Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Skanska: Sociala krav kan minska utanförskapet

Genom tuffare krav i offentliga upphandlingar kan frågor om den bästa kvaliteten, arbetsmiljö, social hänsyn och miljö få större betydelse. Än viktigare bidrar vi också till ett mer miljömässigt byggande, säkrare arbetsplatser och till minskat utanförskap, skriver Skanska.

Publicerad: 24 juni 2015, 11:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Enligt Konkurrensverket blir det fler anbud när upphandlingar värderar fler faktorer än bara lägsta pris.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

UpphandlingskriterierArbetsgivareFackföreningarEUKollektivtrafikArbetsmarknadSociala krav i upphandlingar

REPLIK. För omkring tio år sedan förekom diskussion om hur lämpligt det var att ställa miljömässiga krav i offentliga upphandlingar. Vi är övertygade om att om några år kommer både företag och offentliga kunder tycka att det är lika rimligt att ställa sociala krav i upphandlingar.

Reaktionerna på förslaget om att införa sociala krav i samband med offentliga upphandlingar, från till exempel Günther Mårder på Företagarna (22/6), har kretsat kring att det skulle snedvrida konkurrensen och hindra mindre företag från att delta i upphandlingar. Den erfarenhet vi har från Sverige och andra länder talar för motsatsen.

Enligt Konkurrensverket blir det fler anbud när upphandlingar värderar fler faktorer än bara lägsta pris. Att kvalitetskrav skulle leda till färre anbud och mindre konkurrens stämmer alltså inte.

I Sverige har Skanska bland annat genomfört ett projekt där långtidsarbetslösa erbjuds praktik i samband med att vi upprustar miljonprogrammet Vivalla utanför Örebro.  Så här långt har 40 gjort praktik och ungefär hälften har erbjudits jobb.

Upprustningen av Vivalla är ett kontrakt om 600 miljoner kronor. Där konkurrerade vi inte med småföretag, utan med andra större byggbolag. Sedan har vi genomfört projektet tillsammans med bland annat Arbetsförmedlingen, som hjälper oss att göra ett urval av praktikanter och sedan väljer vi tillsammans med våra underentreprenörer vilka vi tror kommer att passa bäst. När det gäller upphandlingar som vänder sig till mindre företag utgår vi ifrån att eventuella sociala krav anpassas så att den inte utestänger företag som kan tänkas delta.

När vi vunnit ett så här stort kontrakt sysselsätter vi i vår tur många småföretag. Flera av dem som gjort praktik på Vivalla har också gjort det hos våra underentreprenörer; det vill säga färghandlare, elektriker och så vidare.

Genom tuffare krav i offentliga upphandlingar kan frågor om den bästa kvaliteten, arbetsmiljö, social hänsyn och miljö få större betydelse. Det leder ofta till längre livslängd och sänkta driftskostnader. Men än viktigare bidrar vi också till ett mer miljömässigt byggande, säkrare arbetsplatser och till minskat utanförskap.

En av de största utmaningarna för att skapa en stabil tillväxt är att många människor saknar arbete. Sverige behöver fler växande företag, en bättre näringspolitik och vi behöver få fart på investeringarna. Dessutom har vi en chans att minska utanförskapet genom att ställa sociala krav i upphandlingar.

Christoffer Järkeborn, Chef Public Affairs, Skanska

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev