Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

SKR-topp riktar stark kritik mot nya bemanningsavtalet

Publicerad: 13 maj 2022, 11:37

”Ett år är orimligt lång tid”, säger Marie Morell (M) om karenstiden i det nya hyrpersonalavtalet.

Ordföranden i SKR:s sjukvårdsdelegation, Marie Morell, kritiserar karenstiden i det nytecknade bemanningsavtalet som alla regioner gemensamt upphandlat.

Ämnen i artikeln:

HyrpersonalBemanningsföretagKompetensbristSKR

Åsa Nilsson

an@dagenssamhalle.se


Oppositionen i Region Östergötland har i veckan tillsammans röstat igenom ett förslag om kortare karenstid för att gå mellan regionen och bemanningsföretag än vad det regiongemensamma bemanningsavtalet stipulerar. 

– Det är självklart inte bra att vi måste använda bemanningsföretag, men nu behöver vi alla medarbetare vi kan få. Jag säger inte att vi ska ta bort karenstiden helt, men ett år är orimligt lång tid, säger Marie Morell (M) till Corren. 

Morell är oppositionsråd i Region Östergötland men också ordförande i sjukvårdsdelegationen i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), och kritiserar nu alltså det avtal som SKR varit med och tagit fram.

I avtalet, som blev klart i april och som landets alla regioner upphandlat tillsammans, är karenstiden just ett år. Den som lämnat en regionanställning för att gå till bemanningsföretag får inte hyras in till samma region förrän tolv månader passerat. 

Oppositionens beslut innebär att Region Östergötland, när det är dags för en ny upphandling, kommer att verka för kortare karenstid. Östergötlands styrande koalition är dock för lång karenstid för att attrahera personal att stanna kvar i regionen, i stället för att gå till bemanningsföretag.

Tidigare har den ettåriga karensen kritiserats även av Vårdförbundet och bemanningsföretag, skriver Upphandling24.

LÄS MER: Så vill SKR lösa kompetensbristen – ”Finns inte tillräckligt många att anställa” 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev