Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Upphandlingsexpert: ”Leverantörer behöver vara mer proaktiva”

Publicerad: 10 juni 2021, 09:44

Bo Nordlin har grundat Inköpsrådet och är tidigare chefsredaktör på Upphandling24.

Foto: Press

”Leverantörer måste komma in tidigare i processen, innan upphandlingsdokumentet publiceras.” Det tipsade Bo Nordlin, vd på Upphandling24, om under Dagens Samhälles webbinarium om hur man säljer till offentlig sektor.


Ämnen i artikeln:

UpphandlingsarbeteOffentlighetsprincipenUpphandlingskriterier

Det finns inga möjligheter att påverka efter att upphandlingsdokumentet publicerats. Företag som vill vara med i upphandlingsförfaranden måste ta kontakt med offentliga aktörer minst sex månader innan, enligt Bo Nordlin. 

– Tala om vilka dina fördelar och unika egenskaper är på ett tidigt stadium, säger han. 

Han framhåller att det är viktigt att påverka hur kravställningen utformas i upphandlingsdokumentet till den egna tjänsten eller produktens favör. Annars är det enbart priset som avgör i en upphandling. 

– Något man hör ofta är att det alltid är lägsta pris som gäller i offentlig upphandling. Det kan delvis stämma om du har en standardprodukt, en ”bultprodukt” som el eller bensin. Då kan du inte ge ett mervärde, men i andra fall kan du göra det.

– Och då blir det inte lägsta pris. Antingen har du en ”bultprodukt” eller så har du inte gjort jobbet. Du har inte sålt in din produkt ordentligt. 

Bo Nordlin menar att ett vanligt fel som leverantörer gör är att de säljer till offentliga verksamheter på samma sätt som till privata. Han tipsar bland annat om att hålla koll på när olika upphandlingsavtal löper ut för att kunna vara ute i god tid. 

Se hela webbinariet nedan.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Vimeo är blockerad under “Visa våra partners”.

Jan Ahmadi

Reporter

jan.ahmadi@dagenssamhalle.se

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev