Upphandling
Strumpor och sjukhus - lika svåra köp för högern
Den spektakulärt dåliga upphandlingen av mediciniska förbrukningsvaror, som på ett år sugit en halv miljard kronor ur landstingets ansträngda ekonomi, är inte det första nedköpet som det borgerliga styret gjort. Sannolikt inte heller det sista, skriver Håkan Jörnehed (V), landstingsråd.
Publicerad: 5 september 2016, 08:21
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Om Alliansen inte kan upphandla strumpor - hur ska man då kunna upphandla sjukhus? undrar Håkan Jörnehed (V).
Är det inte märkligt att den borgerliga minoritetsregimen i Stockholms läns landsting, med sin eviga vurm för marknaden, är så hejdlöst usel på att göra affärer? Knappast någon har undgått avslöjandet om SLL:s upphandling av medicinska förbrukningsvaror – bandage, stödstrumpor till exempel – från företaget Onemed Sverige AB, där kostnaderna skenat iväg å det grövsta. Avtalet, som skulle kosta landstinget 500 miljoner kronor över en femårsperiod, har redan efter ett år gått på nästan hela beloppet – 465 miljoner kronor.
Denna urspårning var möjlig på grund av en finurligt formulerad klausul i avtalet, som lät Onemed förse landstinget med avsevärt dyrare produkter än vad de egentligen skulle göra. Exempelvis levererade Onemed stödstrumpor för 6 000 kronor paret, trots att det fanns en variant som kostade 100 kronor paret.
Den billiga varianten skulle alltid levereras i första hand, men det har alltså Onemed lyckats kringgå. Det ska sägas att det finns fall då stödstrumpor för flera tusenlappar behövs för behandling, exempelvis vid ödem, men i de flesta fall duger de billiga.
Högerstyret har beskedligt pungat ut skattebetalarnas pengar sedan avtalet slöts, och kommer fortsätta att göra det tills att avtalet löper ut 2018, även fast det sades upp efter avslöjandet. Ansvarigt landstingsråd Anna Starbrink (L) har själv uttryckt bestörtning över det usla avtalet, men kan inte göra annat än att klia sig i huvudet.
Det är faktiskt inte bara kostnaderna som exploderar i Stockholms läns landsting. Minns någon de exploderande matlådorna? År 2009 upphandlade landstinget vakuumförpackad mat av företaget Sodexo. Inte nog med att maten var billigt tillsatsproppat skräp som många patienter vägrade äta, eller att plastlådorna som maten serverades i förde tankarna till hundmatskålar, många matlådor hann inte ens erbjudas patienterna eftersom de exploderade i mikrovågsugnen.
Då sittande landstingsråd fick det hett om öronen efter det. Frågan är om någon kommer att ställas till svars efter vad som kommit att kallas #strumpgate på Twitter. Ingen vill ta ansvar. Anna Starbrink (L) skyller på Filippa Reinfeldt som skyfflar tillbaka anklagelserna på Starbrink.
Men något borgerligt affärsgeni bär ansvaret för denna upphandling som pumpat så många skattemiljoner in i investmentbolagsägda Onemeds kassor. Enligt sjukvårdsdirektör Barbro Naroyskin togs beslutet i samråd med Anna Starbrink.
Men ingen tar ansvar, och Onemed fortsätter att håva in stockholmarnas pengar i flera år till.
Om man inte ens lyckas upphandla strumpor eller sjukhusmat utan att bli blåst, hur ska man då kunna upphandla ett helt akutsjukhus, vilket alliansen nu vill? Man behöver ju inte blicka längre bort än till Nya Karolinska sjukhuset för att hitta ett enormt exempel på finansiell oansvarighet.
Det finns inga regler mot att vara inkompetent, sa en professor i förvaltningsrätt till SvD nyligen apropå strump-upphandlingen. Nej, det gör ju inte det tyvärr. Så länge borgarna sitter vid rodret lär Stockholms läns landsting bli blåsta på skattebetalarnas pengar fler gånger.
REPLIK: Jörnehed invände inte mot strump-avtalet.
Håkan Jörnehed, landstingsråd (V), Stockholms Läns landsting
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.