tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Trendbrott: Allt mindre ekologiskt när Centern styr i fler kommuner

Publicerad: 30 april 2021, 06:12

Svenskt och närproducerat har tagit över som mål för maten på den offentliga tallriken. För första gången minskar andelen ekologiska inköp. På bilden: Eva Fröman, Ekomatcentrum. Foto: Alison De Mars, MATHIAS BERGELD

Närodlat går före ekologiskt. Det tros vara orsaken till att andelen ekomat i de offentliga köken minskar för första gången på tjugo år. Centern – som haft stora framgångar i kommunvalen – driver på förändringen, menar Ekomatcentrum.

Ämnen i artikeln:

Agenda 2030UpphandlingsarbeteLivsmedelHållbar offentlig upphandlingMiljöKlimat

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


2020 var 38 procent av maten som serverades på sjukhus, skolor och förskolor ekologisk. Det är en procentenhet mindre än 2021 och därmed är en 20 år lång trend med stadigt ökande andel ekologiskt bruten, visar Ekomatscentrums nya siffror.

– Det är jättetråkigt och det vi tror ligger bakom är att man monterar ned ekomålen till förmån för svenskt, klimatsmart, vegetariskt och så vidare, säger Eva Fröman, verksamhetsledare på Ekomatcentrum. 

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Andelen kommuner som har lokala mål för hur mycket av maten som serveras som ska vara ekologisk har minskat – från 88 procent 2017 till 67 procent förra året. 

Enligt Eva Fröman syns en tydlig skillnad efter senaste valet, då den politiska majoriteten ändrades i många kommuner. Eva Fröman pekar ut Centerpartiet som ett parti som varit starkt drivande i att lyfta svenskproducerad mat som ett viktigt mål, och som på sätt och vis konkurrerat ut målsättningen att öka andelen ekologisk mat.

– I stället för att komplettera ekomålen så tar man bort dem. Det är synd att man inte kan hålla många bollar i luften, säger Eva Fröman.

Läs mer: Förvånande resultatet – hållbar mat kan bli billigare 

Samtidigt som ekotrenden har mattats av ser Ekomatcentrum att andelen svensk mat har ökat i de offentliga livsmedelsinköpen, och det är positivt anser Eva Fröman. 

– Men jag tror att det är fullt möjligt att jobba med alla de här målen på en gång utan att det kostar mer. Man kan till exempel köpa mer svenskt vegetarisk ekologisk mat, då uppfyller man såväl klimatmål, ekomål, mål för vegetariskt och svenskproducerat, säger hon. 

Läs mer: Så handlar kommunen närproducerad mat 

Ekomatcentrum samlar in statistik för ekologiska livsmedelsinköp i offentlig sektor. De nya siffrorna för 2020 grundar sig på uppgifter från samtliga 21 regioner och 258 kommuner. 

Läs mer: Här är offentliga inköpen som påverkar miljön mest 

 

 

 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev