onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Upphandling av sjukhus avbruten – ingen vill ta över

Publicerad: 22 juni 2022, 09:30

Strömstads sjukhus är ett av närsjukhusen som berörs av den avbrutna upphandlingen. Foto: Daniel Stiller

Ingen privat utförare vill ta över efter driften av Fyrbodals sjukhus efter Aleris. Nu avbryts upphandlingen för andra gången. ”Beklagligt”, säger ordföranden i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Ämnen i artikeln:

Offentliga marknadenSenaste nyttUpphandlingsarbeteSjukhusNäringslivet

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Ingen privat entreprenör har visat intresse att driva specialistvård vid de tre närsjukhusen i Fyrbodalsområdet: Strömstad, Lysekil och Bäckefors.

Avtalet med Aleris går ut 31 oktober och kan inte förlängas. I två omgångar har Norra hälso- och sjukvårdsnämnden (HSNN) i Västra Götalandsregionen gått ut med upphandling av driften i fem år med start 1 november.

I februari avbröts den första upphandlingen efter att inga anbud kom in. En ny upphandling utlystes, med samma resultat. Och nu ger man upp efter ”omfattande försök” där alla möjligheter är uttömda, enligt ett pressmeddelande från HSNN.

”Det är beklagligt att vi inte fått in några anbud. Nu går vi vidare för att se om vi ska driva verksamheten i egen regi”, kommenterar nämndens ordförande Linda Jansson (M). 

På kort sikt förs en dialog om NU-sjukvården (en del av Västra Götalandsregionen som ansvarar för bland annat Älvsborgs länssjukhus och Uddevalla sjukhus) om att se till att vården som bedrivs vid de tre närsjukhusen i dag kan fortsätta och att kompetensen behålls. 

På längre sikt kan det ske förändringar, det pågår en översyn av närsjukhusens roll, vårdutbudet på vårdcentraler samt digitala lösningar.

LÄS MER: Ingen vill driva Karlskrona BB: ”Finns samhällsutmaningar marknaden inte klarar” 

LÄS MER: Regionen tar över Bollnäs sjukhus – Aleris sade upp avtalet 

Specialistvård vid tre närsjukhus

Aleris Närsjukhus i VGR AB har i dag avtalet om att bedriva specialistvård vid närsjukhusen i Strömstad, Lysekil och Bäckefors. Avtalet gäller barn- och ungdomsmedicin, internmedicin, gynekologi, hud, logopedi, radiologi, ögon och öron-näsa-hals. Avtalet löper ut 31 oktober 2022.

LÄS MER: Lärdomen efter stängd gräns: ”Strömstad behöver fler ben att stå på”

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev