Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Shekarabi, förklara att marknaden inte är fri!

På fredag möts Ardalan Shekarabi (S) och Jimmie Åkesson (SD) i Bromölla för att debattera regeringens lagförslag för en ny upphandlingslagstiftning – det är mycket som står på spel inom upphandlingspolitiken. Att Sverigedemokraterna väljer att svika arbetare och svenska företag som kämpat för en ny upphandlingspolitik är inget som förvånar. Det som förvånar är att frågan fortsättningsvis domineras av en borgerlig problemformulering – nu måste regeringen ta ansvar och motivera sin mer än rimliga upphandlingspolitik genom opinionsbildning.

Publicerad: 29 september 2016, 10:14

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

SocialdemokraternaUpphandlingskriterierKollektivavtalSverigedemokraterna

Denna debattartikel riktar sig till er Socialdemokrater och dig Shekarabi. Upphandlingsfrågan har hittills inte varit en attraktiv politisk fråga som engagerar. Nu är det upp till dig att politisera den. Vi föreslår att du tar i allt du har i den kommande debatten på fredag.

Regeringen har gjort mycket i frågan, lagförslaget som kräver att kollektivavtalsliknande krav ställs vid upphandling är endast en del. En ny upphandlingsstrategi har lanserats, samt en Upphandlingsmyndighet som för gemene medborgare kan fungera som en stor informationskälla. Men det finns mycket kvar att önska, pensioner och försäkringar ryms exempelvis inte i det nya lagförslaget.

Offentlig upphandling lider av att ämnet inte är ’sexigt’, men detta går att ändra på. Peka på branscherna som lider, lyft fram de ofattbart låga lönerna, våga ta ton mot de som representerar bolagen som idag tar ut otroliga övervinster genom upphandlingar och se till att stoppa trixandet och fusket.

Det offentliga upphandlar för 600 miljarder årligen. Dessa upphandlingar kan bidra till att forma samhällsutvecklingen – en utveckling som ska vara till för alla, inte enbart bolagsägare. Upphandlingarna kan bidra till en utveckling som är hållbar och som innehåller goda svenska arbetsförhållanden, skälig lön och pensioner som går att leva på – något vi kan uppnå genom att börja ställa krav på kollektivavtal.

När upphandling debatteras haglar lögnerna – ett sådant påstående är att svenska småföretagare skulle uteslutas, det är inte riktigt. De företag som utesluts är oseriösa företag som utnyttjar dagens system och sina anställda genom usla villkor och orimligt låga löner. Genom att fuska, trixa och vara osjysta konkurrera de ut seriösa svenska företag från möjligheten att vinna upphandlingar.

Det tävlas bland politiker att kunna vara så ’stram’ som möjlig – att ’hushålla’ med resurserna i ’ladan’. Detta är en borgerlig retorik och politik – och den har infiltrerat otroligt många politiska områden. Att Allianspartierna högljutt gormar om ’krångel’ och marknadens ’frihet’ förvånar ingen – regeringen måste däremot bemöta dessa argument.

Ni måste förklara att marknaden inte är ’fri’ i detta fall – upphandlingsmarknaden är lagstiftad, det är ett politiskt påfund, och det är upp till er, våra demokratiskt valda att stå upp för en upphandlingspolitik som skapar värde för alla, inte bara för de som vet hur man utnyttjar regler och lagar för sin egna vinning. Ni måste förklara att regeringen nu försöker styra upp grundförutsättningarna och skapa ordning och reda i ett system som spårat ut.

Socialdemokrater, ni måste argumentera för era investeringar, för er politik – för varför 600 miljarder årligen i skattepengar inte alls borde gå till prispressande, fuskande, arbetstagarutnyttjande företag. Ni måste visa att ni står upp för kollektivavtalen, för facken och för alla de svenska företagare som också längtar efter förändringar som gör att de kan delta på lika villkor i konkurrensen. Genom denna mångfacetterade fråga kan ni visa att ni står upp för att våra skattepengar utmynnar i en investerande och sjyst upphandlingspolitik.

Vi önskar dig all lycka till inför debatten på fredag, Shekarabi!

Sofie Granberg, utredare på det fackliga idéinstitutet Katalys

Daniel Suhonen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev