Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Vi behöver fler – inte färre anbud

Trots problem med allt för få anbud i många offentliga upphandlingar vill det röd-gröna styret i Region Skåne införa nya orimliga krav som skulle hindra många leverantörer att delta. Men utan konkurrens går vi miste om själva poängen med upphandlingar, skriver Birte Sandberg (C) och Lennart Pettersson (C).

Publicerad: 24 januari 2018, 10:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Centerpartiet i Region Skåne tycker det är viktigt att djuruppfödning med goda villkor premieras istället för att slås ut.

Foto: Mostphotos


Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Antalet anbudsgivare minskar stadigt och upphandlingar där endast en aktör deltar ökar, enligt siffror från Upphandlingsmyndigheten och Konkurrensverket. Det är ett allvarligt problem i det offentliga Sverige.

Tanken med offentlig upphandling är att få ut bästa möjliga kvalitet och högsta möjliga kvantitet för skattebetalarnas pengar. Men om konkurrensen uteblir går vi miste om själva grundpoängen i systemet.

I Region Skåne arbetar Centerpartiet för att fler ska kunna delta i upphandlingar. Det handlar om att vi ska få bästa möjliga avtal för våra skattemedel, men också om att vi tycker det är viktigt med förutsättningar för mindre och medelstora företag att konkurrera om offentliga avtal. Det har visat sig att det är något vi behöver arbeta hårt för i Skåne.

I det förslag till upphandlingspolicy som tagits fram av Region Skånes rödgröna styre ska det ställas krav på kollektivavtal i företag som deltar i upphandlingar. Det är orimligt.  Dels strider förslaget mot lagen, riksdagen röstade så sent som förra året ner regeringens förslag att kunna kräva kollektivavtal i offentliga upphandlingar, dels är ett sådant krav en enorm konkurrensnackdel för mindre aktörer – 60 procent av småföretagen saknar nämligen kollektivavtal, även om de följer gällande avtal. Därför vill Centerpartiet och allianspartierna i Region Skåne att det istället ska finnas krav på kollektivavtalsliknande villkor. På så sätt utesluts inte stora delar av potentiella anbudsgivare.

Policyn är ännu inte klubbad, men det kan bli så att de rödgröna får sin vilja igenom, även om den strider mot lagstiftningen. Det är ett nonchalant beteende, för att inte tala om resurskrävande. Om krav på kollektivavtal kommer ställas i upphandlingar blir det naturligtvis läge för överklagande, något som kommer få fler företag att akta sig för att delta i långa, utdragna och möjligen helt onödiga processer.

När vi behöver öka konkurrensen i de offentliga upphandlingarna går det rödgröna styret alltså på helt motsatt håll.

Centerpartiet i Region Skåne tycker också det är viktigt att exempelvis djuruppfödning med goda villkor ska premieras istället för att slås ut. För några år sedan drev vi därför igenom att allt kött som upphandlas i vår regions verksamheter ska hålla minst samma standard som svensk lagstiftning medger. Det innebär bland annat att allt kött som serveras i verksamheterna är fritt från antibiotika. Inte minst betyder det också att det lönar sig att driva lantbruk på goda villkor.

Nu vill vi att den egna upphandlingspolicyn på samma sätt premierar odling på bra villkor. Genom att ställa för låga miljökrav konkurreras svenska odlare ut på grund av den svenska lagstiftningen, som vi ska vara stolta över. Kraven enligt svensk lag gör det betydligt mer hållbart att odla i Sverige än i många andra länder. Den svenska purjolöken blir till exempel dyrare än den danska, där mer miljöfarliga bekämpningsmedel får användas. Det är inte rimligt att schyst lantbruk konkurreras ut till förmån för odlare vars lantbruk har betydligt mer negativ inverkan på miljön.

Vi behöver förbättra villkoren för både mindre aktörer och lantbrukare med hållbar produktion att delta. På så sätt ökar vi konkurrensen. Det är att känna ansvar både för miljön, företagarna och för skattebetalarna.

Birte Sandberg, gruppledare Region Skåne (C)

Lennart Pettersson, ledamot Regionfullmäktige (C)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev