lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Trygga villkor möjligt även i bussbranschen

Kommunal har i en ny rapport granskat den upphandlade busstrafiken och där presenterat ett antal förslag för att förbättra dagens ordning, både för de anställda och för samhället som helhet.

Publicerad: 9 november 2015, 10:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Förhållandena för de anställda är naturligtvis avgörande för kvaliteten i kollektivtrafiken.


Ämnen i artikeln:

UpphandlingskriterierKollektivtrafikAnställningstrygghet

SLUTREPLIK. Vi har tagit ett helhetgrepp och sett över dagens befintliga strukturer för att konstruktivt kunna bidra till en bättre bransch och för att skapa en mer effektiv och ändamålsenlig kollektivtrafik i hela Sverige.

Förhållandena för de anställda är naturligtvis avgörande för kvaliteten i kollektivtrafiken. Ytterst vill vi självklart bidra till att fler svenskar ska kunna ställa bilen och göra sina resor i vardagen med bussen.

Sveriges Bussföretag har i en debattartikel den 4 november kritiserat Kommunals förslag. Framförallt är man kritisk till förslaget vad gäller krav på personalövertagande vid entreprenörsbyten. Man menar att det ”näst intill omöjliggör upphandlingar.” Detta påstående stämmer givetvis inte.

Kommunal anser att det behöver ske förändringar i LAS 6 b §, alternativt att det blir ett standardkrav på personalövertagande i trafikupphandlingar. Tanken bakom våra förslag är att ge de anställda inom trafiken en anställningstrygghet även inför en upphandling.

I många andra branscher är detta gängse, till exempel vid upphandling av äldreboenden. Det är oklart varför det just i bussbranschen skulle vara en omöjlighet.

Kommunal har också i ett flertal upphandlingar, bland annat i Dalarna och Kalmar län sett hur krav på personalövertagande kan ställas på sätt som säkrar de anställdas trygghet och samtidigt ökar likabehandlingen mellan de anbudslämnande företagen.

Regeringen har nyligen aviserat att man tänker låta den nystartade Upphandlingsmyndigheten ta fram riktlinjer för hur krav på personalövertagande kan ställas i förenlighet med upphandlingsregelverket. Detta är mycket bra.

Förhoppningsvis leder det till att en modell utarbetas som både säkrar anställningstrygghet och förbättrar konkurrenssituationen vid upphandlingarna. Därefter kan vi förhoppningsvis komma vidare för att diskutera övriga förslag i vår rapport.

Oskar Taxén, jurist och utredare, Kommunal

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev