna. Det är två områden där upphandling kan bidra till ökad social hållbarhet. Nyckeln är bra förarbete, enligt hållbarhetsspecialisten Ellionor Triay Strömvall.
Kommunal ekonomi
Att undvika bolag som producerar fossila bränslen är numera standard i kommunsektorns finanspolicyer. Nu väntar nya steg: att kommunalt kapital kan riktas mot att stimulera bolag som bidrar till klimatomställningen.
Hållbarhet
Bottenlistan ser likadan ut när Dagens Samhälle åter rankar hur kommunerna ligger till gällande Agenda 2030-variablerna. Kramfors och Markaryd hamnar sist när socioekonomiska faktorer obarmhärtigt slår igenom. ”Landet utvecklas mot ett mer segregerat tillstånd”, säger Bengt Germundsson (KD), kommunstyrelsens ordförande i Markaryd.
Sök efter din kommun i hela listan.
Debattsvepet
En ny SNS-rapport pekar på hur kapacitetsbrist i vården ligger bakom överdödlighet och hur ansvaret kan analyseras. Debatten denna tisdag handlar också om lokalt ansvar för klimatanpassningen, om klyftan mellan stad och land och om den föreslagna familjeveckan.
Hållbarhet
Gamla rörledningar och behov av ny VA-infrastruktur kräver investeringar på 23 miljarder kronor om året de närmaste 20 åren. Samtidigt ökar EU pressen på kommunerna att kontrollera ledningarnas kvalitet och bygga bort risker för läckor.
Hållbarhet
Enköping är en av de första kommunerna i landet som tecknat ett klimatkontrakt. ”Vi har höga ambitioner och hoppas att detta ska kunna hjälpa oss att skynda på klimatomställningen”, säger Enköpings kommundirektör Ulrika K Jansson.
Gästkrönika
Ständiga förbättringar sker inte av sig själva. Alla som försökt vet att det är svårt att förändra i komplexa system. Det krävs bland annat tydliga mål och ett ledarskap som kan entusiasmera och få med sig alla medarbetare på tåget mot de nya målen.
Debatt
Med nuvarande styrning och organisering kommer Sverige inte att klara de globala målen för hållbar utveckling. Det skriver den nationella samordnaren för Agenda 2030, Gabriel Wikström, som menar att regering och riksdag måste prioritera om och anpassa ordinarie strukturer efter Agenda 2030 – inte tvärtom.
Upphandling
Tre byggkoncerner och ett it-företag utmärker sig på listan över offentlig sektors hundra största leverantörer. ”Fantastiskt hur vi har lyckats ta oss igenom coronapandemin, vi ska alla vara glada för att vi har hållit samhällsbyggandet uppe”, säger Roger Linnér, produktionschef på Peab som toppar 100-listan.
Upphandling
Närodlat går före ekologiskt. Det tros vara orsaken till att andelen ekomat i de offentliga köken minskar för första gången på tjugo år. Centern – som haft stora framgångar i kommunvalen – driver på förändringen, menar Ekomatcentrum.
Debattsvepet
Det måste bli ekonomiskt hållbart att ta hand om de sjukaste patienterna i primärvården, menar Svensk förening för allmänmedicin. Personalen på Iva är nära utmattning, varnar läkare. Regeringens strategi för regional utveckling saknar prioriteringar för att stärka den ideella sektorns arbete, skriver Bygdegårdarnas Riksförbund och lärare konstaterar att elever inte får den utbildning de har rätt till.
Debatt
I regeringens strategi för regional utveckling saknas prioriteringar för att stärka den ideella sektorns arbete. Föreningslivet hänvisas till att hålla sig inom fritids- och kulturaktiviteter – trots att det ofta en avgörande motor och plattform för utveckling och ibland den enda aktör som bedriver utvecklingsarbete på en ort, skriver Bygdegårdarnas Riksförbund.
Hållbarhet
Ska det bli verkstad måste kommunerna vara motorn i den hållbara utvecklingen, menar Sara Gustafsson, miljöforskare och föreståndare för Centrum för kommunstrategiska studier: "Många politiker pratar fint om hållbarhet, men prat räcker inte långt".
Demokrati
Över hälften av landets kommuner har en strategi för att öka andelen lokalproducerad mat i skolor och äldreomsorg, visar en ny undersökning. Men när upphandlingslagstiftningen sätter stopp för att kräva lokalproducerat gäller det för kommuner att vara påhittiga.
Hållbarhet
Nio av tio inköpare vill att upphandling ska användas för att nå hållbarhetsmål, men mer än var fjärde får inte den kompetensutveckling de behöver för att göra ett bra jobb. Det visar en ny undersökning från Vision.
Hållbarhet
Regeringens nationella samordnare Gabriel Wikström vill se en skärpning från de ledande politikerna i landets kommuner och regioner. ”Det krävs engagemang och ett mandat från den högsta beslutsnivån för att arbetet med Agenda 2030 ska lyckas”, säger han.
Hållbarhet
Kungsbacka, Kalmar och Höganäs har kommit längst i arbetet med Agenda 2030, visar DS analys. Samtidigt säger sig Höganäs kso Peter Schölander (M) vara skeptisk mot kommunala miljöplaner: ”Vi måste se alltihopa som ett kretslopp för att lösa problemen.”
Hållbarhet
I dag, torsdag, släpper Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) sin rapport ”Öppna jämförelser – Agenda 2030”. Rapporten konstaterar att kommuner och regioner är centrala aktörer i arbetet med agendan men att samarbete krävs med andra som näringslivet och civilsamhället.
Hållbarhet
Nu är bygget av Sveriges första (nästan) fossilfria förskola i gång. Upphandlingen var en stor utmaning, men lärdomarna kommer att minska Göteborgs fossila avtryck. Projektledaren ger sina bästa tips för klimatsmart byggupphandling.
Hållbarhet
Massbilismen har styrt planeringen av nya bostadsområden men när allt fler stadsbor väljer bort egen bil kan mark användas till annat än parkeringsplatser. Det framhåller Åsa Romson, som numera forskar kring stadsutveckling.
Hållbarhet
Politikerna i Malmö och Lund har slagit fast att det råder klimatnödläge. Växjös oppositionsråd Malin Lauber (S) vill att hennes hemkommun ska göra samma sak. ”På lokal och regional nivå måste vi ta oss an klimatkrisen med samma beslutsamhet som vi hanterat coronapandemin”, anser hon.
Stadsbyggnad
Staten har abdikerat och kommuner bygger efter eget huvud. En nationell politik för samhällsbyggnad behövs för att långsiktigt klara bostäder, infrastruktur och klimat, menar Staffan Eriksson på Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).
Debatt
De statliga bolagen och myndigheterna ligger långt ifrån målet om en miljömässigt ansvarsfull upphandling. Borde inte statens egna verksamheter vara ett föredöme för resten av Upphandlingssverige, Lena Micko, undrar Ragnar Unge, Miljömärkning Sverige m fl.
Debatt
Hälsa är en oerhört viktig fråga. För individen – naturligtvis – men också högst påtagligt för ekonomi, arbetsmarknad och sjukvård. För att vara relevanta måste påståenden när det gäller hälsa baseras på fakta och vederhäftiga analyser, skriver fyra liberaler om Dagens Samhälles ranking hälsosammaste kommun.
Debatt
Det finns många faktorer som påverkar hälsa och välbefinnande. Vi har valt att fokusera på den data som vi anser är mest påverkansbar för respektive kommun och de nyckeltal som SKL beställt för att bedöma utvecklingen inom målområdet, skriver Dagens Samhälles chefredaktör Olov Carlsson.
Perspektiv
Företagen har redan krav på sig att hållbarhetsrapportera, men när det gäller kommuner och statliga myndigheter är bilden mer splittrad. Fokus bör nu riktas mot det offentliga, som borde redovisa hållbarhet lika systematiskt, skriver Revisorsinspektionen.
Debatt
Sverige kan och ska ligga i framkant i utvecklingen av hållbara samhällsmodeller. Om kommunerna ska kunna bidra till denna utveckling är det viktigt att samma krav ställs på dem som på stora företag, skriver företrädare för revisions- och rådgivningsföretaget PwC.
Debatt
Vi är den första generationen som kan utrota fattigdomen och se till att de mänskliga rättigheterna gäller för alla och den sista som kan bekämpa klimatförändringarna. Därför inrättar vi i Stockholm ett råd för Agenda 2030, skriver Katarina Luhr (MP), miljö- och klimatborgarråd.
Hållbarhet
Det är av yttersta vikt att arbetet med Agenda 2030 och de globala hållbarhetsmålen ges hög prioritet av nästa regering i den kommande mandatperioden. En parlamentarisk utredning bör tillsättas som får i uppdrag att utreda hur Sveriges implementering av Agenda 2030 ska gå̊ till samt hur målen i Agenda 2030 ska anpassas till svenska förutsättningar.
Kommunpolitik
Varje år lägger landsting och kommuner många skattekronor på tjänsteresor. Nätverket Schyst resande har granskat resorna i offentlig sektor och upptäckt bristande etik och klimathänsyn. Nu manar nätverket till förändring.
Skola
Vi behöver fortsätta utveckla stödet så att alla elever i Sverige kan förverkliga de rättigheter och förmågor som understryks i Agenda 2030, skriver utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) i en replik till Eva Friman med flera.
Hållbarhet
”Kunskap och utbildning för hållbar utveckling ska främjas” står det i regeringens handlingsplan för Agenda 2030. Men var finns regeringens åtgärdsförslag?, undrar representanter för Uppsala Universitet, Folkbildningsrådet, Naturskyddsföreningen, och Världsnaturfonden.
Hållbarhet
Mer analys, uppföljning och tillförlitliga indikatorer för kommuner och landsting. Den statliga styrningen av offentlig sektors implementering av de globala hållbarhetsmålen behöver bli bättre och mer tydlig om Sverige ska lyckas uppnå Agenda 2030-målen, skriver Gröna Städers Hållbarhetskommission.
Hållbarhet
Trots att det saknas en samlad nationell målbild för hållbar utveckling, finns det ett stort antal riksdagsbundna mål till exempel avseende folkhälsa, miljö och transport som är i linje med och i vissa fall mer ambitiösa än målen i Agenda 2030, konstaterar ledamöter i Agenda 2030-delegationen, som under torsdagen lämnar över en rapport till regeringen.
Demokrati
När forskningspropositionen blir verklighet menar vi att de 17 målen i Agenda 2030 tillsammans med regionala strategier måste styra satsningarna. Bara då kan vi stärka befolkningens hälsa, finna svar på den ökade urbaniseringens dilemman och säkerställa hållbar energiförsörjning.