Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Varningslista växer snabbt i popularitet

Publicerad: 28 januari 2020, 09:35

Upphandlingskonsult Daniel Lindgren tycker varningslistan är bra. Men den måste vara rättssäker.

Foto: Privat

I somras lanserades en lista som varnar för oseriösa företag. Sedan dess har antalet upphandlare som använder den fyrdubblats.


Ämnen i artikeln:

KonkurrensKriminalitet

Sveriges offentliga varningslista (Svvar) öppnades för landets alla upphandlare i augusti förra året. Den ska förhindra oseriösa aktörer eller företag med ”bristande yrkesmässig förmåga” att vinna kontrakt.

Upphandlare kan frivilligt registrera nya företag på listan. Sedan är det upp till varje upphandlande myndighet att avgöra om leverantör ska uteslutas från upphandling eller inte. Svvar ger inga rekommendationer.

Initiativtagare är Morgan Jansson, som driver listan som bisyssla vid sidan av sitt arbete som inköpschef på ett kommunalt bostadsbolag. När varningslistan drog i gång anslöt sig ganska snart omkring 45 användare. Nu har de blivit fler.

– Vi har 118 organisationer registrerade. Sedan är det fler användare, omkring 160, säger Morgan Jansson.

Är det en bra siffra?

– Ja, jag tycker att det har gått fort, vi har inte annonserat.

Upphandlare från en tredjedel av regionerna och var femte kommun finns bland användarna.

– Det är både stora och små kommuner, både Malmö, Göteborg och Stockholm finns med, säger Morgan Jansson.

Hur många företag finns registrerade på listan?

– Det är bara tre. Om inte det kommer i gång ordentligt kommer inte listan att vara så värdefull.

En av användarna är Daniel Lindgren, upphandlingskonsult på Ecenea, som gör upphandlingar framför allt inom bygg och anläggning åt kommuner, regioner och myndigheter. Han tycker att listan behövs.

– Det är svårt att veta vilka bolag som är seriösa, det finns ingen vettig sammanställning. Det blir lite av en slump om man upptäcker oseriösa anbudsgivare, säger han.

Rutinmässiga kontroller, som att företag betalar skatter och avgifter, räcker inte alltid.

– Det finns så mycket annat. Jag råkade exempelvis ut för ett företag som lämnade anbud som var dömt i domstol till att betala företagsbot. Företaget hade gjort affärer med en person som hade näringsförbud, säger Daniel Lindgren.

Har du haft någon nytta av varningslistan?

– Nej, inte än. Men jag har själv matat in entreprenören som var dömd att betala företagsbot.

Daniel Lindgren betonar att listan måste vara rättssäker.

– Det är viktigt att den information som samlas in kvalitetssäkras. Syftet får inte vara att bli en databas som talar illa om olika leverantörer som gjort lite småfel. Helst ska det finnas en dom som fastställt om ett bolag gjort fel. Jag uppfattar att den här listan drivs på ett seriöst och bra sätt.

– Viktigt är också att den över tid gallras, så att gamla förseelser inte ligger kvar allt för många år och att företag som rättat sina fel inte hängs ut på ett sätt som strider mot gällande rätt.

Hans Perkiö

Varningslistan

Sveriges offentliga varningslista (Svvar) drivs av företaget Evoluu. Ägare och vd är Morgan Jansson, Svvar smyglanserades i mars 2019 och öppnades för alla offentliga upphandlare den sista augusti samma år. Endast upphandlande myndigheter och enheter har rätt att registrera företag i varningslistan.

Listan stöder sig på lagen om offentlig upphandling (LOU), kapitel 13, som listar huvudorsaker till uteslutning av leverantörer: brott, obetalda skatter och socialförsäkringsavgifter eller missförhållanden i övrigt. Svvar rekommenderar inte om leverantörer ska uteslutas.

Ämnen i artikeln:

KonkurrensKriminalitet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev