söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Vårdexpressen: Regioner vill att Högsta domstolen prövar muthärvan

Publicerad: 2 maj 2023, 10:56

Foto: Daniel Nestor/BildbyrŒn

Både åklagarna och berörda regioner vill att Vårdexpressmålet ska tas upp av Högsta domstolen. Nyligen rev hovrätten upp fängelsedomarna för de tre som tidigare dömts i tingsrätten.

Ämnen i artikeln:

Region SkåneVästra GötalandsregionenMutor

Sara Pramsten

sara.pramsten@dagenssamhalle.se


I maj 2021 dömde tingsrätten vd:n för företaget Vårdinnovation till fyra års fängelse för att ha mutat tjänstemän i Region Skåne. Två tjänstemän dömdes samtidigt till tre och ett halvt års fängelse för att ha tagit emot mutor.

I mitten av april rev Hovrätten över Skåne och Blekinge upp fängelsedomarna. För vd:n och en av tjänstemännen blir det dagsböter i stället för fängelse. Och den tredje personen frikänns helt. Dessutom rev hovrätten upp skadeståndet på 27 miljoner som skulle betalas till Region Skåne och Västra Götalandsregionen. Hovrätten menade att ingen av de båda tjänstemännen haft sådana ekonomiska förtroendeställningar som krävs för att uppfylla kriterierna för trolöshet mot huvudman.

LÄS MER: Hovrätten mildrar straff om Vårdexpressen – inget skadestånd

Nu vill åklagarna att Högsta domstolen tar upp fallet. ”Konsekvenserna av hovrättens dom är katastrofala”, skriver de i sin begäran om överprövning, rapporterar SVT.

– Det här målet handlar om framtiden. Ska man kunna göra hur som helst i en offentlig upphandling och gå fri, säger Thomas Forsberg, kammaråklagare vid Riksenheten mot korruption, till SVT Skåne.

Även Region Skåne och Västra Götalandsregionen vill att ärendet prövas i högsta instans. SVT har tagit del av en skrivelse till åklagarna där regiondirektörerna Lars-Åke Rudin och Håkan Sandahl menar att målet måste prövas för att få klarhet i vilket straffvärde medvetet fusk i upphandlingar har. Bland annat skriver de: ”Hovrättens dom riskerar, om den vinner laga kraft, att ge ett signalvärde att det är förenat med låg risk för en tjänsteperson att uppsåtligen manipulera utfallet av en upphandling.”

LÄS MER: Hemliga möten och krypterade chattar – så gick fusket i muthärvan Vårdexpressen till

LÄS MER: Mututredning mot förre direktören läggs ner

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev