Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

V: ”Rädda Röda Korsets traumavård”

I veckan avgjordes en upphandling av specialistsjukvård för flyktingar med trauma. Röda Korset och Kris- och traumacentrum, de organisationer som i dag driver sjukvården, blir av med sina avtal, som i stället går till Capio och Praktikertjänst. Vänsterpartiet vill att upphandlingen görs om.

Publicerad: 23 november 2017, 09:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Det är inte rimligt att en väldigt liten summa ska avgöra framtiden för en mycket utsatt patientgrupp.”


Ämnen i artikeln:

StockholmFlyktingmottagandePsykisk ohälsa

I dagsläget kan Stockholms läns landsting erbjuda specialanpassad sjukvård till flyktingar som torterats och traumatiserats. Denna sjukvård bedrivs av två organisationer med lång erfarenhet och stor kompetens, ideella Röda Korset samt Kris- och traumacentrum.

Men efter att avtalet mellan organisationerna och Stockholms läns landsting löper ut 2018 kommer deras verksamheter att läggas ned. Detta eftersom att verksamheterna upphandlats på nytt, och då vann de privata vårdgivarna Praktikertjänst och Capio.

Det hela avgjordes på veckans hälso- och sjukvårdsnämnd, med elva röster för (allianspartierna och SD), och nio röster emot (V, S och MP).

Så nu kommer i stället alltså aktiebolagen Capio och Praktikertjänst, som saknar erfarenhet av den här typen av sjukvård, att ta över. Det finns ingen anledning att betvivla att upphandlingen har skötts korrekt ur juridiskt hänseende. Den part som erbjuder sina tjänster till mest förmånligt pris vinner, så ser spelreglerna ut.

Men när det handlar om sjukvård för flyktingar med tortyrtrauma måste kvalitet och erfarenhet väga tyngre än vem som lade det lägsta budet. Därför ville vi i Vänsterpartiet att upphandlingen skulle avbrytas och tas om, och att villkoren för den nya upphandlingen formuleras så att kvalitet och erfarenhet premieras före pris. När resultatet av upphandlingen blir att landstinget förlorar mångårig erfarenhet och gedigen kompetens på ett sjukvårdsområde som är omistligt för en redan skör grupp – ja, då måste man som ansvarig politiker agera. Men så blir det alltså inte.

Det handlar inte främst om det ideologiska motstånd vi har mot att två storkoncerner lägger ytterligare andelar av sjukvårdsmarknaden under sig. Det handlar om att vi vill att Sveriges största och mest bemedlade landsting även i framtiden ska kunna erbjuda den här gruppen, som flytt undan krig och förtryck, sjukvård som är anpassad för dem, utförd av personal med kompetens och erfarenhet.

Minns förra gången Röda Korset förlorade upphandlingen av denna verksamhet, år 2011, och hur borgerliga politiker både på lokal nivå och högre upp tillsammande handlade för att rädda verksamheten. Då bevisades att politiken inte nödvändigtvis måste bakbindas av byråkratin – man kan göra skillnad om viljan finns. Förra gången handlade det om att ett fel begåtts under upphandlingen.

Den här gången handlar det om att de vinnande buden bara var marginellt lägre än det som lades av Röda Korset. Det är inte rimligt att en väldigt liten summa ska avgöra framtiden för en mycket utsatt patientgrupp.

Landstingets borgerliga ledning måste ta ansvar för att flyktingar som blivit torterade och fått utstå all tänkbar grymhet fortsatt ska ha tillgång till vård som är speciellt anpassad till just dem.

Dessa idéburna verksamheter är inte bara ovärderliga för sin patientgrupp, de berikar också hälso- och sjukvården i Stockholm med sina unika kunskaper och erfarenheter. Vi tycker att det är mycket sorgligt att den borgerliga alliansen tillåter att denna stora tillgång går förlorad.

Håkan Jörnehed, landstingsråd (V) Stockholms läns landsting

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev