Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Servera ratar lokalproducerad mat

Serveras marknadsdirektör Nils Berntsson hävdar att han vill värna svenska djurbönder och svensk mat. Det är de mest tomma ord jag någonsin hört, replikerar den före detta lantbrukaren Inger Sköld.

Publicerad: 28 september 2011, 10:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

LOUDjurskydd

Serveras marknadsdirektör, Nils Berntsson, skriver i en debattartikel i Dagens Samhälle att Servera gärna vill tillhandahålla lokalproducerad mat i sin affärs-verksamhet. Han antyder också att han värnar om svenska djurbönder, när han med hjälp av siffror beskriver hur grisbönderna tvingas lägga ner på grund av dålig lönsamhet. Sedan har han mage att gnälla över att det blir många överprövanden på beslut gällande lagen om offentlig upphandling (LOU). Till sist efterlyser Nils Berntsson sundare konkurrens. Dessa uttalanden innehåller de mest tomma ord jag någonsin hört.

Sanningen är att:

• Servera inte bryr sig ett dyft om Sveriges djurbönder. Servera tycker det är helt OK att köpa produkter från länder med sämre djuromsorg. Att svenska bönder naturligtvis har högre produktions-kostnader, låtsas Nils Berntsson inte alls förstå. (Detta trots att han själv har siffror på hur snabbt grisbönderna tvingas avveckla sin produktion).

• Det är Servera som överprövat beslut när kommunpolitiker tagit sitt ansvar för att köpa in produkter som uppfyller krav som ställs i svensk lagstiftning när det gäller miljö- och djuromsorg. Tyvärr har Servera oftast fått rätt och det har inneburit att rättskaffens politiker tagit intryck och inte följt sin inre kompass om rättvisa. Jag menar att rättvisa är att värna djuromsorgen, och då kan man inte i nästa stund köpa från bönder som inte uppfyller dessa krav.

• Konkurrensen snedvrids när Servera agerar som man gör. Det kan väl inte vara rimligt att främja ett tillstånd där kommunen ställer stora krav på sina bönder ena stunden och samtidigt köper produkter från sämre miljö- och djurhållning?

Det sägs ibland att en politiker är en person som kan klyva en sanning mitt itu och få två utmärkta lögner. I det här fallet har politikerna försökt skapa rättvisa åt bönderna. Men Servera har skrapat ihop en rad sanningar, skakat om bland dessa och fått till ett stort antal lögner.

Inger Sköld, landstingspolitiker (C), Södermanland

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

LOUDjurskydd

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev