Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Stora böter för Hallsberg efter köp av byggtjänster

Publicerad: 16 oktober 2020, 07:54

”Det är inte ovanligt att vi ser byggentreprenader där kontrakt har tilldelats utan annonsering”, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Konkurrensverket anser att Hallsbergs kommun har gjort en otillåten direktupphandling av byggentreprenad. Det kan kosta kommunen 800 000 kronor.


Ämnen i artikeln:

Konkurrensverket

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Hittills i år har Konkurrensverket begärt nästan 2,5 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgifter från nio upphandlande myndigheter. Nu läggs en tionde upphandling till listan: Hallsbergs kommuns avtal om en ombyggnation av en nyförvärvad fastighet.

Kommunen ingick ett avtal i oktober 2019 om ombyggnation av bland annat kontorslokaler, tvättstuga och portar i fastigheten. Avtalets värde var cirka 11 miljoner kronor.

Kommunen avropade arbetet från ett ramavtal som kommunen har om mindre byggarbeten och reparationer.

Men den här entreprenadens värde är för stort för att omfattas av det ramavtalet, anser Konkurrensverket. Kommunen borde ha annonserat ut en offentlig upphandling av arbetet, och eftersom det inte gjorts handlar det om en otillåten direktupphandling. Nu yrkar myndigheten att Hallsbergs kommun ska betala 800 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

– Det är inte ovanligt att vi ser byggentreprenader där kontrakt har tilldelats utan annonsering. Som tillsynsmyndighet är det viktigt att vi agerar i frågan. En öppen annonsering ger fler leverantörer möjligheter att lämna anbud och ökar köparens förutsättningar att göra en bättre affär, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.

Det var dock på håret att Konkurrensverket hann skicka in sin ansökan om upphandlingsskadeavgift till förvaltningsrätten. En sådan måste skickas in inom ett år efter att det aktuella avtalet slöts, vilket i detta fall skedde den 15 oktober 2019. Konkurrensverkets ansökan är daterad i går, på dagen ett år efter att avtalet mellan byggfirman och Hallsbergs kommun slöts.

Förvaltningsdomstolen bestämmer

Konkurrensverket är tillsynsmyndighet för offentlig upphandling.

Upphandlingsskadeavgiften är ett slags böter som tillfaller staten. Konkurrensverket vänder sig till förvaltningsdomstol med yrkande om döma ut avgift.

Upphandlingsskadeavgiften uppgår till mellan 10 000 kronor och 10 miljoner kronor, men högst 10 procent av avtalsvärdet. Stora avtal ger alltså därför större böter.

Åsa Nilsson

Reporter

an@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Konkurrensverket

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev