Här samlar vi allt för dig som vill läsa mer om A-kassa
Debattsvepet
Stärkt statlig styrning av skolan föreslås av utredare. Lärarfacken vill fasa ut aktiebolag från skolan. Resultatet av socialpolitiska insatser bör utvärderas, anser Humanas vd. Dagens debatt handlar även om tågtrafik, Nato och priset på falukorv.
Gästkrönika
Vi vill höra ihop. Så hemskt angelägna om att få höra ihop är vi, att många av oss trotsar samhällets rekommendationer om avstånd. Vi måste få mötas. Vi behöver göra kultur tillsammans, diskutera samhället tillsammans, skratta, dansa, tänka, uppfinna, sörja, pröva tillsammans. Bara så kan världen bli bättre. Bara så kan demokratin växa.
Debatt
Sverige behöver en obligatorisk och avgiftsfri a-kassa. Det är inte rimligt att människor hamnar på ruinens brant enbart för att de förlorar jobbet, skriver Sverigedemokraternas arbetsmiljöpolitiske talesperson m fl.
Debatt
Ingen vet fullt ut hur allvarligt Coronaviruset kommer att slå mot det svenska samhället. Vi vet dock att många förlorar sina jobb på kort tid. Politikens fokus måste därför vara att skapa mesta möjliga trygghet på arbetsmarknaden. En omprövning av januariöverenskommelsen i de delar som rör arbetsmarknaden är nödvändig, skriver Sacos ordförande Göran Arrius.
Debatt
Arbetsförmedlingen bantas samtidigt som antalet arbetslösa ökar. Läget är djupt bekymmersamt. Det är dags för stabila spelregler inom arbetsmarknadspolitiken. Ingen är betjänt av den ryckighet och osäkerhet som nu råder – allra minst de arbetssökande.
Gästkrönika
Vi står alltså inför en smygande åtstramning av välfärden. Tillsammans med de andra ekonomiska förändringar vi gått igenom skapar det en farlig politisk cocktail, som alla anständiga partier borde ha ett gemensamt intresse att motverka.
Debatt
Det är välkommet att regeringen tar tag i frågan att modernisera arbetsrätten, men tyvärr är direktiven till utredaren alldeles för begränsat. Vad som behövs är en bred ny modell som stärker både tryggheten och flexibiliteten på arbetsmarknaden, skriver Svenskt Näringslivs arbetsmarknadsexpert Patrik Karlsson.
Kompetensförsörjning
I oktober skrev Siri Steijer, programansvarig för arbetsmarknadsfrågor på Timbro en debattartikel om att årets anslag till a-kassan höll på att ta slut. Regeringen hade helt enkelt räknat fel i sina prognoser om hur mycket resurser a-kassan behövde. Artikeln blev årets mest lästa.
Kompetensförsörjning
Det är en myt att svensk a-kassa är generös om man jämför med andra OECD-länder. Den svenska arbetslöshetsförsäkringen har gradvis försämrats, med resultatet att vi nu snarare har en mindre generös ersättning vid arbetslöshet än de flesta jämförbara länder, konstaterar TCO:s samhällspolitiska chef Samuel Engblom och utredare Mats Essemyr.
Kompetensförsörjning
När det blir lågkonjunktur kommer kostnaderna för a-kassan sannolikt att skena. Då kommer vi också bli varse att regeringen har eldat på konjunkturen och blåst upp siffrorna i stället för att spara till sämre tider, skriver Siri Steijer, programansvarig för arbetsmarknadsfrågor på Timbro.
Gästkrönika
Vill Socialdemokraterna att det politiska samtalet ska handla om något annat än migrationsfrågor finns det bara ett sätt. Partiet måste leverera välfärdsreformer som skapar större känslor än migrationen, skriver Daniel Suhonen som lanserar ett program för valseger i september.
Kompetensförsörjning
Tryggheten i socialförsäkringssystemen har steg för steg gröpts ut och vi har gått från ett system som kompenserat den enskildes inkomstbortfall till ett system som för många endast garanterar en viss grundtrygghet. Vad kommer det att innebära för vår vilja att betala höga skatter, frågar Philip Lerulf och uppmanar allianspartierna att ge väljarna ett svar.
Arbetsvillkor
Las är som de flesta lagar en avvägning mellan olika intressen – i las fall samhällets, arbetsgivares och arbetstagares. Det sätt som las nu har börjat användas på för att hyvla arbetstid var inte något som lagstiftaren hade förutsett.
Arbetsvillkor
Luckan som Arbetsdomstolen öppnat upp i Lagen om anställningsskydd måste stängas. LO och Socialdemokraterna är överens om att las snarast möjligt måste ändras. Det regelverk som idag gäller vid arbetsbrist och uppsägningar med turordningsregler och uppsägningstid, måste även börja tillämpas när en arbetsgivare gör om heltider till deltider.
Integration & segregation
Riktade satsningar på utanförskapsområden löser inte segregationen. I stället är det dags att öka lönespridningen, reformera försörjningsstödet och a-kassan samt att stimulera Chinatownliknande stadsdelar där invandrare sätter avtryck på stadsbilden, skriver välfärdsforskaren Andreas Bergh och Anna Rehnvall, programchef på tankesmedjan Fores.
Perspektiv
Basinkomst har kommit på tapeten genom en folkomröstning i Schweiz och en statlig utredning i Finland. Men är en så pass genomgripande reform verkligen rätta svaret på de frågor som framtiden ställer på arbetslivet och socialförsäkringarna? LO-utredaren och adjungerade professorn Sten Gellerstedt reder ut fördelar och nackdelar med medborgarlön.
Gästkrönika
Redan i vår kan du förväntas ta över. Du är på väg att få en för tidig formtopp samtidigt som regeringen imploderar. Glöm inte att detta kanske är den dödskyss som socialdemokratin inte kan säga nej till, skriver Stig-Björn Ljunggren till Anna Kinberg Batra.
Demokrati
Det är inget fel att höja försörjningsstödet eller ge ökat stöd till pensionärer med små inkomster. Men en politik som fokuserar på kortsiktiga fördelningseffekter i stället för på jobbskapande kommer på sikt skapa större klyftor i samhället, inte mindre.
Demokrati
I går måndag presenterade den parlamentariska socialförsäkringsutredningen sitt slutbetänkande. Mycket tyder på att det kan vara slutpunkten för den destruktiva klappjakt på sjuka och arbetslösa som präglat det senaste decenniets syn på våra trygghetssystem.
Näringsliv
Alla är överens om att Sverige behöver fler företag och att det ska bli enklare att starta företag. Men ett stort hinder som sällan tas upp är att det saknas tillräckligt socialt skyddsnät för dem som vill starta företag. En ny undersökning bland 500 småföretagare visar att det finns stora brister.
Hållbarhet
Vår politik bygger på att ett samhälle där människor känner sig trygga skapar kreativa individer som vågar satsa på sina idéer, så att nya företag kan växa och människor kan utvecklas. Alliansens politik har gått ut på att privatisera, sänka skatter och slumpa bort våra gemensamma verksamheter till småsummor. Denna politik har ett pris och de som till stor del har betalat det priset är kvinnor, skriver tre socialdemokratiska kommunalråd.
Kommunpolitik
Det finns de som tror att regeringens kamp mot utanförskap har misslyckats eftersom antalet människor utanför arbetsmarknaden inte har minskat sedan 2007. Men målet var att minska kostnaderna för utanförskapet och att få arbetslösa att sänka sina lönekrav. Medelklassen har å sin sida fått betala regeringens skattesänkningar med ökade avgifter, skriver tre företrädare för Verdandi, en organisation som arbetar bland dem som på olika sätt hamnat i utanförskap.
Kompetensförsörjning
Om inte arbetslöshetsförsäkringen löneindexeras kommer privat inkomstförsäkring vara en nödvändighet för de flesta som arbetar, för att de ska kunna behålla sin ekonomiska standard om de blir arbetslösa. Det räcker inte med att höja ersättningstaket om ambitionen är att göra arbetslöshetsförsäkringen till en generell socialförsäkring som garanterar en standardtrygghet för alla.
Play
Är a-kassan kass? Men en kassako för staten? Kommuner betalar försörjningsstöd till arbetslösa utan a-kassa och TCO slåss för en ersättning åt fler. Men varför ska a-kassan inte vara obligatorisk? Eva Nordmark, ordförande TCO, intervjuas av Magnus Wrede, journalist på DS.