tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

”S slirar på sanningen om Nackas bibliotek”

Nacka kommuns upphandlingar av bibliotekstjänster har inte gjorts för att spara pengar, utan för att stimulera utveckling och nytänkande. Resultatet är fortsatt nöjda låntagare och besökare, replikerar Hans Peters, ordförande (C) i Nacka kulturnämnd.

Publicerad: 7 november 2018, 09:07

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dieselverkstaden är, påpekar debattören, fortfarande ett av Nacka mest populära bibliotek. Foto: Alexander Farnsworth, Mostphotos


Ämnen i artikeln:

FinansieringsformerErsättningsreglerUpphandlingsarbeteBibliotekKulturpolitikInnovation

Replik. Lawen Redar (S) och Emilia Bjuggren (S) i Stockholms stad skriver i sitt inlägg Privatisering urholkar bibliotekens kärnuppdrag en del saker om biblioteken i Nacka som inte stämmer med verkligheten.

Som ordförande för kulturnämnden i Nacka vill jag bemöta detta. Nacka kommun genomförde 2011–2012 den första upphandlingen av bibliotekstjänster i Sverige. Den resulterade i att tre av sex bibliotek gick över i privat drift via Dieselverkstadens bibliotek AB. Tre bibliotek blev kvar i kommunal drift. Resultatet blev fortsatt nöjda låntagare och besökare. Under 2017 genomfördes den andra upphandlingen. Den resulterade i att Dieselverkstaden AB behöll sina bibliotek, medan Axiell AB från årsskiftet tar över driften av de tre som tidigare varit kommunala.

Från årsskiftet införs också en ny finansieringsmodell som innebär en fast ersättning. Biblioteken får dessutom en socioekonomisk kompensation för bibliotek i vissa kommundelar, så att vi kan säkerställa att alla får tillgång till bra bibliotekstjänster. Vi har också infört en innovationspott som biblioteken kan söka medel ur för ny verksamhet för att till exempel nå nya målgrupper. Anslagen till biblioteken räknas årligen upp enligt ett index.

Det är viktigt att nämna att upphandlingarna inte gjorts för att spara pengar utan för att stimulera utveckling och nytänkande.

Alliansen har aldrig haft ambitionen att spara pengar på kulturen. Utan fakta är att Nacka är den kommun i Stockholms län som satsar mest på kulturen per invånare. Det kan ju Socialdemokraterna i Stockholm ta sig en funderare på.

Jag minns hur debatten gick för några år sedan när Nacka beslutade om upphandling. Biblioteken skulle förvandlas till billiga bokhandlar som bara tillhandahöll pocketböcker, demokratin skulle upphöra, folk skulle sluta låna böcker, kvalitetslitteraturen skulle tas bort från hyllorna och så vidare. Det var ingen hejd på hur dåligt allt skulle bli. Företrädare för Socialdemokraterna var de som skrek högst. Ingen av deras domedagsprofetior har infriats.

Dieselverkstaden är fortfarande ett av Nackas mest populära bibliotek. Och, att man skulle ha slopat förseningsavgifter om någon lånade fler böcker verkar Socialdemokraterna ha tagit ur luften; det är inget som görs på våra bibliotek.

Hans Peters, ordförande (C) kulturnämnden, Nacka kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev