Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Upphandlingsmissen kan stå Huddinge dyrt

Publicerad: 19 oktober 2020, 12:59

Huddinge ansåg att de var tvungna att göra en direktupphandling. Konkurrensverket menar att de har sig själva att skylla och kräver miljoner i avgift. (Bilden är tagen i en annan stad.)

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Huddinge kommun kan få betala hela två miljoner kronor för sin direktupphandling av snöröjning. Konkurrensverket anser att kommunen inte följt upphandlingsreglerna.


Ämnen i artikeln:

UpphandlingsarbeteKonkurrensverket

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Upphandlingen av snöröjning i Huddinge kommun har tagit många turer. Kommunen valde i fjol att inte förlänga det tidigare avtalet om snöröjning och annonserade ut en ny upphandling. Men i september 2019 avbröts upphandlingen då det inte kommit in tillräckligt många kvalificerade anbud. Anbudsförfrågan kan ha varit för komplex, kommenterade kommunen då.

För att inte riskera att stå utan snöröjning inför vintersäsongen direktupphandlade kommunen vinterväghållningen. Man motiverade direktupphandlingen med att snöröjning är en samhällsviktig funktion och hävdade undantaget för synnerligen brådska. Den 25 oktober slöts avtal med två entreprenörer.

Men Konkurrensverket godkänner inte kommunens argument.

– Undantaget för synnerlig brådska får enbart användas under mycket särskilda förutsättningar. Det är viktigt att en upphandlande myndighet på grund av sitt eget agerande inte försätter sig i en sådan situation att utrymme saknas för att genomföra väl planerade inköp, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.

Konkurrensverket skriver också i sin ansökan om upphandlingsskadeavgift att det ”kan konstateras att upphandlingen inte planerades med sådana marginaler som det ålegat kommunen att ta hänsyn till”. Bakgrunden till det är att annonseringen av upphandlingen avslutades den 16 september, och den genomsnittliga tiden för överprövning utifall upphandlingen överklagas, vilket ofta sker, är ungefär fyra månader. Därmed var marginalerna snålt tilltagna, med tanke på att kommunen behövde ha ett avtal för snöröjning på plats innan snön börjar falla.

Värdet av kontraktet beräknar Konkurrensverket till 27 miljoner kronor och myndigheten yrkar att Huddinge kommun ska betala två miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift på grund av otillåten direktupphandling.

Detta är den elfte granskningen som Konkurrensverket gjort på eget initiativ i år som lett fram till ansökan om upphandlingsskadeavgift. Totalt har man begärt över fem miljoner kronor i böter från upphandlande myndigheter.

Åsa Nilsson

Reporter

an@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev