Upphandling
V: ”Ta tillbaka Stockholms kollektivtrafik i egen regi”
Dålig bemanning, stressig arbetsmiljö och osäker anställning. Det är de anställda inom Stockholms kollektivtrafik som får bära konsekvenserna av de vinstdrivande företagens låga anbud. Det är inte hållbart.
Publicerad: 10 november 2018, 07:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Det är, enligt debattörerna, hos underleverantörer man hittar personalen som har de osäkraste anställningarna. Foto: Johan Arvidsson, Mostphotos
För några veckor sedan meddelade det finska företaget Solreneriet att de säger upp kontraktet med MTR om städningen av Stockholms tunnelbanetåg och depåer. Beslutet beror enligt dem själva på fördubblingen av klotter, och de ansvariga hävdar att de sedan en tid tillbaka städar och klottersanerar med förlust. Det innebär att de 130 anställda som håller våra tunnelbanor rena blir utan jobb. Det är inte första gången ett för lågt anbud lett till att anställda får bära konsekvenserna.
Kollektivtrafiken i Stockholms läns landsting har varit utlagd på entreprenad i snart 20 år, och drivs i dag helt och hållet av vinstdrivande aktiebolag. Avtalen tecknas med de företag som kan ge lägst anbud. För att företagen ska leverera vinst och sänka kostnaderna blir personalen i första hand lidande, genom dålig bemanning och stressig arbetsmiljö. Alliansen har styrt Landstinget i Stockholms län i tolv år. Den moderatledda trafiknämnden har varit pådrivande för den beställare-utförare modell där SL inte har några egna anställda ute i trafiken, utan bara anställda som arbetar med upphandlingar, juridik och trafikplanering.
Kollektivtrafiken är i dag uppdelad mellan olika avtal. Tunnelbanan och pendeltågen i Stockholm drivs av MTR. Sedan 2009 har MTR haft helhetsansvaret för planering, drift och underhåll av Stockholms tunnelbana och är i dag det största kollektivtrafikbolaget. De har egna anställda som kör tågen och sitter i spärrarna. Ovanpå detta har MTR underleverantörer, så som Solreneriet, vilka tills nyligen skött städningen.
Och det är här som modellen börjar knaka i fogarna. MTR drivs som alla aktiebolag med krav på vinst från sina aktieägare. Men SL har lagstadgade krav på sig att leverera en tjänst till medborgarna i Stockholm, inte vinst för MTR:s ägare. Eftersom detta begränsar företagets utrymme att dra in på tjänster så hittar de andra vägar för att gå med vinst – så som att anställa underleverantörer. Det är hos underleverantörer man hittar personalen som har de osäkraste anställningarna.
Personalen är ofta deltidsanställd, med låg ingångslön och ingen tydlig lönestege, utan individuell lön som kan variera stort mellan anställda som utför samma arbete. Men inte ens med dessa dåliga anställningsvillkor bedömer Solreneriet att de kan fortsätta med sin verksamhet.
Vänsterpartiet vill i ett första steg ta bort möjligheten att ha underleverantörer. Det företag som fått kontrakt med trafikförvaltningen måste ha egna anställda. I ett andra steg vill vi se över möjligheten att köra trafiken i egen regi så fort kontrakten löper ut. Vi kommer inte att bryta upp några befintliga kontrakt eftersom det är oerhört kostsamt, men vi kräver att de underleverantörer som inte sköter sig ska förlora sina kontrakt och att de anställda ska tas över av huvudparten i kontraktet.
Vårt mål är att all kollektivtrafik ska skötas i egen regi. På så sätt kan vi samordna, planera, och garantera trygghet och säkra anställningar. Det blir billigare och bättre för alla. Den modell som moderaterna och Alliansen tvingat igenom är inte hållbar, varken för skattebetalare, trafikanter, eller anställda.
Anna Sehlin, oppositionslandstingsråd (V) i Stockholms läns landsting
Lina El Yafi, Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.