Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Räkfrossor upphandlades fel – böter väntar

Publicerad: 24 november 2020, 06:50

Räkorna kan kosta Karlskrona 120 000 kronor i onödan.

Foto: Mostphotos

Avtalet om att arrangera räkfrossor i Karlskrona följde inte upphandlingsreglerna. Det anser Konkurrensverket som yrkar på 120 000 kronor i böter.


Ämnen i artikeln:

Upphandlingsarbete

Det var i fjol som det kommunala bolaget Affärsverken Karlskrona AB ingick avtal med en lokal leverantör av mat och dryck om att arrangera upp till 19 räkfrossor i år.

Räkfrossorna sker på båtturer som görs med Affärsverkens båtar och som framförs av bolagets personal. Matleverantören skulle få fakturera Affärsverken för kostnaden för mat och servering, och utöver det få sälja dryck till gästerna.

Avtalet slöts utan att det skett någon annonsering av upphandlingen.

Affärsverken hävdar att det handlar om en tjänstekoncession och därför inte behöver upphandlas på vanligt sätt, utan i stället följa reglerna i lagen om upphandling av koncessioner (LUK). En koncession är ett kontrakt där leverantören helt eller delvis får betalt genom att de genom att utnyttja tjänsten kan öka försäljningen till sina kunder.

Men det resonemanget köper inte Konkurrensverket. Myndigheten anser att det handlar ett tjänstekontrakt som ska gå under reglerna i lagen om offentlig upphandling (LOU), och därmed skulle ha annonserats. Att så inte skedde innebär att kontraktet om räkfrossorna är en otillåten direktupphandling.

– Vi ser emellanåt olika kontraktstilldelningar som inte har annonseras under förevändningen att det är en koncession. Det är därför viktigt att vi som tillsynsmyndighet agerar i frågan, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.

Det totala värdet på kontraktet är 1,6 miljoner kronor enligt Konkurrensverkets beräkningar. Myndigheten yrkar på att Affärsverken ska betala 120 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Åsa Nilsson

Reporter

an@dagenssamhalle.se

Ämnen i artikeln:

Upphandlingsarbete

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev