måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Varning för svartjobb – sju av tio kommuner följer inte upp arbetsrättsliga krav

Publicerad: 7 juni 2023, 10:20

Byggentreprenader anses ha hög risk för arbetslivskriminalitet (bygget på bilden har inte med artikeln att göra). Ellionor Triay Strömvall är hållbarhetsspecialist på Upphandlingsmyndigheten.

Foto: Gustaf Månsson/Upphandlingsmyndigheten

Få upphandlande myndigheter följer upp om deras leverantörer lever upp till avtalskraven om schysta arbetsvillkor. Upphandlingsmyndigheten varnar för att det ökar risken för svartjobb och arbetslivskriminalitet.

Ämnen i artikeln:

Upphandlingsarbete

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Det blir allt vanligare att kommuner och regioner ställer krav på arbetsrättsliga villkor i sina upphandlingar. 88 procent av regionerna och 81 procent av kommunerna ställer i hög utsträckning sådana krav. Men få – färre än hälften – följer upp dem i tillräcklig omfattning. Det visar den Nationella upphandlingsenkäten som Upphandlingsmyndigheten gjort.

Bland kommunerna är det 31 procent som följer upp kraven. Bara statliga myndigheter är sämre. Bäst är regionerna som når upp till 50 procent.

Enligt enkäten har regionerna även kommit längst när det gäller att både analysera risken för oskäliga arbetsförhållanden hos leverantörer de köper varor och tjänster av och att ställa krav på arbetsrättsliga villkor. Enligt lag ska upphandlande organisationer ställa sådana krav när det bedöms finnas behov av det.

Men utan uppföljning finns det risk att kraven bara blir ett slag i luften och öppnar för att oseriösa eller kriminella företag får del av skattepengar.

”När det gäller arbetsrättsliga villkor handlar det dessutom om att säkerställa att människor inte utnyttjas”, säger Ellionor Triay Strömvall, hållbarhetsspecialist och samordningsansvarig för socialt hållbar upphandling på Upphandlingsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Näringslivet önskar sig mer uppföljning. Bara 2 av 10 leverantörer svarar i enkäten att det är tillräcklig uppföljning av vinnande kontrakt.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

LÄS MER:
Sociala krav gör upphandlingen hållbar
Så ska Botkyrka stoppa svartarbete och oseriösa leverantörer

Nationella upphandlingsenkäten

Upphandlingsmyndighetens enkät gjordes i oktober 2022. Över 700 upphandlande organisationer och nästan 400 företag svarade. Resultatet ligger till grund för den Nationella upphandlingsrapporten som presenterades i april 2023.

LÄS MER: Rapport visar på stora brister i upphandlingarna: ”Bedrövligt”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev