Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Vårdföretagarna: ”Strängnäs slopar LOV på felaktiga grunder”

Publicerad: 18 november 2021, 09:43

”När man som i Strängnäs fattar beslut på felaktiga grunder så försöker vi informera om vad som gäller” säger Anna Bergendal, näringspolitisk expert på Vårdföretagarna.

Strängnäs har ett bristfälligt underlag för att slopa LOV i hemtjänsten, anser Vårdföretagarna. Organisationen försöker nu påverka beslutet som ska fattas nästa vecka.

Ämnen i artikeln:

LOVLOUHemtjänstÄldreVårdföretagarna

Cecilia Granestrand

cg@dagenssamhalle.se


Moderaterna och Socialdemokraterna styr Strängnäs tillsammans och har nyligen enats om att sluta tillämpa lagen om valfrihetssystem (LOV) i hemtjänsten. I stället ska hälften av verksamheten upphandlas enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) och den andra hälften drivas i kommunal regi. De som använder hemtjänst kommer inte att kunna välja utförare – adressen ska avgöra vilken utförare de får. 

– Vi kan inte med automatik fortsätta med ett system som inte funkar, bara för att man i grunden står bakom en politisk åskådning som främjar valfrihet, sa socialnämndens förste vice ordförande Mikael Lagergren (M) till Dagens Samhälle i slutet av oktober

Kommunstyrelsen ska fatta beslut den 24 november och därefter tas förslaget upp i kommunfullmäktige. Men branschorganisationen Vårdföretagarna anser att kommunens beslutsunderlag brister och har skickat en skrivelse om detta till politikerna i Strängnäs.

– Vår förhoppning är att vi ska få till en dialog, säger Anna Bergendal, näringspolitisk expert på Vårdföretagarna.

Organisationen framhåller att LOV ger bättre möjligheter till kontinuitet, eftersom privata hemtjänstföretag tillåts verka så länge de uppfyller kommunens krav. När verksamhet upphandlas enligt LOU ska den konkurrensutsättas efter ett visst antal år, vilket kan innebära att nya företag tar över. 

Ett av argumenten för att slopa LOV är att hemtjänsten i Strängnäs är jämförelsevis dyr. Men Vårdföretagarna ifrågasätter att den skulle bli mer kostnadseffektiv om den delvis upphandlades.

”Det är den kommunalt drivna hemtjänsten som går med underskott, de privata alternativen klarar sig på ersättningen. Att ändra upphandlingsform kommer inte att lösa problemet”, skriver Vårdföretagarna.

Flera andra kommuner har på senare år bestämt sig för att slopa den fria etablering i hemtjänsten som LOV innebär för alla företag som uppfyller kommunens villkor och kvalitetskrav. Mer stabilitet och kontroll är argumenten. 

Är Vårdföretagarna oroliga för den utvecklingen?
– Vissa kommuner avvecklar LOV och andra utvecklar LOV. Det har aldrig tidigare varit fler kommuner som använder LOV, säger Anna Bergendal.

Men hur ser ni på att en del kommuner anser att det inte fungerar bra?
– Vi pekar på fördelarna med LOV, och när man som i Strängnäs fattar beslut på felaktiga grunder så försöker vi informera om vad som gäller. Det går att ställa kvalitetskrav inom ramen för LOV och det går att ändra kraven och vara flexibel. LOV ger långsiktiga förutsättningar för företag, och de äldre är mer nöjda med hemtjänsten när de har möjlighet att välja och välja bort utförare, säger Anna Bergendal.

Liberalerna i Strängnäs vänder sig emot den styrande majoritetens förslag att sluta tillämpa LOV. Partiet föreslår i stället att den kommunala hemtjänsten läggs ner. 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev