måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Upphandlade kuvöser utreds – kan sakna säkerhetsmärkning

Publicerad: 27 juni 2023, 09:37

Kuvöserna ska användas vid transporter av för tidigt födda barn mellan sjukhus i ambulanser, flygplan och helikoptrar. Kuvösen på bilden är inte den som texten handlar om, utan en kuvös från ett annat företag – som har korrekt CE-märkning.

Foto: Pressbild/Karolinska universitetssjukhuset

De transportkuvöser som merparten av landets regioner använder utreds av Läkemedelsverket för att de eventuellt saknar rätt märkning. Upphandlingen får också kritik.

Ämnen i artikeln:

UpphandlingsarbeteSpecialistvård

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


År 2021 blev en stor upphandling av transportkuvöser klar. Fjorton regioner, i praktiken de som arbetar mest med neonatala transporter, deltog i den regiongemensamma upphandlingen.

Målet var att förenkla transporterna och sänka kostnaderna genom att flera regioner använder samma teknik.

Men nu visar det sig att den vinnande kuvösen kan vara försedd med förfalskade certifikat. Både svenska Läkemedelsverket och motsvarande myndighet i Nederländerna har startat utredningar, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Kuvösernas CE-märkning, som krävs för att få säljas inom EU, har gått ut. Det utreds också om certifikatet alls har utfärdats för just denna kuvös.

Flera regioner som har kuvösen i sina ambulanser och flygplan kommer dock fortsätta att använda dem eftersom alternativ saknas, enligt Carl Martin Gölstam, regionjurist vid Region Uppsala som samordnade upphandlingen.

Upphandlingen beskrevs när den var klar som unik och ett lyckat exempel på hur regioner kan samarbeta.

”När vi gått samman och gemensamt blivit en större aktör har vi fått möjlighet att tillsammans med leverantören kravställa hur kuvöserna byggs och hur interfacet mellan kuvös och fordon utformas”, sa Mattias Kjellberg, medicinskt ansvarig för neonatala transsportteamet för luftburen intensivvård på Akademiska Sjukhuset i Uppsala, i ett pressmeddelande 2021.

Men även upphandlingen får nu kritik. Detta av konkurrerande leverantörer som anser att den anpassades efter den vinnande kuvösen, som var mycket dyrare än konkurrenternas. Lägsta pris var dock inte del av utvärderingen när anbuden jämfördes.

– I det här fallet har man tyckt att det varit väldigt angeläget att transportkuvösen ska vara så bra som möjligt. Man är beredd att betala för att få bästa möjliga, säger Carl Martin Gölstam till Ekot.

LÄS MER: Upphandlingen av hyrpersonal kan fortsätta – då kan avtal vara klart

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev