Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

V: Så räddar vi Stockholms idéburna vård

Den vård som idéburna verksamheter bidrar med är ett viktigt komplement till den övriga sjukvården, privat som offentlig. Nu hotas de ideella aktörernas fortlevnad när deras avtal med Stockholms läns landsting sägs upp. Men det finns sätt för fortsatt samverkan.

Publicerad: 13 december 2017, 12:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Röda Korsets traumavård är en verksamhet som hotas efter en upphandling.

Foto: Börje Svensson, Mostphotos


Ämnen i artikeln:

Idéburna sektornStockholmVänsterpartiet

Stockholms sjukvårdsutbud har länge kompletterats av verksamheter som drivs av idéburna aktörer, till exempel Röda Korset, Ericastiftelsen och Ersta diakoni. Dessa bidrar med erfarenhet och unik specialistkompetens för olika, ofta utsatta, patientgrupper som traumatiserade flyktingar, våldtagna kvinnor och barn med psykisk ohälsa. Verksamheterna är en stor tillgång för Stockholms sjukvård.

Dessvärre kan deras dagar vara räknade. Efter att det uppdagats att Stockholms läns landstings upphandlingar av de idéburna aktörerna påstås varit ogiltiga har avtalen mellan landstinget och de ideella organisationerna sagts upp.

I vissa fall har nya upphandlingar genomförts, och vunnits av stora privata vårdgivare som saknar den erfarenhet som finns hos de ideella. I andra fall, som för Ericastiftelsen är framtiden oviss.

I samtliga fall där avtalen sagts upp kommer mycket värdefull kompetens att gå förlorad, när de idéburna verksamheterna lägger ner. Om inte något görs.

Vänsterpartiet har ett förslag till lösning. Vi förespråkar en modell som förkortas IOP, idéburet offentligt partnerskap, vilket innebär att den offentliga sektorn skriver ett samverkansavtal med den idéburna. Modellen används med framgång i både Region Skåne och i Uppsala läns landsting, och skulle med fördel kunna ingås med till exempel Ericastiftelsen här i Stockholm.

Det är glädjande att Liberalerna i landstinget också tycks se förtjänsterna med IOP. Åtminstone säger de sig vilja använda modellen för just Ericastiftelsen. Eftersom de styr sjukvården i Stockholm borde förutsättningarna finnas för landstinget att ingå partnerskap med de idéburna aktörer vars inrättningar nu hotas. Det är positivt om viljan att utmana lagstiftningen och fatta djärva politiska beslut finns. Men gör den det?

Hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L) skrev redan 2015 om vikten av idéburna aktörer i välfärden, och efterlyste sätt för landsting att skapa långsiktiga samarbeten med dessa.

Men det finns alltså ett sätt. Frågan är varför Liberalerna väntat tills avtalet med Ericastiftelsen löpt ut och verksamhetens fortsatta existens hotas innan de säger sig beredda att agera. Och vad ämnar Liberalerna göra med de andra ideella aktörerna som riskerar att försvinna? Valfrihet och mångfald är begrepp som L säger sig omhulda. Om våra ideella verksamheter lägger ned får vi mindre av båda varorna.

Vi vill att Liberalerna, tillsammans med resten av alliansen som styr Stockholms läns landsting, tar ansvar och hittar lösningar på detta. Utmana lagstiftningen. Gör det som krävs för att bevara kompetensen hos Ericastiftelsen, Röda Korset och de andra ideella aktörerna, som gör Stockholms sjukvård tryggare och bättre. Vi kommer fortsätta bevaka frågan och göra vad vi kan för att rädda dessa verksamheter.

Håkan Jörnehed, oppositionslandstingsråd (V) Stockholms läns landsting

Birgitta Sevefjord, fullmäktigeledamot (V) Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev