Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Skärpta fängelsestraff för tjänstemän som tog mutor

Publicerad: 1 april 2022, 09:59

Region Skåne och Västra Götalandsregionen ska få cirka 25 miljoner kronor i skadestånd av två tjänstemän och en vd som dömts för mutbrott.

Foto: JOHAN NILSSON/TT

Två tjänstemän i Region Skåne får skärpta fängelsestraff för mutbrott som skett i samband med upphandlingen av ett digitalt vårdverktyg. Rättegången gick i repris på grund av jävig domare.


Vd:n för Vårdinnovation, det bolag som vann upphandlingen, döms till fängelse i fyra år och näringsförbud. Två tjänstemän döms till tre och ett halv års fängelse.

Männen ska betala skadestånd till Region Skåne och Västra Götalandsregionen med totalt cirka 25 miljoner kronor.

Tjänstemännen döms för för grovt tagande av muta och grov trolöshet mot huvudman, medan vd:n döms för grovt givande av muta och medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

Samma personer har tidigare blivit dömda av Malmö tingsrätt, men rättegången fick tas om på grund av att en nämndeman i den första rättegången i efterhand visat sig vara jävig. Då dömdes vd:n till tre års fängelse och de båda tjänstemännen till fängelse i två år respektive två år och tre månader. 

LÄS MER: Fängelse och miljonskadestånd för tjänstemän i muthärva 

Upphandlingen skulle vara ett led i digitaliseringen av skånsk primärvård. Vårdverktyget skulle användas på vårdcentraler för att effektivisera sortering och prioritering av patienter genom att de själva skulle knappa in uppgifter om sin hälsa före läkarbesöket.

Fyra företag lämnade anbud, men tre av dem uteslöts eftersom de inte bedömdes uppfylla kraven. Kvar blev företaget Vårdinnovation, vars vd senare åtalades för att ha mutat Region Skånes tjänstemän. I gengäld ska han enligt åklagaren ha fått hemlig information som var avgörande för att vinna upphandlingen.

Polisutredningen om misstänkt mutbrott inleddes sedan affären granskats av SVT Nyheter Skåne och Uppdrag granskning.

LÄS MER: Då ska du tacka nej till leverantörens middag 

Den första domen i Malmö tingsrätt undanröjdes av hovrätten över Skåne och Blekinge eftersom en av nämndemännens opartiskhet kunde ifrågasättas.

Nämndemannen hade tidigare haft två av de vittnen som medverkade i rättegången som chefer. Nämndemannen satt också i samma styrelse som ett av vittnena och detta hade inte tydligt redovisats för tingsrätten.

/TT

LÄS MER: Regionen efter mutskandalen: ”Förändringsresan har fått sig en törn”

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev