tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Utjämning

”S bygger sin politik på ren avundsjuka”

Regeringens höjda ”Robin Hood-skatt” är en straffskatt på tillväxt och framgång som slår hårdast mot de fattiga invånarna som inte har så stora marginaler. De tretton kommuner som drabbas, varav Nacka är en, är alla framgångsrika. S bygger sin politik på ren avundsjuka och förstår inte att det kostar att växa. Det är dags att göra upp med avundsjukepolitiken - landets tillväxtmotorer får inte skära ihop.

Publicerad: 8 juni 2015, 08:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det är sant att Nacka har en välskött ekonomi, men kommunen har inte fulla guldkistor i källarvalven.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

UtjämningssystemetModeraternaTillväxtSkatter

S-MP-regeringen vill skärpa skatteutjämningen. De framställer det som att ”rika” kommuner nu ska börja bidra ekonomiskt till ”fattiga” kommuner. Sanningen är dock att vi redan har en oerhört långtgående utjämning.

Nacka bidrog förra året med 450 miljoner kronor till andra kommuner. Med regeringens senaste förslag blir det drygt 80 miljoner ytterligare. Årligen.

Men Nacka är ju ”rik” och har väl råd? Nja, det är sant att Nacka har en välskött ekonomi, men kommunen är inte rik i bemärkelsen att det finns fulla guldkistor i källarvalven i stadshuset eller feta bankkonton som tickar ränta. Sett till ekonomiska nyckeltal så är inte soliditeten särskilt hög. Nettokostnadsandelen av skatteintäkterna är för hög.

Däremot har Nacka många invånare som jobbar hårt och tjänar bra. En del av dem kan säkert beskrivas som ”rika”. De har också höga krav på den kommunala servicen för att kunna prestera på topp på jobbet.

Om S och MP tycker att det är ett problem att vissa tjänar för mycket så borde de beskatta de personerna ännu mer, och inte kommunerna. Om de kommuner som nu drabbas ska kompensera sig genom att höja kommunalskatten så förlorar ju alla invånare i kommunen, rika såväl som fattiga. Regeringens politik mot ”de rika” slår därför också – ännu hårdare – mot ”de fattiga” invånarna som inte har så stora marginaler.

I praktiken handlar S-MP-förslaget om en straffskatt på tillväxt och framgång. De tretton kommuner och det landsting som drabbas är alla framgångsrika i olika avseenden. Vi attraherar nya invånare och företag. Och det sticker i ögonen. Socialdemokraterna bygger, som vanligt, sin politik på ren avundsjuka. Både Miljöpartiet och Vänsterpartiet är ju emot tillväxt, så det är inte konstigt att de applåderar.

Men det är ju faktiskt så att det är bra för Sverige som helhet att våra kommuner växer. När nya lägenheter byggs i Nacka så blir det riktiga jobb runt om i landet.

Fönster levereras från Vetlanda, golvarbeten från Örnsköldsvik, utvändiga partier från Falkenberg. När varor efterfrågas i Nacka så skapas riktiga arbetstillfällen, ingen bidragssysselsättning. Därför är nya bostäder hos oss sannolikt bästa receptet mot avfolkning och stagnation.

LÄS MER: Stoppa straffbeskattningen av Stockholmsregionen.

LÄS MER: Ställ krav på kommunerna som får stödpengar.

Det är lätt att ha sympati med kommuner som krymper och självklart måste vi ha ett system som tar hänsyn till att färre invånare ska dela på kostnaderna för skolorna och annan gemensam service. När man krymper så sjunker intäkterna, men kostnaderna finns ofta kvar.

Socialdemokraterna förstår dock inte att det också kostar att växa.

Vi planerar för 20 000 nya lägenheter i Nacka till 2030, vilket innebär en befolkningsökning på 50 procent, från dagens 96 000 till 140 000 invånare. Det är en väldig utmaning att klara detta hållbart. För att kunna möta alla nya invånare krävs också nya skolor, nya äldreboenden, idrottsanläggningar, bibliotek etcetera.

Vi ska bidra med 850 miljoner kronor till utbyggnad av tunnelbanan (vilket är ett ansvar för landstinget), för att nya invånare ska kunna ta sig till jobbet. Vi måste överdäcka en (statlig) motorväg och bygga bussterminal. Det här fordrar mångmiljardinvesteringar.

Bara nya välfärdsfastigheter beräknas kosta över åtta miljarder kronor att bygga. Det får vi stå för själva, trots att staten vill att vi växer och bygger nya bostäder.

Det är verkligen dags att göra upp med avundsjukepolitiken och se till att landets tillväxtmotorer inte skär ihop.

Mats Gerdau, (M) kommunstyrelsens ordförande i Nacka

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev