Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Socialstyrelsen ska fördela skyddsutrustning

Publicerad: 17 mars 2020, 15:56

Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, på tisdagens pressträff på Folkhälsomyndigheten.

Foto: SIMON HASTEGÅRD/BILDBYRÅN

Tillgången till personlig skyddsutrustning sätter gränsen för vården i nuläget. Socialstyrelsen har fått mandat att ta material från regioner för att fördela dem till de regioner som har störst behov. Myndigheten begär hjälp av MSB för att även kunna samordna kommunernas behov.


Ämnen i artikeln:

SjukhusCovid-19

På tisdagen hade hittills tolv personer i Sverige behövt vård på intensivvårdsavdelning på grund av covid-19. Det är alltså inte antalet intensivvårdsplatser som så här långt har begränsat vården, däremot behovet av personlig skyddsutrustning som andningsskydd, handskar och förkläden.

Ett flertal regioner har redan bett om nationellt stöd av Socialstyrelsen för att få tillgång till mer utrustning.

Myndigheten fick i måndags regeringsuppdraget att vara nationell inköpscentral av personlig skyddsutrustning. Socialstyrelsen har också fått mandat att vid behov fördela utrustning mellan regionerna. Det pågår upphandlingar av material på EU-nivå och nationell nivå, plus att regionerna själva arbetar med inköp. Regeringens uppdrag ger Socialstyrelsen makten att ta material som en region köpt in och skicka till en annan.

– Den nya förordningen ger regionerna skyldighet att meddela vad de har, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Ett intensivt arbete har pågått under veckan för att tillsammans med regionernas beredskapsorganisationer arbeta fram en beslutsprocess som gör att besluten om, och fördelningen av, skyddsmaterial sker på ett korrekt sätt.

– Vi måste vara överens med regionerna om vilka parametrar vi väger mot varandra. Och om det blir en större resursbrist, vilket kan inträffa, hur drabbar det då den verksamhet som vi tar material från, säger Johanna Sandwall.

Målet är att Socialstyrelsen ska kunna börja arbeta på det nya sättet redan denna vecka.

– Vi måste börja jobba, och sedan förfina och utveckla. Men vi har inget att vänta på utan det är bara att köra.

Den EU-gemensamma upphandlingen pågår, men några leveranser från den är inte att räkna med de närmaste veckorna.

– Man kan fortfarande inte tala om när vi kan få leveranser eller avrop från de här avtalen. Men man talar också om att man ser att produktionen i Europa hos de leverantörer som finns verkligen har ökat, säger Johanna Sandwall.

Socialstyrelsen begär av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) att få hjälp med att samordna kommunernas behov av resurser av skyddsutrustning och fördelning mellan kommuner. Socialstyrelsen föreslår att länsstyrelserna ska få ett delansvar där.

– Det blir ett jättearbete så klart med alla kommuner och all kommunal verksamhet, säger Johanna Sandwall.

Socialstyrelsen skickade på tisdagen även en hemställan till MSB om stöd när det gäller regeringsuppdraget att också arbeta med att öka den inhemska produktionen av personlig skyddsutrustning till vård och omsorg.

Trots signaler om stor brist på material finns ljuspunkter. Många företag, organisationer och privatpersoner har hört av sig till Socialstyrelsen och enskilda regioner för att bidra med skyddsutrustning på olika sätt, till exempel genom att skänka skyddsmasker som man haft i lager.

– Vi arbetar med att systematiskt gå igenom alla de fantastiska erbjudanden som rasat in till oss och se vad det finns för leveranser här och nu, säger Johanna Sandwall.

Åsa Nilsson

Reporter

an@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

SjukhusCovid-19

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev