söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Vårdexpressen: Mildrad mutdom överklagas till HD

Publicerad: 15 maj 2023, 14:53

En del av domen i muthärvan kring upphandlingen av Vårdexpressen i Region Skåne överklagas nu till Högsta domstolen.

Foto: Emil Langvad/TT

Tingsrätten dömde flera personer till fängelse efter en muthärva i samband med upphandlingen av Vårdexpressen, men hovrätten mildrade straffet. Nu överklagar riksåklagaren en del av domen till Högsta domstolen (HD).

Ämnen i artikeln:

MutorUpphandlingsarbete

Upphandlingen gällde ett nytt digitalt vårdverktyg, Vårdexpressen, till Region Skåne. Senare upphandlade även Västra Götalandsregionen vårdverktyget via Region Skåne. Hovrätten dömde en av två åtalade regionanställda för grovt mutbrott, men ansåg inte att kriterierna för trolöshet mot huvudman var uppfyllda. Han slapp också att betala skadestånd till regionerna. Straffet blev villkorlig dom och dagsböter.

Hovrätten lindrade även straffet för den tidigare vd som lade anbudet och vann upphandlingen. Åklagaren ansåg att han hade anstiftat eller hjälpt de två regionanställda att begå trolöshetsbrotten, men i den delen friades han. Han dömdes till villkorlig dom för grovt mutbrott. Knäckfrågan, som riksåklagaren vill att HD prövar, är om de åtalade regionanställda hade en sådan ekonomisk förtroendeställning i förhållande till de upphandlande myndigheterna som krävs för att de skulle kunna dömas för trolöshet mot huvudman.

Riksåklagaren (RÅ) pekar på att det görs offentliga upphandlingar i Sverige för mer än 700 miljarder kronor per år. "Det är således av mycket stor vikt att alla former av korruption som kan förekomma inom ramen för offentliga upphandlingar motverkas och beivras", skriver RÅ i ett pressmeddelande.

TT/DS

LÄS MER: Hemliga möten och krypterade chattar – så gick fusket i muthärvan Vårdexpressen till

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev