Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Uppgifter: Vårdinnovation lät fiktiv chef uttala sig

Publicerad: 22 mars 2021, 10:19

Regionanställda i Skåne är misstänkta i vårdhärvan. Obs! Bilden är en arkibild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Företaget Vårdinnovation, som är inblandat i en muthärva i Skåne, kommunicerade med journalister via en person som kan vara påhittad. Det visar en granskning som SVT gjort.

Ämnen i artikeln:

Region SkåneMutorVårdinnovation

Åsa Nilsson

an@dagenssamhalle.se


I dag inleds rättegången i det mutåtal där tre anställda vid region Skåne står åtalade för tagande av muta, och en företrädare för företaget Vårdinnovation åtalas för givande av muta. När Region Skåne upphandlade it-verktyget Vårdexpressen så lämnades, enligt åklagaren, sekretessbelagda uppgifter ut till företaget Vårdinnovation i utbyte mot löften om bland annat optioner och anställning i företaget.

SVT var först att berätta om mutmisstankarna och under mediebevakningen det senaste året har Vårdinnovation vid flera tillfällen låtit kommunikationschefen Sara Johansson kommentera händelser genom mejlade citat till journalister.

Nu visar det sig att Sara Johansson kanske inte är en riktig person, utan är ett alias som företrädare för företaget använt sig av för att kommunicera med medier.

I förundersökningen finns anteckningar från ett förhör med företrädaren för Vårdinnovation där denne uppger att Sara Johansson är ett gemensamt "kommunikationskonto som Vårdinnovation har för att inte själva behöva bli uthängda i media".

Flera medarbetare har utnyttjat kontot beroende på sammanhanget, enligt förhörsanteckningarna.

Kammaråklagare Thomas Forsberg uppger till SVT att den åtalade företrädaren för Vårdinnovation i polisförhör har uppgett att Sara Johansson inte finns.

Dagens Samhälle har citerat Sara Johansson i en artikel i september 2020, där företaget lämnade en kommentar via mejl angående stämningen av Region Skåne för att ha sagt upp avtalet med Vårdinnovation. Citatet i den artikeln har i dag tagits bort då uppgifterna inte gått att självständigt verifiera.

Vårdinnovation begärdes i januari 2021 i konkurs.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev