Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Sveriges huvudstad borde bli Fairtrade City

En stor internationell Fair Trade Towns-konferens hölls nyligen i Malmö. Över 200 deltagare från över 20 länder samlades, och självklart var många av Sveriges Fairtrade Cities på plats. Men tyvärr lyser Stockholm stad med sin frånvaro i dessa sammanhang, konstaterar politiker i Malmö och Göteborg.

Publicerad: 7 december 2011, 06:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Deltagare i Faitrade City-konferensen i Malmö där kommunalråd från Malmö och Göteborg saknade sina Stockholmskollegor.

Foto: Fairtrade Sverige


Som kommun är det viktigt att ta ställning för rättvis handel och arbeta för bättre villkor för producenter och miljö. Vad en stad av Stockholms storlek köper in och upphandlar för typ av produkter gör stor skillnad, både vad gäller volym och signaler till andra städer. Sveriges huvudstad borde vara ett föredöme för en hållbar utveckling.

Konceptet Fairtrade City startade 2001 i Garstang, England och i dag finns mer än 1000 Fair Trade Towns. Att handla rättvist och få till schyssta villkor när vi handlar varor med global påverkan är ingen lätt uppgift. I globaliseringens spår finns mycket som förskräcker i form av utnyttjande av barn, fruktansvärda arbetsmiljöer och avsaknad av grundläggande rättigheter kring arbetet och fackföreningar. Men här finns också givetvis oerhörda möjligheter för många av världens länder att nå en ekonomisk och social utveckling som leder till mer välfärd och bättre livsvillkor.

Vi har sett en remarkabel utveckling av Fairtrade Cities runt om i världen och i Sverige. Malmö firar femårsjubileum som Nordens och Sveriges första Fairtrade City och Göteborgs stad har startat igång arbetet efter diplomeringen i våras. Fler och fler städer, stora som små, väljer att aktivt arbeta med frågor om rättvis handel. Malmö har ökat inköpen av rättvist handlade produkter och resultaten förbättras årligen. Andelen inköpt etiskt certifierat kaffe har på fem år gått från 0,5 procent till att i dag omfatta cirka 60 procent i Malmö stad.

Vi menar att kommuner har en skyldighet att tillse att både inhemsk och global produktion efterlever de ambitioner som är uppställda av FN och ILO för en global världshandel. Det är bland annat därför vi ställer höga krav på entreprenörer, inköp, finansiella placeringar och upphandlingar av vissa produkter som har global påverkan.

Även i det delbetänkande som nu i dagarna lagts fram kring upphandling har Anders Wijkman lyft fram att rättvisa i relation till utvecklingsländer är ett legitimt syfte att beakta i upphandlingar. Vi tycker det är oerhört väsentligt att vi har system, lagar och regler som stödjer schyssta villkor för produktionen, även om produktionen sker på andra sidan jordklotet.

En del hävdar att handla rättvist på något sätt skulle störa marknaden och de ekonomiska drivkrafterna. Inget kan vara mer fel. Rättvis handel innebär bara att man betalar något mer än vad börsspekulanterna på Wall Street vill att man ska göra. Friheten att avtala ett pris gäller även för rättvis handel, och är något som den som odlar kaffet och den som köper kaffet gör upp om. Med fler och fler som väljer rättvist upphandlade produkter skapas bättre förutsättningar för många små producenter i fattigare länder. Fairtrade City kan kanske anklagas för att ha en vision om en rättvisare värld och en mer rättvis global handel. Men i så fall sitter vi gärna på de anklagades bänk. Den som gör ack så lite för att förbättra världen gör i alla fall tusenfalt mer än den som inget gör. Vi välkomnar Stockholm stad att göra oss sällskap.

Lari Pitkä-Kangas, kommunalråd (MP) Malmö stad Foto: Per Wilkens

Kia Andréasson, Kommunalråd (MP) ordförande för Göteborg Fairtrade City

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News