Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Sätt Owe i centrum!

När nyheten i våras nådde mig att vi på Ersta diakoni inte längre får behålla vården för hemlösa i Stockholm, så tänkte jag genast på Owe. Vinternätter har han ibland flytt minusgraderna in på en offentlig toalett där han barrikaderat sig, eller in i någon av de få trappuppgångar där en portkod inte hindrar honom.

Publicerad: 13 juli 2018, 16:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Det var inte den ekonomiska förlusten som sved när vi förlorade vården av hemlösa, skriver Ersta Diakonis direktor.

Foto: dariusz satori, Mostphotos


Ämnen i artikeln:

UpphandlingskriterierIdéburna sektorn

I ett tjugotal år har Owe haft minsta möjliga kontakt med myndigheter och institutioner. Däremot har han haft kontakt med Ersta hemlösa. Ibland har vårt mobila team sökt upp honom, ibland har han sökt upp oss. Vi har varit en konstant i hans annars alltför oförutsägbara tillvaro. Via insamlade medel har vi dessutom kunnat ge honom och andra i samma situation gratis tandvård.

Låt mig direkt säga att den här texten inte är ett missriktat försök att överklaga en förlorad upphandling. Ibland vinner vi, som med den stora upphandlingen av somatisk vård i våras; ibland förlorar vi, som med psykiatrin nyligen.

Det var inte den ekonomiska förlusten som sved när vi förlorade vården av hemlösa. Den var del av vår själ, en del av vårt innersta väsen.

Det var i samband med förlusten av Ersta hemlösa som vi bestämde oss för att vårt Almedalsseminarium i år skulle ha rubriken ”Har de offentliga upphandlingarna blivit juridikens gisslan?” Offentliga upphandlingar har blivit en sorts samtidsbarometer. Jag kan inte släppa tanken på att de krav som ställs, och de krav som saknas, säger något om den tid vi lever i.

De har inte den enskilda människan som utgångspunkt i upphandlingar. Historia och resultat värderas inte. Vad vi hittills har åstadkommit ber landstinget oss explicit att utelämna i våra anbud. Upparbetade relationer med den mest utsatta av samhällsgrupper, de hemlösa, gav inga kvalitetspoäng när landstingsbyråkratin fattade tilldelningsbeslutet.

Jag försöker förgäves att överföra tankesättet till andra områden. Det är som om en arbetsgivare beordrar den jobbsökande att lämna sitt CV hemma.

Även de kvalitetskrav som ställs är talande. I fallet med hemlösa fanns ”nytänkande” med i tre av kraven, i det fjärde var det ”nya behandlingsmetoder”. Jag associerar till klonade platsannonser där du, oavsett arbetsuppgift, ska vara ”glad och utåtriktad”, ”hålla många bollar i luften” och ”tycka om nya utmaningar”. Som om samtiden hade fastnat i Linkedin-limbons lingo.

Men alla tjänster kräver inte att du är utåtriktad. Alla upphandlingar borde inte kräva att vi ska laga det som inte är sönder.

Jag säger ibland att tryggheten ligger i förändringen. Ersta diakoni har sedan starten 1851 ofta fått utvärdera, omvärdera och omorientera verksamheterna. Resultatet har paradoxalt nog blivit kontinuitet, för att vi har haft människors behov som utgångspunkt. Det gällde även den vård och omsorg som de hemlösa fick hos oss; den hade utvärderats, den hade bestått provet.

När man lagar det som inte är sönder så för det alltid med sig vissa risker. I det här fallet inte främst för Ersta diakoni – men för Owe. Den politiska ambitionen med en upphandling borde därför alltid vara att ”sätta Owe i centrum”.

När den strikta konkurrensneutraliteten blir rättesnöret så blir de offentliga upphandlingarna juridikens gisslan. Problemet med konkurrensneutraliteten är nämligen att den så sällan är konkurrensneutral. Vård och omsorg är komplexa frågor: Behandlingsresultat, bemötande, patientnöjdhet, kost och så vidare. Lite som en sjukamp. När den idéburna sektorns styrkor inte frågas efter blir det som om Carolina Klüft efter en sjukamp inte hade fått tillgodoräkna sig resultatet i längdhoppet.

Jag tänker på Owe igen. Tro mig när jag säger att han har haft utmaningar i livet. Jag tror bara inte att han känner behovet av nya.

"Owe" är en sammanslagning av flera personers erfarenheter för att inte han ska kunna identifieras.

Stefan Nilsson, direktor Ersta diakoni

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev