söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Skånskt avfallssamarbete underkänns av Konkurrensverket

Publicerad: 28 december 2021, 07:56

Bromölla vill samarbeta med Kristianstad om renhållningsfrågor. Men Konkurrensverket anser att kommunen borde ha upphandlat tjänsten i stället.

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Bromölla kan få betala upphandlingsböter för sitt samarbetsavtal med Kristianstad om avfallshantering. Köp av tjänst - inte samverkan, anser Konkurrensverket.

Ämnen i artikeln:

SamverkanAvfallKonkurrensverketFelaktiga upphandlingarUpphandlingsarbete

Åsa Nilsson

an@dagenssamhalle.se


2018 ändrades kommunallagen så att det ska bli lättare för kommuner att samverka i olika frågor. Men det finns fortfarande många hinder, och risk för att samverkansprojekt krockar med lagen om offentlig upphandling (LOU). 

Det verkar ha skett i Bromölla, där man i flera år har funderat på att samarbeta med Kristianstad i renhållningsfrågor. I år blev de planerna verklighet när kommunen slöt ett avtal med Kristianstads Renhållning AB. 

Det ettåriga avtalet, som går ut på nyårsafton, innebär att Kristianstads renhållningsbolag tillhandahåller tjänster inom bland annat avfallskompetens, it och kundtjänst. För detta betalar Bromölla ersättning och ”avdelar sina egna resurser inom respektive område”.

Konkurrensverket har granskat avtalet för att samarbetets utformning kan vara vägledande när det gäller det så kallade Hamburgundantaget i upphandlingslagstiftningen. Detta undantag från LOU gäller just samarbeten mellan kommuner. Det stödjer sig på domar på EU-nivå som inte alltid är enkla att tolka så att de är tillämpliga på kommunnivå i Sverige.

LÄS MER: Domstol har rett ut Hamburgsamarbeten 

Avfallshantering är ett exempel på kommunalt samarbete som Upphandlingsmyndigheten tar upp som möjlig samverkan inom ramen för Hamburgundantaget.

Men i fallet Bromölla menar Konkurrensverket att undantaget inte gäller. Myndigheten bedömer att avtalet snarare innebär att Bromölla köper tjänster av Kristianstad, än att de två kommunerna samarbetar.

Och handlar det om köp av tjänst, då ska detta upphandlas enligt LOU.

Att Bromölla i utredningen uppger att de har personal anställd som arbetar med samverkansavtalet räcker inte enligt Konkurrensverket. Detta då det är Kristianstads Renhållning som utför de flesta av tjänsterna och fakturerar Bromölla för detta. 

När professor Olle Lundin tidigare i år presenterade en rapport om hur kommuner kan samverka konstaterade han att många mindre kommuner gärna skulle ta hjälp av större. Men det måste i så fall vara ett utbyte, inte att den ena kommunen gör uppgifter åt den andra.

– Det får inte vara rent köp och sälj, det vill säga att den lilla kommunen köper tjänster av den större. Det går inte, utan du måste ha en samverkan runt det gemensamma målet, sa Olle Lundin till Dagens Samhälle.

LÄS MER: Experten reder ut – så samverkar kommuner på rätt sätt 

Konkurrensverket begär att Bromölla ska betala 110 000 kronor i upphandlingsskadeavgift för att avtalet med Kristianstad innebär en otillåten direktupphandling.

Men kommunen avser att arbeta vidare med samverkansfrågan. I november, i och för sig innan Konkurrensverket kom med sitt utlåtande, antog kommunstyrelsen i Bromölla en avsiktsförklaring om att inleda avfallssamverkan med Kristianstads kommun, under förutsättning att även Kristianstad godkänner avsiktsförklaringen. 

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev