måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Så mycket får Apotekstjänst i böter efter leveranskrisen

Publicerad: 6 oktober 2021, 08:53

Efter nästan två års tvistande om vems ansvaret var för leveranskrisen har parterna nu nått en förlikning.

Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån

Apotekstjänst ska betala 6 miljoner kronor i böter till de fem regioner som drabbades av leveranskrisen hösten 2019. Samtliga inblandade har dock släppt sina skadeståndskrav.

Ämnen i artikeln:

ApotekstjänstUpphandlingskriterierFelaktiga upphandlingarRegion Uppsala

Åsa Nilsson

an@dagenssamhalle.se


Nu sätts ett streck i efterspelet av leveranskrisen hösten 2019, där de fem regionerna som samarbetar om att köpa in förbrukningsmaterial till vården genom Varuförsörjningsnämnden drabbades av försenade leveranser och tomma hyllor sedan Apotekstjänst tagit över som leverantör.

Efter nästan två års tvistande om vems ansvaret var där båda sidor krävt ersättning av varandra, har parterna nu nått en förlikning enligt vilken Apotekstjänst ska betala 6 miljoner kronor i vite.

Region Uppsala är en av de fem regionerna i Varuförsörjningsnämnden. Den del av vitet som regionen får täcker inte de kostnader som leveranskrisen orsakade, men man nöjer sig ändå.

– Våra jurister har arbetat med frågan länge och bedömningen är att det här är det som är möjligt att få ut just nu. Om vi driver detta vidare rättsligt riskerar vi att dra på oss ytterligare kostnader utan att vi säkert vet att vi får kompensation för det, säger Björn-Owe Björk (KD), regionråd i Upphand och förste vice ordförande i Varuförsörjningsnämnden, till P4 Uppland.

I de utredningar som gjorts efter leveranskrisen har båda sidor fått kritik för hur upphandlingen och övergången till ny leverantör gick till. 

LÄS MER: Svidande kritik efter varukrisen.

LÄS MER: Revisorer totalsågar upphandlingen av Apotekstjänst

En direkt orsak till leveransproblemen var artikelinformation i ett it-system som inte fungerade som någon av parterna tänkt. Enligt Apotekstjänst har man nu kommit fram till att ingen av parterna har agerat vårdslöst när det gällde just artikelinformationen, och därför släpper man skadeståndskraven.

Leveranserna från Apotekstjänst har på senare tid fungerat väl, och de fem regionerna och företaget har kommit överens om att förlänga samarbetet med det sista optionsåret i avtalet som gäller fram till och med september 2023.

LÄS MER: Leveranskrisen rustade regionerna för pandemin 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev