lördag27 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Så ska Sörmland bli kvitt hyrsjuksköterskor

Publicerad: 23 november 2022, 14:40

Region Sörmland vill göra sig fritt från beroendet av hyrpersonal i vården. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Höjda ersättningar och rekryteringsbonus till den som lyckas värva en kollega. Det är två nya satsningar som ska göra Region Sörmland oberoende av hyrpersonal inom vården.

Ämnen i artikeln:

Region SörmlandSKRUpphandlingsarbete

AL


Genom höjd ersättning för helg-, natt- och kvällsjobb plus erbjudanden om fasta anställningar hoppas Region Sörmland kunna göra sig oberoende av inhyrda sjuksköterskor, barnmorskor och röntgensjuksköterskor.

”Pengar som gått till hyrpersonal lägger vi i stället på våra egna medarbetare, samtidigt som vi gör mer för att rekrytera fler och visa fördelarna som finns med att arbeta hos oss”, säger Magnus Johansson, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, i ett pressmeddelande.

Notan för de höjda ersättningarna landar på 40 miljoner kronor årligen. Region Sörmland lovar också en bonus om 30 000 kronor till den som lyckas rekrytera en kollega. Arbetet med att reducera andelen inhyrda påbörjas i februari nästa år.

Tidigare i höstas publicerade Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) siffror som visar att kostnaderna för inhyrd vårdpersonal ökade i samtliga regioner under första halvåret 2022. Totalt handlar det om en ökning på 26 procent, eller 727 miljoner kronor, jämfört med samma period i fjol. 

Med så många procent ökade kostnaderna för inhyrd personal under första halvåret 2022 jämfört med samma period i fjol.

Sörmland är en av de värst drabbade regionerna vad gäller skenande kostnader för hyrpersonal. Under första halvåret i år ökade kostnaderna med 38 procent. Endast Värmland, Gotland, Västmanland och Uppsala har en större ökning.

Hyrkostnaden som andel av den totala personalkostnaden landade på cirka 7 procent för Sörmland. Det är en bra bit från SKR:s tidigare mål på 2 procent, som togs fram 2016 med hopp om att regionerna skulle vara fria från sitt beroende av hyrpersonal redan i januari 2019.

Så stor del av de totala personalkostnaderna står de inhyrda för. Foto: SKR

SKR har inlett regiongemensam upphandling om hyrpersonal för att hjälpa regionerna att återta kontrollen över personalkostnaderna. Upphandlingen har skjutits upp, men målet är att ett gemensamt ramavtal ska stå färdigt under kommande vår.

LÄS MER: M vill höja sjuksköterskornas löner – sågas av S: ”Populism – det klarar vi inte”

LÄS MER: Efter överprövningen – ny upphandling av hyrpersonal

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev