tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Utjämning

Var det inte meningen att hela Sverige skulle leva?

På fem år har Sotenäs kommuns avgift till kostnadsutjämningssystemet ökat med hela 1 000 procent. Det är orimligt. Vi förväntar oss att missförhållandena i systemet omgående ses över och rättas till, skriver kommunstyrelsens ordförande Mats Abrahamsson (M).

Publicerad: 3 december 2018, 13:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sotenäs kommun är den sjunde största bidragsgivaren, per capita, i kostnadsutjämningssystemet bland landets kommuner. Foto: Sotenäs kommun / Emil Ryden, Mostphotos


Ämnen i artikeln:

Nytt system för skatteutjämningKommunerSKRUtjämningssystemetVälfärdGlesbygdLandsbygd

Sotenäs kommuns avgift till kostnadsutjämningssystemet har på bara fem år ökat med hela 1 000 procent.  Det gör att Sotenäs kommun, trots att vi har en välskött ekonomi i balans, tvingas till stora nedskärningar i vår välfärd vilket kommer att drabba kommunmedborgarna.

Avgiften till kostnadsutjämningssystemet har ökat från 2,4 miljoner år 2014 till hela 28 miljoner år 2019. För oss som har 9 000 invånare och en budget på cirka 500 miljoner kronor är detta en enorm summa.

Sotenäs kommun är därmed, per capita, den sjunde största bidragsgivaren i kostnadsutjämningssystemet bland landets kommuner. Det är fullständigt ohållbart och något är allvarligt fel i systemet.

Det är helt orimligt att begära att en liten landsbygdskommun, med bara 9 000 invånare varav många är äldre, ska kunna ställa om och minska sina kostnader i vård, skola och omsorg från en månad till en annan. Dessa enorma belopp riskerar att rasera en välfungerande verksamhet i vår kommun.

Vi arbetar ständigt med att ha en välskött ekonomi, men det arbetet är helt meningslöst när det blir så stora förändringar i kostnadsutjämningen som vi inte kan påverka från kommunens sida.

Om vi skulle täcka upp för den ökade avgiften med hjälp av en skattehöjning måste skatten i vår kommun höjas med 1,50 kronor per hundralapp. Det inser alla att det inte är möjligt att höja skatten varje gång vi får en ny negativ förändring i kostnadsutjämningssystemet.

I grunden är vi positiva till ett kostnadsutjämningssystem, men det får inte leda till sådana stora konsekvenser från ett år till ett annat. Diskussionen om att hela landet ska leva, känns väldigt långt borta för oss, eftersom systemet missgynnar kommuner som varit noggranna med ekonomin och gynnar dem som valt att inte ta det ansvaret.

Kommunledningen ser ytterst allvarligt på det uppkomna läget och arbetar nu med olika förslag på hur verksamheten ska kunna ställas om inom vård, skola och omsorg.

Vi har även kontaktat Sveriges kommuner och Landsting (SKL) och framfört att vi anser att systemet är både orimligt och orättvist. Vi förväntar oss att missförhållandena i systemet omgående ses över och rättas till. Annars kommer förtroendet för det kommunala utjämningssystemet att fortsätta sjunka. Det vore synd med något som i grunden är menat att låta hela Sverige leva.

Mats Abrahamsson, kommunstyrelsens ordförande (M) Sotenäs kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev