tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Risk för tvångsarbete – nu ska regionernas inköp lyftas

Publicerad: 14 april 2023, 10:33

Pauline Göthberg har jobbat för det nationella kansliet sedan 2012

Foto: Press Region Stockholm

Det nationella kansliet för hållbar upphandling har fått ett fördubblat anslag för 2023, 10 miljoner i stället för fjolårets 5. Pauline Göthberg är chef för kansliet och berättar hur pengarna ska användas.

Ämnen i artikeln:

Region StockholmKlimatKlimatarbetet

Edin Jusovic

edin.jusovic@dagenssamhalle.se


Varför har anslaget fördubblats från förra året?
— Vi tog fram en programplan 2020 med mål och strategier tillsammans med regionerna om vart vi vill vara 2030. Det har också inneburit en ambitionshöjning och arbetet fram till nu har handlat om att få med alla regioner på detta. År 2030 är bara två upphandlingar bort och för att möta upp mot dessa förväntningar har vi höjt ambitionen och ökat anslaget till den nationella samordningen om 50 öre per regioninvånare till 1,00 kr per år.

Hur ska ni använda de nya pengarna?
— Vi ska öka antalet uppföljningar för att säkerställa att vi får det vi betalat för. Vi ska utveckla fler harmoniserade miljökrav inom områdena klimat, hälsoskadliga ämnen samt cirkulär ekonomi. Även om regionerna vill samma sak skriver man ofta olika villkor. Vi strävar efter att öka kompetensen inom hållbar upphandling i samtliga regioner. För att lyckas ska vi även stärka vårt kansli, vi är tre anställda just nu och vi ska bli fem.

Hur kontrollerar ni att leveranskedjorna är hållbara?
— Det handlar om att stötta alla regionerna i uppföljningsarbetet. Majoriteten av våra uppföljningar och revisioner görs hos våra svenska leverantörer, men i vissa fall gör vi även fabriksrevisioner. Handskar som vården köper in kommer främst från Malaysia där det finns risk för tvångsarbete inklusive skuldslaveri, så ibland gör vi stickprover för hur det ser ut i kedjorna. Vi ska också göra så kallade isotoptestning för att exempelvis pröva om vår bomull kommer ifrån i Xinjiang i Kina där allvarliga övergrepp mot uigurer pågår.

Vad är regionernas största utmaning i det hållbara arbetet?
— Om vi tittar på utmaningarna framåt brottas regionerna med en tajt budget nu på grund av inflationen och pensionsavsättningar. Då är ett samarbete kring hållbar upphandling, där kostnaderna delas, mer effektivt.

LÄS MER: Rapport: Stora brister i upphandlingar - "Bedrövligt"

LÄS MER: Åtta tips för hållbar upphandling

LÄS MER: Nytt krav: alla upphandlade transporter ska vara fossilfria

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev