måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Ukrainakriget kan stoppa offentliga inköp av Volvobilar

Publicerad: 27 juni 2023, 12:07

Ämnen i artikeln:

Hållbar offentlig upphandlingNäringslivet

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Volvo cars kan bli nästa varumärke att bojkottas av offentlig sektor på grund av ägarbolagets verksamhet i Ryssland. Både Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad följer frågan.

Volvo cars kan bli föremål för bojkott på grund av ägaren Geelys verksamhet i Ryssland.

Foto: Jesper Frisk

Ukraina satte under midsommarhelgen upp Geely Holding på sin "svarta lista" över företag som har verksamhet i Ryssland, och därmed indirekt kan anses stötta kriget.

Geely är Volvo cars huvudägare och nu kan Volvo bli föremål för bojkott i Sverige, liksom Marabouchoklad, Oreokakor och andra produkter kopplade till företaget Mondelez.

Västra Götalandsregionen, som redan sagt nej till Mondelez, utreder nu om fler produkter och företag ska bojkottas. Det kan bli så att Volvo blir ett av dem.

– Ja, det kan det bli. Vi vill inte att några av Västra Götalandsregionens invånares skattepengar ska bli skattepengar i Ryssland och finansiera kriget, säger Håkan Andersson (S), ordförande i styrelsen för fastighet, stöd och service i regionen, till Ekot.

LÄS MER: Allt fler offentliga inköpare väljer bort Marabou – så är bojkotten möjlig

Även Göteborgs stad, som i dag äger 16 Volvobilar, följer frågan noga.

– Det är viktig information som har kommit fram och vi ser på detta med stort allvar. Vi har styrelsemöte på onsdag och då kommer vi att hantera frågan, säger Diana Ghinea (MP), ordförande i styrelsen för Göteborg Stads Leasing, till Dagens industri.

LÄS MER: Experten: Miljarder att spara på effektivare upphandling

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev