fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Upphandling

Polisen utreder misstänkt mutbrott i Ystad

Publicerad: 5 januari 2023, 11:00

Ett företag har fått avtal med Ystads kommun till ett värde av över 100 miljoner kronor – utan upphandling. Nu misstänks mutbrott. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Polisen har inlett en förundersökning om mutbrott efter Ystads kommuns anmälan om ett stort antal avtal som inte upphandlats och att medarbetare åkt på bjudresor.

Ämnen i artikeln:

Felaktiga upphandlingarSenaste nyttUpphandlingsarbeteMutor

Åsa Nilsson

asa.nilsson@dagenssamhalle.se


Det är Polisens nationella antikorruptionsgrupp som har hand om ärendet och nu är det åklagaren på Riksenheten mot korruption som ska ta beslut om hur förundersökningen ska gå vidare. Polisens bedömning är att det kan handla om brotten tagande av muta och trolöshet mot huvudman, skriver Ystads Allehanda. 

Som Dagens Samhälle skrev i december gjorde Ystads kommun en polisanmälan strax före jul, sedan en utredning som kommunen låtit göra visat att en kommunanställd skrivit under en stor mängd avtal som hen inte hade rätt att skriva under, samt att avtalen varken upphandlats eller diarieförts. Avtalen, som handlar om säkerhetstjänster, uppgår till ett värde av över 100 miljoner kronor, enligt kommundirektör Randi Graungaard.

Utredningen startades efter tips till kommunens visselblåsartjänst om att medarbetare i kommunen åkt på resor som leverantören betalt. 

LÄS MER: Här är gåvorna att se upp för

LÄS MER: Lista: Kommunerna och regionerna som kan få upphandlingsböter 2022

 

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev