Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Upphandla hållbart för klimatets skull

FN:s klimatpanel IPCC konstaterar att det är bråttom att minska vår klimatpåverkan. När de nordiska miljöministrarna möttes för att diskutera resultatet genomsyrades samtalet av en vilja att utgöra ett föredöme för resten av världen vad gäller klimatarbete. Vi har ett förslag på en viktig åtgärd: Ställ om till hållbar upphandling.

Publicerad: 1 oktober 2013, 08:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

KlimatUpphandlingskriterier

Svanen är det officiella nordiska miljömärket och vi arbetar på uppdrag av regeringen för att främja en hållbar konsumtion. Därför tycker vi det är självklart att regeringen ser till att de egna statliga bolagen är ett föredöme vad gäller inköp av miljöanpassade produkter. Inköp och offentlig upphandling är ett effektivt styrmedel för att nå Sveriges miljö- och klimatmål och med hjälp av Svanen är det enkelt. I dag finns cirka 8 500 miljömärkta varor och tjänster hos Svanen att välja bland; datorer, möbler, tryckerier, tvätterier för att nämna några områden.

Om konsumenter förutsätts köpa miljömärkt varför ska inte stat, kommun och landsting göra det? I dag upplever vi att mycket ansvar läggs över på konsumenter, men utan det offentliga som föredöme faller konsumentuppmaningarna platt.

Stat, kommun och landsting upphandlar varor och tjänster för 550-600 miljarder kronor per år, nästan en femtedel av Sveriges BNP. Därför är offentliga upphandlingar är ett viktigt verktyg för en hållbar utveckling. Det finns offentliga aktörer som gör bra val för miljö och hälsa. Vi ser till exempel hur landstinget i Kalmar köper in Svanenmärkta Fujitsudatorer och hur det byggs alltfler Svanenmärkta hus runt om i landet. Men det behövs fler framsynta upphandlare och inköpare och de behöver tydligt ledarskap från politiken.

Svanen har senaste året gjort en offensiv för att få de statliga bolagen att köpa mer miljömärkt i samband med att finansmarknadsminister Peter Norman uppmanade dem till ökat hållbarhetsarbete. Men vi vill se ett samlat grepp från regeringen. Peter Norman borde prata ihop sig med miljöminister Lena Ek och Stefan Attefall för att ta fram en strategi och visa tydligt politiskt ledarskap.

Det är hög tid att fler ser affärsmöjligheter i att genom upphandling bidra till en bättre miljö och hälsa, både lokalt och globalt. I Norden säger 70 procent av konsumenterna att de får ett mer positivt intryck av stora företag och organisationer om de köper miljömärkt (YouGov 2013). Svanen driver framgångsrikt Nätverket för inköp med omtanke för att inspirera och sprida kunskap. Andelen miljömärkta inköp har där ökat med 13 procent, enligt vår enkät till medlemmarna.

Vi har cirka 1 200 företag som arbetar hårt för att klara våra tuffa kriterier och som har fått rätt att sätta Svanenmärket på sin produkt. De bemöts tyvärr alltför ofta med det faktum att det är för dyrt med miljömärkt och att lägsta priset vinner upphandlingen. Vi tycker därför att det är hög tid att det enögda lägstaprisperspektivet får ge vika för livscykelkostnad och en helhetssyn. Ett exempel är hus som ska stå i hundra år – då måste vi bygga hållbart med sunda byggmaterial och låg energianvändning för att även värna om dem som ska bo i husen i framtiden. Svanenmärkta flerbostadshus är på stark frammarsch, och vi ser ambitiösa aktörer bland våra licensinnehavare.

Men det krävs tydligt ledarskap och långsiktiga ambitiösa miljömål från bostads- och upphandlingsminister Stefan Attefall för att företagen ska leverera även på sikt. Det ser vi ännu inte i dag.

Ragnar Unge, vd Miljömärkning Sverige som ansvarar för Svanen och EU Ecolabel

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

KlimatUpphandlingskriterier

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev