söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Regelbrott när Region Skåne hyrde in chef till sjukhus

Publicerad: 15 december 2022, 13:56

Regionen bröt mot reglerna när de hyrde in en interimschef till sjukhuset. Foto: ARNE FORSELL

Region Skåne bröt mot upphandlingsreglerna när de hyrde in en interimschef till sjukhuset i Kristianstad. Nu kan de tvingas betala 250 000 kronor i sanktionsavgift.

Ämnen i artikeln:

Felaktiga upphandlingarKonkurrensverketRegion SkåneUpphandlingsarbeteSjukhus

AL


Det var i samband med ett personalkaos på Centralsjukhuset i Kristianstad, Skåne, i fjol som den olovliga upphandlingen inträffade.

Upprinnelsen var att sjukhuset för fjärde gången på tre år hade en verksamhetschef som sa upp sig. Regionen ansåg efter den sista uppsägelsen att det inte var lämpligt att genomföra en internrekrytering – detta på grund av arbetsmiljöproblem – och beslutade därför att hyra in en tillfällig verksamhetschef från ett bolag som förmedlar interimschefer. 

Den totala upphandlingen för interrimschefen landade på 2,9 miljoner kronor. Kruxet var att man aldrig annonserade ut tjänsten, vilket man ska enligt upphandlingsreglerna. Konkurrensverket hävdar därför att det rör sig om en otillåten direktupphandling, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Regionen har försvarat sig med att det, enligt dem, var bråttom att få en ny chef på plats. Konkurrensverket köper dock inte den förklaringen. Verket menar dels att den stora ruljansen av chefer varit känd sedan tidigare, dels att regionen kände till den sista uppsägningen i fyra månader innan avtalet med interimschefen tecknades.

”Upphandlingsreglernas undantag för synnerlig brådska får enbart användas under mycket exceptionella omständigheter”, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.

Myndigheten yrkar nu i Malmö förvaltningsrätt att Region Skåne ska betala 250 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev